Verschil in soortelijk gewicht van EPS

HuubvG

  • #1
Voor de modeltreinenhobby maak ik gebruik van XPS, maar ook van EPS. EPS gebruik ik voor de bergen, omdat het zo licht van gewicht is en makkelijk - met weerstandsdraad - is te bewerken.

Nu kwam ik gisteren van een bouw-super met een nieuw pak van 5 platen 5 cm dikke EPS achterop mijn fiets, en zag toevallig een stuk EPS langs de weg liggen. Ik pakte het op en merkte direct dat dit nóg lichter was dan het EPS dat ik in huis heb. Ook was het buigzamer, zachter.

Nu is mijn vraag: hoe kan ik erachter komen waar ik deze allerlichtste EPS kan kopen (het stukje heeft een dikte van 6 cm, maar dat is niet relevant neem ik aan)? Het soortelijk gewicht wordt namelijk niet meer aangegeven op de verpakking, in plaats daarvan wordt de isolatiewaarde aangegeven.

Nu kan ik een weegschaal meenemen naar alle zaken die EPS verkopen, en naar inhoud uitrekenen welke het lichtst is, óf ik kan de vraag hier op dit forum stellen en hopen op advies. Om voor het gemak met het laatste te beginnen: mocht u er meer van weten, graag uw tips. Alvast bedankt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Er is verschil in EPS. Vroeger zag je wel getallen staan van EPS 20, 25, 30 of hoger. Dat was het gewicht van 1m3 materiaal. Ik weet niet of deze getallen nog worden gebruikt kan me voorstellen dat er iets anders voor in de plaats is gekomen.
Daarbij of je die platen gaat gebruiken in de spouwmuur of je je legt ze op het dak en je moet er over kunnen lopen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die getallen zijn een beetje verouderd tegenwoordig gebruikt me de drukvastheid.
de loopt van 10 tot 600 hoe lager het getal hoe lichter het product.

in de bouwmarkt is EPS 60 normaal gesproken de lichtste
 

HuubvG

  • #5
Ah, dus er is wél te zien op het pak aan de hand van het cijfer, hoe licht het is, bedankt!

Nu nog ontdekken waar ik de lichtste soort kan bestellen.

Bedankt voor jullie reacties.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu