Verschil 115 en 125 haakse slijpmachines

Krunnie

Specialist Elektra
  • #1
Ik heb zelf een haakse slijpmachine voor 230 mm schijven (eigenlijk twee, eentje met een doorslijpschijf en eentje met een afbraamschijf zodat ik niet steeds schijven hoef te wisselen) die mij prima voldoet. Af en toe zijn er echter werkzaamheden die met zo'n lomp bakbeest niet handig willen en dus heb ik besloten er een kleinere bij aan te schaffen.

In het kleine segment heb je slijpmachines voor 115 en 125 mm schijven. Dat is op de straal van de disk maar vijf millimeter verschil. Ik kan mij haast niet voorstellen dat dat veel uitmaakt, maar kennelijk hebben beide formaten toch naast elkaar bestaansrecht.

Weet iemand een logische reden waarom twee zo dicht bij elkaar liggende formaten haakse slijpers bestaan en waarom de ene voor specifiek werk beter zou zijn dan de andere? Zelf ben ik van plan de kleine slijper te gebruiken voor afbramen, netjes maken van laswerk, en zo af en toe infrezen van sleuven in baksteen en beton.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Op heel veel machines past ook een 125 mm schijf, dat hangt af van de grootte van de beschermkap.
Er is weinig verschil hoewel die 0,5 cm soms wel handig is, in de praktijk heb ik er altijd een 125 mm schijf op zitten.
Met een aantrekkelijke prijs van 110 mm schijven zou ik die er op zetten, het is voor mij dus net zoals het uitkomt.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Dus als ik het goed begrijp zit er in de basis niet zoveel verschil in.

Verschillen de motorbehuizingen nog noemenswaard in grootte of is het voornamelijk de beschermkap? Bij 180 en 230 slijpers zie je vaak dat het motorhuis even groot is, maar dat de 180 mm versie een hoger toerental heeft en een kleinere kap.

Als het verder niet zoveel uitmaakt dan denk ik dat ik voor de 125 mm ga. Daar passen inderdaad wel kleinere schijven op, maar andersom moet je maar net geluk hebben. En bovendien worden 125 mm schijven vanzelf 115 :P

Wat is een beetje redelijk vermogen voor zo'n kleine slijpmachine? Mijn grote slijpers zijn 2200 en 2600 Watt en dat verschil kan ik duidelijk merken, vooral bij afbramen. Ik zie kleine slijpers tussen de 400 en 1400 Watt, maar 1400 Watt lijkt mij wel erg veel van het goede. En die grotere vermogens zijn ook weer zwaarder en daarmee misschien weer wat onhandiger. Is er een motorvermogen wat voor die kleine slijpers goed voldoet?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Meer vermogen betekent meer gewicht en grotere behuizingen, uitzonderingen in de dure sector daargelaten.
Mijn machines hebben een vermogen van rond de 700 watt, ze zijn goed hanteerbaar met 1 hand.
1 van de machines komt trouwens van een buitenlandse grootgrutter, bevalt prima en voorkomt het vaak moeten wisselen van schijven, het geluid is wat meer dan met de prof machine maar met gehoorbescherming is het verschil niet te merken.

Vermogen is niet het belangrijkste, een goede hanteerbaarheid vind ik nog belangrijker i.v.m. de veiligheid.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Vooral in duurzaamheid zit vrij veel verschil.
Ik heb verschillende dure gehad (4 stuks) waar allemaal het anker van stuk gingen en volgens de fabrikant (je hoort ze vaak 'smorgens om 6.00 uur :wink: ) zou ik de machines te zwaar belasten. :denk:
Daarna heb ik een ander merk gekocht en die werkt al jaren probleemloos, ook die van de grutter werkt erg goed zonder dat er wat stuk gaat.
Waar elke haakse slijper een hekel aan heeft is even een sleuf voor electrabuizen ed. in de muur slijpen.
Naast dat jij erg veel stof hapt doet de machine dat ook en dat is niet bevordelijk voor de levensduur. Moet je dat toch dan doet een machine van 30 euries toch wat minder pijn dan 1 van dik 100 euro.

Ik heb dus ook de 125mm gekocht (de ene is 800w en de ander 720w) onder het mom van de buitenste rand gebruik je en zodra de schijf kleiner dan 5 a 6 cm gooi je toch weg en het verschil tussen 125 en 50 is 75 mm en tussen 110 en 50 = 60mm dus die van 125 gaat gewoon langer mee.
En zijn de 110 schijfjes in de aanbieding dan gaan die er gewoon op.
Wel heb ik geleerd dat dunne schijfjes (1,5mm) een stuk langer meegaan dan de dikke van 3 mm tevens slijp je dan ook een stuk minder materiaal weg.

:idea: Wil je lang plezier van je slijper hebben laat hem dan na zwaar te hebben gebruikt even een poosje onbelast doordraaien om af te koelen ipv. warm weg te leggen.

suc6

Gerrit
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Dit verhaal komt mij bekend voor. Mijn 2600W professionele 230 slijper was de eerste die ik kocht. Na 8 schijven bleek het anker verbrand. Omdat hier in Kazachstan van dat merk het reparatiecentrum 650 kilometer verderop zit en we heel wat gezeur hadden over garantie, hebben we voor de tussentijd een goedkoop Russisch exemplaar gekocht. Die doet het nog altijd zonder problemen.

De professionele kwam na meer dan een half jaar eindelijk gerepareerd terug dus daarom heb ik er nu twee van 230. Ik moet wel zeggen dat het professionele merk minder trilt, minder lawaai heeft en dat het grotere motorvermogen bij zware klussen wel prettig is, maar een merk of de term "professioneel" zegt mij niet veel over levensduur.
 

Sanderzzp

  • #7
Ik hoor wel meer mensen klagen over, dat blauwe merk die om 6 uur zegt; mensen maken het met .......
Maar ik heb de 125 tol al 3.7 jaar, en die wordt echt intensief mishandelt.
Dus de ene keer, een muur in slijpen. En dan weer eens een poos met rvs aan de gang, maar hij doet het nog steeds ondanks dat ie al bijna 4 jaar oud is.
En verder is de rest ook van dat merk, en heb er veel plezier van
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
In Kazachstan kan ik de Nederlandse reclame niet volgen dus weet ik officëel niet over welk merk je het hebt, maar ik vermoed dat mijn opgebrande beestje van hetzelfde merk was :wink:

Het lijkt mij echter niet verstandig om in deze draad verder merken te bashen. Wat die "professionele" modellen vaak gemeen hebben is dat ze meer vermogen in een kleinere behuizing proberen te stoppen waardoor koeling kritischer wordt en bij langdurige zware acties gemakkelijker tot oververhitting leidt. Maar andersom hebben ze vaak betere afdichtingen tegen stof. Dus het hangt er maar net vanaf waar en hoe je ze gebruikt of ze er tegen kunnen. Mijn nadeel is dan nog dat het bij ons 's zomers 35 graden is en dat ik noodzakelijkerwijs veel in de zon moet werken dus dan heb je nog eerder last van oververhitting.

Alles zo lezende denk ik dat ik met een 700 tot 850 Watt slijper prima uit de voeten kan. Ik zal maandag eens kijken wat er te koop is. Ik ben op dit moment even tijdelijk in de NL dus hier inkopen doen en dan mooi mee in de koffer terug naar huis.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Een goede stofbescherming tegen stof op het anker heeft geen enkele machine, dat zou betekenen dat na een meter slijpen in een muur het filter dicht zou zitten en het anker of het veld gaat verbranden.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Een stoffilter t.b.v. het anker zou de boel snel laten opbranden door gebrek aan koeling, maar de lagers en het tandwielhuis zijn bij de duurdere exemplaren wel vaak beter gesealed. En met name bij het werken met baksteen of beton kan dat een aardig verschil betekenen.

Ik heb nu twee modellen op internet gevonden die mij wel aanstaan. Beide rond de 800W en beiden actiemodel inclusief schijven en koffer. Nog een nachtje slapen, dan gaat morgen de bestelling de deur uit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
In het tandwielhuis komt nooit stof, wel in het lager dat er voor zit en in het lager achterin de machine, dat heeft meer te maken met de kwaliteit van de lagers dan een afdichting.
Ook van de profmerken moet ik regelmatig 1 of meer lagers vervangen, meestal de kleine achterin.
 

Black Knight

  • #12
Hebben hier ook al ervaring met diverse merken, van lokaal doe-het-zelf merk tot de duurdere meer professionele machines. Ik ga volledig mee met de mening van de rest hier : duurder is niet altijd beter (ook al een professionele oververhit gehad, terwijl we al 10 jaar een goedkope hebben die behalve het vervangen van 1 kogellager nog steeds prima werkt) Ik geloof dat er hier nu 4 in de kast liggen, zowat elk met een eigen doel :

1 met afbraamschijf, 1000W en iets lomper
1 met doorsnijschijf, 800W, soms ook voor de diamantschijf
1 met lamellenschijf, ook iets van 800W
1 met staalborstel, 500W, en lekker licht om mee te schuren.

Dus ik zou zeggen, voor zwaar werk zou ik naar het wattage kijken, voor langdurige of lichte klusjes zou ik het gewicht ook bekijken
 

Gilbert100

  • #13
Ik zou voor de 125mm machine gaan.

zelf ben ik stratenmaker en word mijn 230mm slijper dagelijks mishandeld. Kapot anker kan je voorkomen door geregeld de machine uit/door te blazen met perslucht. Ook zoals eerder vermeld na zware belasting de slijper onbelast een 30sec laten draaien ivm koeling. Deze slijper is nu bijna 3 jaar in gebruik zonder probleem.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #14
Bedankt voor alle input. De bestelling is de deur uit dus wat mij betreft mag de draad worden gesloten. In het kort is mijin keuze gevallen op:

125 mm, 800 Watt, semi professioneel merk, actiemodelletje inclusief diamantschijven koffer en nog wat spul.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu