Verplaatsing gasmeter

Onno

  • #1
In verband met bouwvak is het wat lastig om een antwoord te krijgen op de volgende vraag, maar misschien dat iemand hier me kan helpen:

Ik heb een huis gekocht uit 1904, waarbij (zoals in dit soort huizen gebruikelijk is) de gasmeter meteen achter de voordeur in de gang zit. Nu is de gang niet bijzonder breed, en de meter redelijk van formaat & bijzonder lelijk, dus zou ik graag de meter op een iets vriendelijkere plaats hebben. Nu zit er onder de trap (naast de gang) een grote trap kast (ong 3 m x 1 m , min hoogte 0,5 m, max hoogte 3 m) met ventilatierooster naar de gang. De volgende vragen:
  1. Is er regelgeving omtrent hoever de meter af mag zitten van het punt waar de gasleiding binnenkomt?
  2. Voldoet de trapkast aan de eisen om een meter aan te leggen?
  3. Mag je gasmeter in dezelfde ruimte gehangen worden als de elektrische groepenkast, en zo ja, zijn er dan minimale eisen tav grootte en ventilatie?
  4. Mag een erkend installateur de meter verplaatsen, of moet je daarvoor contact opnemen met de beheerder van het gasnet
Alvast bedankt voor de informatie!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Beste Onno,

Ik begrijp dat je een probleem hebt ivm de bouwvak, maar zoals je misschien zult begrijpen, hebben we op het forum eenzelfde probleem.

Een deel van de betreffende gegevens staan in het "bouwbesluit", een ander deel in een NEN-norm. NEN normen zijn (helaas) alleen tegen betaling verkrijgbaar.

Ik denk dat je er toch verstandig aan doet te wachten tot je er een erkend gas-installateur bij kunt halen, die de situatie ter plekke kan beoordelen.
Het verplaatsen zal ongetwijfeld door de beheerder van het gasnet moeten gebeuren. En zal niet goedkoop zijn...

Zie ook Cv-ketel,gasmeter en groepenkast in 1 grote kelderkast

Waarom zet je om die gasmeter niet een nette kast, met een deur ervoor van niet te dik materiaal. Gebruik je een pianoscharnier, dan kun je al heel dun materiaal gebruiken als ganghoge deur! Of plaatjes, die je kunt vastklikken met magneet-snapslots...

Kun je het bovenste gedeelte nog gebruiken voor opberging of een spiegel oid. Wel letten op voldoende ventilatie van het deel waar de gasmeter in zit.
 

Onno

  • #3
Kees,

Bedankt voor je reactie. Ik zal denk ik maar even geduld moeten hebben...
 

MarcoDezicht

  • #4
Gasmeters mogen alleen door het nutsbedrijf worden verplaatst.
Zover ik weet is dit een kostbare aangelegenheid!
 

Onno

  • #5
Ik heb even navraag gedaan bij het Nutsbedrijf. Het werkt als volgt (tenminste als je plaatselijke leverancier Eneco is, maar volgens mij werkt het overal zo):
  • Je zoekt een installateur die ter plaatste de zaak komt opnemen, en hiervoor een offerte maakt.
  • Deze offerte stuur je naar het nutsbedrijf, en op basis daarvan maakt het nutsbedrijf het plaatje compleet (incl aansluiting buiten de deur op het hoofdnet).
  • Vervolgens komt een door het nutsbedrijf geselecteerde onderaannemer de boel verplaatsen.
Om de gasmeter te verplaatsen is er een waslijst aan regels, waarbij de belangrijkste is, dat de leiding vanaf het hoofdnet zo recht mogelijk naar de meter moet lopen.

Eigenlijk mag er alleen een knik zitten op het punt waar de leiding naar boven de grond moet. Eventueel mag er een getrokken bocht gemaakt worden, maar die moet een minimale straal van 2 meter hebben. :shock:
De leiding moet door een mantelbuis van 90 mm naar binnen komen.

De specialist die ik hierover gesproken heb zei dat dit al gauw in de 1000-enden euro's gaat lopen. Ik denk dus maar dat ik de gasmeter op z'n plek laat zitten...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu