Vernis over lijnolie

Ed_Bos

  • #1
Ik heb zelf een tafel gemaakt van Sipo-mahonie en die op advies van een vriend meermaals (wel 8x) met olie ingewreven en telkens weer uitgepoetst. Het was een mengsel van gekookte lijnolie en Tungolie.
Om eerlijk te zijn: ik vind het niet mooi hoewel het inderdaad makkelijk te onderhouden en te repareren is.
Ik denk erover om er een vernis over te zetten, of een vloer- of boten- of trappenlak. In elk geval transparant, sterk en slijtvast.
Kan iemand mij verder helpen?
 

Ed_Bos

  • #2
Sikkens gemaild en ik kreeg het volgende antwoord:

"Het is niet mogelijk om lijnolie nog af te werken met een lak of vernis. De olie heeft het hout doen verzadigen waardoor lak of vernis geen hechting meer kan krijgen."

Case closed?
 

Poster

  • #3
Hallo

Lijnolie werd vroeger heel veel gebruikt, zowel voor het staalwerk op schepen, als houtwerk.
Alleen werd er bij de lijnolie siccatief toegevoegd, dit was bedoeld voor de droging van de lijnolie.
Dit systeem was grotendeels bedoeld om de lijnolie in het metaal/hout te laten trekken ter bescherming. Zo ook bij u denk ik.
Daarna werd er met een verfsysteem afgelakt.
Dus als u het overschilderd met lijnolie met siccatief, kunt u het na droging in elke kleur zetten.
Bij mijn eigen boot gebruikte ik altijd Owatrol, dit is eigenlijk hetzelfde, en ook overschilderbaar.
Dus of lijnolie met siccatief of Owatrol, daarna is het overschilderbaar.

Suc6
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
@ Poster: Hier valt iets te leren, en daar ben ik dan als de kippen bij, want ook na bijna een halve eeuw in de verf zijn er toch weer steeds nieuwe zaken.

Kunt u mij een verfsysteem aangeven welke u over het lijnolie siccatief mengsel heenzet?
 

Poster

  • #5
Bij bijna alle schepen werden b.v. de roefen op het blanke ijzer voorzien van lijnolie/siccatief.
Dit liet men enige tijd "intrekken" en drogen, waarna roef werd behandeld met zonodig loodmenie en de normale opbouw van lakken.
Dat was toen de normale werkwijze.
Met de tegenwoordige verfsystemen is dit achterhaald, en word ook niet mee toegepast. Het voorstralen van metalen is nu beter en sneller.
Maar misschien is deze oude oplossing wel iets voor TS.
Zodoende.
 

Ed_Bos

  • #6
Ik wil zeker geen dekkende verf over mijn met lijnolie ingewreven tafel doen maar misschien is een blanke lak mogelijk? Indien goed slijtvast.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Ontvet de tafel eerst goed met thinner ( liefst buiten of goed geventileerde omgeving). Het is mogelijk dat u dit enige malen moet herhalen totdat het oppervlak geen glans meer laat zien.

Daarna goed opschuren. Na het stofvrij maken 2 a 3 lagen blanke lak opzetten.

Tussen de lagen door alleen met een Scotch-brite heel licht de stofjes weg schuren.


Probeer ( als u de poten ook hebt behandeld ) eerst een stukje op de binnenkant van een poot en beoordeel dan het resultaat, want het is moeilijk te bepalen welke blanke lak goed matched met een dergelijke ondergrond.

Gebruik in geen geval op uw tafel een watergedragen vernis af blanke afwerking!
 

Ed_Bos

  • #8
Dank je! Op dit moment denk ik dat ik de hele zooi er maar vanaf haal. Eigenlijk moet je deze olie (zie boven voor de link) IN het hout wrijven en na 20 minuten uitpoetsen. Er mag niets OP het hout blijven liggen. Helaas vond ik het op die manier lelijk (smaken verschillen) en heb ik er toch twee iets dikkere laagjes opgedaan om een soort egaal glanseffect te krijgen. Maar nu ligt het al 3 maanden te drogen en het is nog steeds lang niet droog. Er had dus siccatief in gemoeten, blijkt nu. Jammer van al het geld en het werk maar ik denk dat ik het er maar vanaf haal.
 

Poster

  • #9
Hallo

Wat ik ook veel gebruikte bij een nieuwe intimmering van mijn schepen met de zeer vettige houtsoort Iroko Teak, is Epifanes Hardhout olie, dit is een goed drogende olie, die na meerdere lagen een goeg hard resultaat geeft, en zeer makkelijk is bij te houden.
Misschien eerst even een proefje doen.
Anders de eerder gegeven raad van thinner opvolgen.

Suc6
 

Ed_Bos

  • #10
Epifanes Hardhout olie houd ik in gedachten want hij kan in elk geval prima over lijnolie.
 

Ed_Bos

  • #11
Ik heb een laatste poging gedaan: het tafelblad bleef maar plakken. De toplaag van de bovenkant afgeschuurd met schuurpapier 800 en toen een nieuwe laag lijn + tungolie, met 1% siccatief (Talens, Harlem), dun aangebracht en zie: dat was na 3 dagen aardig droog. Droger dan ik ooit gehad heb zonder siccatief. Daarna nog een iets dikkere laag met 2% siccatief aangebracht en nu ziet het er mooi uit. Het zal een week of zo nodig hebben om te drogen. Misschien daarna nog een laatste laag.

Moraal van het verhaal: de olie van de link bovenaan is, zoals hij verkocht wordt, uitsluitend geschikt voor olie-politoeren. Wilt u deze olie op een wat 'normalere' manier verwerken, dan enige siccatief toevoegen, zodanig dat elke laag na 3 dagen behoorlijk droog is.
 

Poster

  • #12
Dit had Sikkens toch ook wel moeten weten, en u dit als antwoord moeten geven, zo bijzonder is siccatief nu ook weer niet, werd best wel veel gebruikt.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #13
Enkel ter aanvulling; je had ook een heel klein beetje synthetische vernis kunnen toevoegen ipv het siccatief.
De tungolie is een hardere oliesoort die eigenlijk eerder puur zou moeten gebruikt worden dan aangelengd worden met lijnolie, eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom dit werd aanbevolen. Anderzijds is tungolie, de echte dan, niet zo gemakkelijk te vinden, fabrikanten durven wel eens een loopje nemen met de samenstelling/fabricatie ervan en noemen het dan maar tungolie. Helaas...
Schellak zou hier ook een oplossing kunnen bieden hebben over het mengsel, schellak gaat de ondergrond perfect gaan isoleren en een betere hechting bewerkstelligen tussen de olie en de vernis. Maar dan moet de olie uiteraard goed uitgedroogd zijn.

Maar dit zijn uiteraard vijgen na Pasen, gewoon ter info mocht nog iemand dergelijk probleem tegenkomen.
 

Ed_Bos

  • #14
Tungolie is inderdaad na uitharden harder dan lijnolie maar (heb ik op verschillende plaatsen gelezen) daardoor zou het ook eerder kunnen barsten dan lijnolie. Daarom wordt aangeraden om het te mengen met de meer elastische lijnolie.

De fabrikant van de olie (zie link bovenaan) levert de verrijkte lijnolie die ik heb gekocht, dat is gekookte lijnolie met zo'n 30% tungolie erbij. Op grond van wat ik zo links en rechts gelezen heb, heb ik er tungolie bijgevoegd tot ik op 50-50 zat.

Ik heb er erg over zitten tobben want ik begreep dat lijnolie bij 350 graden verkookt moet worden terwijl de fabrikant aangaf het mengsel lijnolie en tungolie bij 185 graden te verkoken. Ook denk ik dat hij er minder dan 1% siccatief bij heeft gedaan.

Van de andere kant geven andere fabrikanten helemaal geen informatie over hun recepten.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #15
Ha, ik had de link niet gezien....je hebt een punt, door er de meer elastische lijnolie aan toe te voegen zal de afwerkingslaag idd minder snel gaan barsten, hoewel ik me de vraag stel of dit hier wel echt van toepassing moet zijn gezien de tafel binnen blijft staan...dus weinig last van temp en vochtschommelingen....ik maak graag mijn eigen brouwsel met gebleekte lijnolie en daaraan wat vernis toegevoegd, werkt zeer prettig :-)
Succes nog :-)
 

Ed_Bos

  • #16
Klopt, die oplossing ben ik ook een paar keer tegengekomen: oa. een recept van een timmerman dat hij bij Fijnhout Arnhem heeft gepost: een mengsel van 1/3 lijnolie, 1/3 tungolie en 1/3 synthetische Trimetal Silvatane classic lak (zijdeglans). Zag er goed uit.
https://www.af.nl/werkstukken/stoelen+tafels/recept/
Maar de fabrikant van "mijn" olie vond het maar niks want het zou over een jaar of 10 uit elkaar vallen, volgens hem. Maar goed: deze fabrikant vond het ook maar niks om siccatief toe te voegen. Dus uiteindelijk wist ik niet meer hoe of wat.

Achteraf denk ik: de fabrikant van "mijn" lijnolie is restaurateur dus zijn spullen moeten weer een paar eeuwen mee kunnen. Ik heb liever dat ik het na een maand of zo kan gebruiken en ik ben 65, dus als het 25 jaar meegaat ben ik meer dan tevreden ... :D
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #17
Haha, mooi gezegd Ed, leuk en interessant topic voor de lezers, ik hoop dat iedereen hier wat kon van opsteken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu