Vervangen paneeltjes/ruiten bovenlichtje

Ronbiky64

  • #1
Ik wil van drie bovenlichtjes de panelen-ruiten vervangen door wat netter plaatmateriaal. De eerste die ik nu wil vervangen is van hardboard, en die kan ik er ook wel uitbreken-buigen etc., maar de andere 2 bevatten nu nog glas. Ik heb de twee kunststof strips links en rechts er uit gehaald. Maar hoe dan verder. Ik kan niet zien hoe ik nu verder te werk moet gaan. Iemand suggesties of tips?


 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
De lipjes waarmee de kunststof stripjes vast zaten naar binnen buigen.
Dan het glas met je handen tegen elkaar met het glas ertussen beetpakken en naar beneden drukken tegen de veren in die in de tussendorpel zitten.
Vervolgens kan je de ruit eruit kantelen.
 

Ronbiky64

  • #3
Ron,

Bedankt voor je zeer snelle reactie, aardig van je.
Ik heb het principe nu door, de ´veren´ zaten een beetje vast, maar ineens kwam er beweging in. De bedoeling is duidelijk. Maar, op een of andere manier is het glas zo hoog, dat het met de ca. halve cm dat de boel naar beneden beweegt, het niet bij lange na niet genoeg is om hem naar voren of naar achteren er uit te kunnen kantelen. Steekt dan nog wel 1,5 cm naar boven uit! Raar he? Mogelijk al zo opgeleverd bij oplevering huis of zo, prefab al zo in fabriek in elkaar gezet. Ik wil eigenlijk niet beginnen aan het stalen frame proberen los te krijgen. De ruitjes gaan toch weg, dus morgen plak ik ze met folie af, en tik ze kapot.

Ik wil het vervangen door plaatmateriaal, dun, maar zeker geen hardboard, wat degelijker. Heb jij tips wat voor plaatmateriaal dun en sterk genoeg is en er strak uitziet. Heb wel eens van trespa gehoord, is dat wat, en is dat in die dikte te krijgen zoals het glas nu ongeveer is denk je?

We willen 3 bovenlichtjes vervangen om 3 verschillende redenen. 1 is van harboard, in gangkast, en ziet er wat kleur betreft niet meer uit, en is ook gegolfd, niet verwonderlijk gezien het materiaal. 1, op de slaapkamer, willen we vanwege de lichtinval juist geen glas meer hebben. Hebben het al jaar en dag met een stuk karton afgeplakt zitten. Karton waar eens een nieuwe TV in gekocht is, en die zelfs al bijna overleden is :lol: . De 3e, en eigenlijk is het daar mee begonnen, is die van het toilet. Ben die aan het renoveren, en morgen wil ik daar een verlaagd plafonnetje in gooien. Geen gezicht als je van buitenaf ´op het plafond kan kijken´.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik weet niet of trespa zo dun verkrijgbaar is.
Anders gewoon een plaatje triplex en dan verven.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Andere suggestie: MDF, het hoeft immers niet sterk te zijn.
Kunststof kan ook.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu