Vervangen lager Bosch bandschuurmachine

Jon78

  • #1
Hallo,

Mijn Bosch PBS 75 bandschuurmachine liep tijdens het schuren op een gegeven moment vast. Opengemaakt en een van de lagers bleek versleten. Heb een nieuwe besteld - gaat om item 13, een zg. flenslager). De oude lager lijkt vastgeklemd op de motoras. Hoe vervang ik deze? Of moet ik het laten doen?

Dank,
Jon
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Je kunt die verwijderen met een kleine ¨poelie trekker¨
 

Jon78

  • #3
Dank. En de nieuwe lager monteren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het lager recht op de as plaatsen en met een pijpje dat de dikte heeft van de binnenste gedeelte van het lager dit op de as tikken.
Leg een plaatje hout onder de as van het anker om beschadigen van de worm te voorkomen.
 

Jon78

  • #5
Gelukt! Mede dankzij jullie en een niet nader te noemen auto-onderdelenzaak in Soest.

Enige verschil is wel dat de door Bosch geleverde vervangende lager van een ander type bleek dan de lager die er op zat (de oude lager zat geklemd op de as, de nieuwe niet), maar ik vermoed niet dat dat problemen gaat geven.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik weet wel zeker dat dit problemen gaat geven, pas altijd het goede type lager toe anders kan de schade zo groot zijn dat u de machine kunt weggooien.
 

Jon78

  • #7
De PBS 75 lijkt te bestaan in twee varianten: een met een groefkogellager (die vastzit aan het anker) en een met een flenskogellager (die los op het anker wordt geschoven). Verder zijn ze identiek, zelfde typenummer voor anker, motorhuis, etc.

Die van mij zou volgens de tekening uitgerust moeten zijn met flenskogellager (vandaar dat ik die ook besteld heb), maar had een groefkogellager. Het lijkt me niet uit hoeven maken, maar inderdaad misschien better safe than sorry...
 

Karel22

  • #8
Misschien wat ver gezocht, maar indien je contactwielen nodig hebt voor bandschuurmachines voor metaalbewerking, kun je hier misschien wat mee:
Link verwijderd
Groet,
Karel
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Inderdaad wat ver gezocht, terwijl de forumregels zo dichtbij zijn.
Reclame link even verwijderd.
Niet meer doen dus!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu