Vervangen loden leidingen (incl. schema + foto's)

Pimm

  • #1
In ons appartement (bouwjaar 1930) willen we de loden leidingen vervangen. De stijgleidingen naar de bovengelegen etage's (3 appartementen) zijn al reeds vervangen door koper, alleen de verbinding tussen deze leidingen en de hoofdkraan zijn nog van lood.

Schematisch is de situatie als volgt:
niet meer beschikbaar

Vanaf de hoofdkraan (koper) komt er een loden leiding (ca 40mm buitenmaat) ons appartement binnen waarna deze splitst naar een verticale stijgleiding (28mm koper) en een lodenleiding (ca 28mm).
Vervolgens splitst deze leiding zich opnieuw naar een stijgleiding (22mm koper) en een lodenleiding (ca 32mm buiten) voor de aanvoer van het appartement op de begange vloer.

Ons idee is om het als volgt aan te leggen.


Direct na de hoofdkraan komt een T-stuk (t-stuk1) van 28x22x28 waarna er een leiding 28mm naar de stijgleiding 1 gaat. Deze stijgleiding wordt om zijn beurt weer gesplitst met een T-stuk (t-stuk2) van 28x22x28 naar stijgleiding 2. De aansluiting voor het appartement op de begane grond wordt direct van (T-stuk1) onttrokken.

Vragen

1) Zijn de diameters voldoende voor de nieuwe situatie ?? Is 28mm na de hoofdkraan voldoende of moet dat eerder 35 zijn?

2) Hoe kunnen we het beste een verbinding maken met de nieuwe hoofdkraan ? Is die koper verbinding een knelkoppeling of is dat gewoon draad ? zie onderstaande foto van de hoofdkraan

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Tot de eerste vertakking in elk geval de maat van de hoofdkraan aanhouden, is die 1" dan gebruikt u 28 mm, is die 1 1/4" dan kunt 35 mm gebruiken.
De maat staat op de kraan.

De aansluiting op de kraan is een wartel, dus geen knelkoppeling.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu