Verschil hoge- en lagedruk verfspuit

Gghm

  • #1
Hallo,

Ik ben sinds kort in het bezit van een hobbycompressortje (8 bar, 25 l ketel en 270l/min aanzuigcapaciteit, volgens de m.i. optimistische fabrikant).
Ben nu van plan om een verfspuit aan te schaffen en ik heb gezien dat er hoge- en lagedrukmodellen bestaan. De lagedurk werkt op maximaal 3bar en de hogedruk heeft 6-8 bar nodig. Ik zou graag willen weten wat het verschil in de praktijk is. Wie heeft hiet ervaring mee? Iemand die nog tips heeft?

Bij voorbaat dank!

Gijs
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Een tip: gebruik niet de gebruikelijke krulslang bij het spuiten.
Die wil nog wel eens dubbelknikken en dan sputtert de spuit en paar klodders verf op je spuitwerk.
 

Gghm

  • #3
Frank,

Goeie tip, bedankt!

Gijs.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Het grote verschil tussen hogedruk ( airless / aircoat ) en lagedruk ( HVLP ) is de overspray ( nevel en daarmee materiaalverbruik ).

Een hogedruk-installatie is naar verhouding tot een HVLP minder handzaam. Je hebt de HD pomp met een aparte compressor of een samengestelde set die behoorlijk wat ruimte inneemt.

Een 4 traps turbine HVLP met spuitbeker en slang weegt ongeveer 12 a 13 kg., en is dus makkelijk mee te nemen.

Wilt u grotere oppervlakken gaan spuiten, dan zou een HD installatie meer voor de hand liggen, maar HVLP ondervangt dit door toepassing van een drukvat.

Hierdoor kunt u grote volumes verf met een spuitpistool zonder beker verwerken.

HVLP komt steeds meer in opmars, zeker in de bouw, ivm de strengere normen ten aanzien van spuitnevel en milieu.
 

Gghm

  • #5
Kees,
Bedankt voor het ter zake kundige antwoord!
Ik heb echter al een (kleine) compressor en wil daar een verfspuit bij gaan kopen. Nu heb ik onder andere in de bouwmarkt gezien dat er twee verschillende types van verfspuiten verkocht worden, een hogedruk (voor ca 8 bar) en een lage druk (max 3 bar).
Is het zo dat ook hierbij het belangrijkste verschil de overspray is?
En wat is dan de verstandigste keuze voor mij? Ik wil graag wat kleinere zaken (kastdeur, kastje, een kapje van een motorfiets, etc.) gaan spuiten.

M.v.g.

Gijs.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Laat de spuit van 8 bar maar liggen, de compressor slaat af bij 8 bar en slaat pas weer aan bij 6 bar, het verschil in druk is te groot om mooi spuitwerk te krijgen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
U loopt wat hard van stapel: dat "compressortje"van u, hoeveel m-1 loopt die? Is het een olievrije?

U moet zowiso een vochtafscheider tussen de compressor en spuit hebben. Indien uw compressor een hoger toerental heeft dan 1400 m-1 dan zuigt u namelijk heel veel waterdamp aan uit de buitenlucht.

Voordat u teveel kosten gaat maken zou ik een keuze maken uit de complete sets die worden aangeboden. Zeker voor het kleine werk wat u voor ogen hebt.

Het is niet ondenkbaar dat u bij elkaar meer uit gaat geven aan spuit en appendages dan een complete set.

En ja, een hvlp spuitpistool + beker geeft door het hoge luchtvolume en de lage druk veel minder overspray dan de HD spuit.

Dit betekent niet alleen een hoop materiaalverlies, maar tevens een hele hoop afplakwerk want de nevel kruipt werkelijk overal heen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu