Verouderen / vergrijzen van eiken keukenfronten

Fidel

  • #1
Beste allemaal,

Wij hebben een nieuwe keuken gekocht in blank onbehandeld eiken.
Deze willen we graag licht vergrijzen op een natuurlijke (lees kunstmatig natuurlijk) manier licht vergrijzen.

Ik heb op het forum al wat gelezen over St-Marc, en ben zelf al aan het rommelen geweest met ammoniac. Ammoniac werkt wel, maar wordt veel te donker. Ook over een combinatie van looizuur en ijzersulfaat heb ik wat gelezen zie Geloogd grenen meubels bleken / blonderen / vergrijzen, alleen stond hier verder geen uitleg bij.

Verder ook over Houtskool gelezen, maar dat lijkt me weer wat onnatuurlijk.

Na de vergrijzing willen we het graag afwerken met een matte olie (triptrap of zo)

Ik hoop dat jullie mij op ideeën kunnen brengen.

Alvast bedankt
Fidel
 

Kees61

  • #2
Heb je de amminoa ook al verdund gebruikt?
Looizuur hoef je niet toe te voegen, het wordt nu ook al donker.

Ik dacht dat het pyrogalleszuur (..galus .. gallis?) heette waar je eikenhout mee kan insmeren als er niet genoeg looizuur in zit, maar ik kan het nergens vinden.
 

Fidel

  • #3
Hi Kees,

Ik heb enkel de ammoniak dampen gebruikt.
1 plankje voor 12 uur in een afgesloten ton gehangen met een bakje ammoniak, en een ander plankje voor 4 uur, maakt uiteindelijk praktisch geen verschil in kleur.

Ik zou inderdaad een verdunde ammoniak kunnen proberen van de week, en dan misschien een uurtje of zo.

Looizuur zit er inderdaad voldoende in gezien de donkere kleur.
(is overigens wel een mooie antracietkleur, alleen niet voor mijn keuken)

we gaan gewoon verder prullen ( leuk toch experimenteren)

Fidel
 

Kees61

  • #4
Ja roken heet dat. Vroeger deed men dat in het weekend, de wc volgestouwd met onderdelen en schaaltjes ammonia.

Ik dacht eigenlijk dat je het gewoon ingesmeerd had met ammonia en laten opdrogen. Het valt niet altijd mee om een groot onderdeel in een afgesloten ruimte te krijgen.
Als de ammonia weer is opgedroogd dan kan je het hout (de volgende dag) nog naschuren met fijn papier.
 

Fidel

  • #5
Klopt, hier had ik ook over gelezen, en dus meteen maar geprobeerd.

Gisteren nog maar even naar de doe het zelf en de houthandel gereden
voor wat nieuwe plankjes, en wat chemisch spul om erop te smeren.

Gaan we weer mee aan de slag.

Wat dat roken betreft, kun je dat ook met wat anders doen dan ammonia, en krijg je dan misschien een andere (lichtere grijze) kleur ??

We gaan weer aan de slag.

Fidel
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #6
Met ijzersulfaat kan je toch wel eens proberen, gewoon een lepeltje oplossen in water en dit over het eiken kwasten en terug wat wegwrijven met een doek. Looizuur is hier niet nodig, dat bevindt zich idd reeds in het eiken.


Probeer eerst eens uit op een restje eiken.
 

Kees61

  • #7
Je kunt ook op zoek gaan naar "rookbeitsen"
Ik vond net nog een (erg oude) stalenset, maar de soort beits zal nog wel bestaan. Het is waterbeits waaraan je nog 50-100 ml ammonia per liter moet toevoegen. Na het opbrengen (kwast zonder ijzer, of spons) 12 uur laten inwerken. Nog even glad schuren met een dood papiertje 220 voor het afwerken.
 

Fidel

  • #8
Gisteren nog wat plankjes getest, Het beste resultaat heb ik nu door ongeveer 1 uur te roken.

Vrijwel hetzelfde resultaat verkregen op een 2e plankje door gewoon ammonia dun op te zetten met een spons en op te laten drogen.

Het effect is nog niet helemaal wat het zijn moet, maar we geven niet op.

Ook St-Marc geprobeerd, met veel water, en ook met weinig water.
Met veel water weinig effect, met weinig water erg donker gekleurd, beina hetzelfde als 12 uur gerookt.

Mw, waar zou ik dat ijzersulfaat kunnen halen ??


Die rookbeits, hebben ze die in kleuren ?? Ik zal er eens naar op zoek gaan.

Bedankt alvast voor de goede tips.

Fidel
 

Kees61

  • #9
Ze schijnen mos te bestrijden met ijzersulfaat, dus misschien bij Hendrik Jan de tuinman.
Of je lost wat ijzer op in zwavelzuur :-)
Of je kijkt even bij Google
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
2
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu