Verstevigen dakconstructie na plaatsen dakramen?

Victor

  • #1
Vorige week heeft een gespecialiseerd bedrijf 6 dakramen in de zolder van mijn woning geplaatst, maar daarbij kreeg ik niet de indruk dat ze erg veel verstand hadden van de constructie van het dak. Daardoor zit ik nu met onzekerheid of een versterking van de constructie nodig is. Misschien heeft iemand van jullie hier beter zicht op.

De situatie
Gordingendak (jaren '80) met circa 5 m overspanning tussen de muren waaraan de gordingen zijn opgehangen. De gordingen zijn bekleed met dakplaten waarop pannen liggen.

Ene kant van het dak
Afstand tussen nokbalk en de bovenste gording is circa 2 m. Tussen deze twee balken is een gat van 2,3 x 1,2 m gezaagd voor twee gekoppelde ramen.

Andere kant van het dak
Afstand tussen nokbalk en bovenste gording is circa 1,3 m (hier is in het verleden ooit eens een gording verplaatst en een extra gording bijgeplaatst). Hiertussen is een gat gezaagd van 2,3 x 0,7 m. Tussen de bovenste gording en de gording eronder zit circa 1,5 m. Tussen deze twee gordingen is een gat gezaagd van 2,3 x 1,2 m. Alle vier de dakramen aan deze kant zijn aan elkaar gekoppeld met behulp van gootstukken.

Bij het zagen van de gaten zijn de gordingen intact gebleven. Ik ben er echter niet zeker van of de resterende delen van de dakplaten (vooral aan de zijkanten van de ramen) niet kunnen gaan doorhangen, of dat de stevigheid op een andere manier is verminderd door al de grote gaten. Misschien is versteviging nodig door middel van ravelingen tussen de gordingen, eventueel ter weerszijde van het dak met elkaar verbonden door middel een dwarsbalk?

Bij voorbaat dank voor jullie reactie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De gordingen zijn niet aangetast dus de constructie is nog intact, de paar cm resterende niet ondersteunde stukken van het dak kunnen wel wat hebben, voor zover ik het op afstand kan beoordelen is het goed gedaan.
 

Victor

  • #3
Bedankt voor de reactie!

Victor
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu