Verstek zagen zweeds Rabat

Peter0705

  • #1
Ik ben bakken in de tuin aan het maken van zweeds Rabat.
De hoeken wil ik graag in verstek zagen maar ik loop daarbij tegen een probleem op. De hoeken zijn niet haaks.

Het Rabat loopt taps toe, met een rechte achterkant. Ik gebruik een afkort circelzaag die ik tot 45 graden kan instellen. Maar als ik de rabatdelen afkort, ontstaat er een kier aan de onderkant.

Een rechte lat gaat keurig in verstek, dus de zaag moet goed ingesteld staan. Ik vermoed dat het komt omdat de planken dus taps toelopen. Ik heb al geprobeerd om op zowel de voorkant als de achterkant te zagen. Maar de hoek blijft aan de onderkant wijken.

Wat doe ik fout?
 

Techno tim

  • #2
Dat je iets niet goed doet dat is zeker maar wat kan ik je zo neit een twee drie vertellen.
Schrijf/teken je te te zagen plank eens helemaal dus rondom af, leg hem op je zaagmachine en kijk dan of het goed ligt en zaag dan eerst iets langer/groter af dit moet dan evenwijdig lopen aan je afgeschreven lijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Leg je de planken met de boven- of onderkant op de zaagmachine?
 

Peter0705

  • #4
Ik leg de planken met de binnenkant, de rechte kant dus, naar beneden.

Maar ondertussen ben ik na bijna een dat proberen, toch afgestapt van het in verstekzagen van de planken. Met de graden instellingn van de zaag kon ik toch een mooie hoek krijgen. Maar dit lijkt per plank en per paal te wisselen. Aangezien dit heel veel tijd gaat kosten, heb ik een andere manier gevonden. Dan moet ik wel met de hand zagen, maar dat is niet anders. Dan heb ik in ieder geval meer contole erover.
 

Dekrijger

  • #5
Pas ook nog last van gehad, toch wel een beetje aard van het beestje, vooral met lange planken. Bij ********* hebben we echt serieuze apparatuur, maar dan nog hou je weleens een paar streep verschil. 'Is niet anders, dus dat proberen we dan netjes recht te schroeven tijdens de bouw.


Link verwijderd i.v.m. reclame, lees a.u.b. de forumregels, mod.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Rabbat moet je niet in verstek willen aanbrengen.

een hoek lat gebruiken geeft een beter resultaat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Het is niet gebruikelijk in de bouw, maar kan wel. Het kan er wel mooi uitzien. Je moet wel accepteren dat de naad nooit strak blijft, door werking van de delen. Zet de delen ook nooit tegen elkaar.

Als de twee delen dezelfde vorm hebben moeten ze in verstek goed aansluiten. Als ze dat niet doen, zaag je niet goed. Ik heb zo'n vermoeden dat je zaagmachine niet nauwkeurig genoeg is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik denk eigenlijk dat de bakken gewoon niet goed haaks zijn.
gezien de opmerkingen dat er per verbinding verschild.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu