Vervangen schoorsteenpot

Naturalfunky

  • #1
Omdat onze keramische schoorsteenpot een iets kleinere diameter heeft dan het afvoerkanaal trekt onze openhaard niet helemaal lekker. (rook komt naar binnen)
Ik zit er aan te denken deze te vervangen voor een grotere.
Nu kan ik hierover op het www niet verschrikkelijk veel vinden maar een potje uithakken en een nieuwe erop metselen zal me wel lukken. alleen zit ik me af te vragen of er nog zaken zijn waar ik op moet letten b.v. afdichting of verankeren.
Graag zou ik wat tips en info krijgen over dit klusje.

Bvd.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Ligt het aan de diameter van de schoorsteen pot of zijn er nog andere factoren die een rol kunnen spelen.bv centrale afzuiging, schoorsteen die naast de nok uitkomt , of te laag,een hoger gebouw in de buurt . de constructie van de openhaard zelf, zit er een verloopkap in .is het een front haard, of een hoekhaard of drie zijdig, de grote van de schoorsteen..normaal gesproken zou je met een schoorsteen pot binnenmaat van ongeveer 18 of 20 cm in een gewone schoorsteen nog wel uit kunnen komen[ schoorsteen pot nr 26 of 28], ook de grote van de haard speelt een rol, er zijn wel haarden die 600 mm nodig hebben.
 

Naturalfunky

  • #3
Allereerst dank voor je snelle reactie.

Wij hebben geen centrale afzuiging en de schoorsteen zit boven op de nok. Geen hogere bebouwing dicht in de buurt.
Het gaat hier om een fronthaard breedte 88 cm (breedste punt) voorzien van een verloopkap met een ronde uitloop van 19 a 20 cm diameter. Het afvoerkanaal is 18 bij 18 cm en er zit een keramische pot op de schoorsteen gemetseld (foto rechtsonder) onderkant vierkant 16 bij 16 cm. bovenkant rond met een binnen diameter van 12cm en hoogte 25 cm. Geen idee welk potnummer dat is. Ik las wel inmiddels dat taps toelopend trekbevorderend zou zijn. Iets wat ik wel vreemd vind klinken.


 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
De schoorsteenpot die er inzit, is een pot nr 7, veel te klein voor z,on openhaard, zelfs met een grote schoorsteenpot[ 28[ heb je kans op rook in de kamer[ hangt ook weer af van de schoorsteen lengte].maar hij zal het wel beter doen. je zou ook kunnen proberen om je rooster hoger te plaatsen, waardoor de haard minder gevoelig wordt, ook zou je op stenen kunnen stoken op het rooster waardoor er een heter vuur ontstaat, en dus een beter werkende haard. werkt dat allemaal niet dan zal je de ingang van de haard kleiner moeten maken, 0f een elektrische ventilator plaatsen.ook de toevoer van lucht is heel belangrijk.
 

Naturalfunky

  • #5
Onze schoorsteen heeft een totale lengte van ongeveer 8,5 meter.
Ik zag dat een schoorsteenpot nr 28 een binnendiameter over de hele lengte van 20 cm heeft. Is dat niet wat groot voor een kanaal van 18 bij 18 cm.
Is er verder nog een bepaald type cement wat ik moet gebruiken en moet ik het uitgehakte gat vooraf voorzien van een laagje cement waar ik dan de pot in druk en afsmeer. of kan ik hem zo erin zetten en afsmeren. Die tips over het verhogen van het rooster gaan we ook maar eens proberen. kunnen we daarna altijd nog een trekbevorderende kap proberen. met als laatste redmiddel het verkleinen van de haard ingang. Zijn hier trouwens nog berekeningen van voor wat betreft de maximale breedte
 

Ralph

  • #6
Wanneer komt de rook binnen, als je bijv. een deur open doet? Zit er een deur vlakbij? Waar zit, en hoe groot is de aanvoer van externe zuurstof?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
Zo te zien is de schoorsteen 3,5x 3.5 steen. de meeste stenen zitten rond de 20,5 cm dan zal dus de schoorsteenpot aan 4 kanten op de steen staan. de pot kan in dit geval beter iets te groot zijn als te klein, je kan gewone cement gebruiken liever zonder kalk, en voor de toplaag 1op 2 cement, zand. de meeste kappen werken juist tegen,de lengte van je kanaal zorgt ervoor dat het in combinatie met de grotere pot, een heel stuk beter wordt , als je even meld wat de hoogte van je haard is kan ik de optimale schoorsteendiameter, voor die haard doorgeven.
 

Naturalfunky

  • #8
Er zit een deur recht tegenover de haard (hierachter gang keuken en trap naar zolder) die nagenoeg altijd open staat.
De ingang van de haard is 79 cm hoog 88 cm breed. De huidige pot staat diagonaal of ruitvormig op het kanaal gemetseld onderkant 16 bij 16 cm waardoor hij met de punten op het kanaal rust
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #9
De maat van je kanaal zou met deze opening grote,en lengte schoorsteen in de buurt van de 25cm liggen.dus eerst je uitgang zo groot mogelijk maken,zonder kap en eerst proberen verder aanpassen kan altijd nog.een voordeel is dat de haard redelijk taps toe loopt.succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Er zit een deur recht tegenover de haard (hierachter gang keuken en trap naar zolder) die nagenoeg altijd staat open.
Dat zegt niets over voldoende luchttoevoer, er moet een niet af te sluiten luchttoevoer aanwezig zijn d.m.v. van roosters in de buitenmuur of via de kruipruimte waar dan ook roosters in de buitenmuur moeten zitten om voldoende lucht te waarborgen.
 

Naturalfunky

  • #11
Vind ik moeilijk aan te geven wat voor oppervlakte aan vrije lucht toevoer wij hebben. Maar misschien kunt u aangeven aan de hand van de gegeven maten wat deze luchttoevoer minimaal (evt. maximaal) zou moeten zijn en eventueel tips over hoe dit te kunnen bereiken. Maar in ieder geval kunnen wij hiermee gaan experimenteren doormiddel van ramen en roosters
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #12
Het mooiste is een opening die ongeveer net zo groot is als de oppervlakte van je kanaal.
 

Ralph

  • #13
Een paar dingen dingen die vast staan:
-Kanaal is al langer gebruikt zo te zien en heeft voorheen goed gewerkt.
-Haard heeft ook al eerder gebrand gezien de roetaanslag, maar ook altijd slecht getrokken?
-Geen externe vaste aanvoer van lucht.

Ik vind de haard ook een beetje laag tov van het rookafvoerkanaal. Als je een krant aansteekt en die dichter/hoger bij het kanaal houd, trekt het dan wel?

Misschien een hele domme vraag, maar weet je zeker dat het hele kanaal open is? Geen nest ergens stiekum halverwege?
 

Naturalfunky

  • #14
Met een beetje vertraging eergisteren de nieuwe schoorsteenpot erop gemetseld. 20 cm binnendiameter was de perfecte maat. Gisteravond de haard aangestoken en de trekproblemen zijn opgelost dus verdere aanpassingen zijn niet meer nodig. Bij deze wil ik iedereen nog even bedanken voor de tips welke zeer bruikbaar waren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu