Vervangen van bestaande bitumendak.

Tim van der Heijden

  • #1
Klussers,

Ik wil van een aanbouw zelf het platdak vervangen.

De vorige bewoners hebben een poging gedaan om een gedeelte van het dak te isoleren. Ze hebben eerste de grindlaag verwijderd en toen een soort van isolatielaag aangebracht hierna het grind weer terug geplaatst.
De isolatie die toegepast is wordt ook wel gebruikt in koelunits. Het is een centimeter of drie dik en het is redelijk sterk.

Nu wil ik het complete dak vervangen. Het liefst ook al het grind er af.
Het grind is om de levensduur te bevorderen! Is dat nog steeds het geval?
Is het verstandig om het grind weer terug te plaatsen?
Zelf zat ik te denken om eerst een isolatielaag te plaatsen en dan de betumen er over heen. Kan iemand mij kwalitatief goede producten noemen om te gebruiken? Binnen in de woning is nog geen isolatie aangebracht. Is dit ook niet meer nodig als je het dak vanaf de bovenkant isoleert?

Ik zou het liefst een cursus dakdekken volgen. Ik heb namelijk een groot aantal daken die de aankomende jaren vervangen moeten worden. Ik woon in de omgeving van Doetinchem. Weet iemand een adres om zo'n cursus te volgen? Het is atijd prettig om een aantal zaken eerst gezien te hebben!

Super bedankt. En sorry voor het lange verhaal. :oops:

Gr TIM
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is niet aan te bevelen als niet-dakdekker een dak te vervangen, er komen meer zaken bij kijken dan alleen het materiaal aanbrengen.

Dringend advies; haal er een dakdekker bij.

Succes.
 

MarcoDezicht

  • #3
Gezien het gevaar en het waterdicht maken van de dakbedekking ben ik het geheel met Jan eens: er komt meer bij kijken dan je denkt.
 

Tim van der Heijden

  • #4
Oke, dat klinkt overtuigend.
Ik ga opzoek naar een dakdekker, dit zal niet al te moeilijk zijn.

En het grind? Wat kan ik hier het beste mee doen? Terug storten of gewoon weg laten?

Gr Tim.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat kun je denk ik het beste met de dakdekker overleggen, want het hangt er van af wat er op dat dak komt, of het grint nodig is of niet.

De ouderwetse bitumen dakbedekking was gevoelig voor de warmte van de zon. Daarom moest daar grint op, om te grote inwerking van de zon te voorkomen.

De nieuwere soorten hebben daarvoor een reflecterende laag, en hoeven geen grint-bedekking. Overleg dus even met de vakman, die kan het ter plaatste beoordelen!

Je kunt wel met de dakbedekker afspreken, dat je zelf het oude materiaal verwijdert en afvoert, en hij het nieuwe aanbrengt. Kan je aanzienlijk besparen op de totale kosten. Weet dan wel zeker dat je dak veilig genoeg is en je zelf geen hoogtevrees hebt oid.
 

Arie

  • #6
hallo,

Grind op daken deden ze vroeger voor de duurzaamheid, dan brand de zon niet heel de dag meer op de dakbedekking.
Tegenwoordig wordt dit niet meer gedaan, het feit is dat met heel warm weer de steentjes in je dakleer smelten, als je er dan op loopt is het dak lek, of in de winter krimpt het steentje niet met het dakleer mee en kunnen er ook gaten ontstaan.

Isoleren van buitenaf is beter als vanuit de binnenkant. Zoals je het uitlegt zit er goede isolatiepanelen op je dak. (die liggen dus op je houtendak met daarover je dakbedekking)
Als je meer wilt isoleren zou je dikkere platen kunnen kopen, maar let er dan wel op dat je opstaande rand nog voldoende overblijft.
Je mag het dak niet aan de binnen en de buitenkant isoleren, een van de 2 kanten kiezen, in jouw geval zou ik buiten doen dat is beter.

En als je iemand kent waarvan je het dakdekken kunt leren, en je de 1e wilt helpen, kun je het proberen,

Er staat misschien iets dubbel in met kees zijn antwoord, dat verschijn toen ik nog bezig was

succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu