Verleggen, omleiding afvoer/riool

Kaajee

  • #1
Mijn jaren 30 huisje is aangesloten op het openbare riool middels de bekende gres buis in de voortuin (ong. 4 meter). En je raadt het al; deze raakt verstopt en wel door oa. verzakking en wortels door het gres heen.
Vervangen dus!
Alleen loopt deze precies over de erfscheiding met de buren. Vroeger legde men deze gemeenschappelijk aan helaas voor mij (kosten technisch..... :wink: ) is het bij de buren reeds verlegd indertijd, dus hij is voor/van ons alleen.
Omdat deze op de erfscheiding loopt, zit er precies boven de buis een/de border die vol met planten/struiken/begroeiing/fietsenrekken staat. Een hele klus en zonde om dat er allemaal uit te moeten halen.
Veel eenvoudiger is het om onder het tuinpad in onze tuin de nieuwe buis te leggen. Dan alleen de stenen en het zand daaronder eruit. Alleen krijg ik dan wel 2 maal (4x 45graden eigenlijk) een verspringing in de afvoer zoals je op bijgevoegde tekening ziet. De PVC buis zal ong. 50-70cm naast de oude gres buis komen te liggen. Gaat dat problemen geven?

 

Sewerboy

  • #2
Zal geen problemen opleveren, wel in 125mm uitvoeren.
 

Kaajee

  • #3
Ok, da's mooi.
125mm ja zou kunnen.
Als alles nu al in 125mm is ga ik gewoon 'door' in 125mm natuurlijk.
Alleen mocht er 'slechts' 110mm uit het huis komen heeft het dan wel zin om naar 125mm te gaan? En al helemaal als de aansluiting op het openbare riool ook in 110mm is uitgevoerd. Dan ga je van 110 naar 125 en vervolgens weer naar 125. Of maakt dat niet uit en moet ik dan toch 125 nemen?
(ik weet van de aansluiting aan de achterkant namelijk dat die in (ong.) 110mm gietijzer is, dus ik vermoed dat er onder het huis 110mm ligt en dat er aan de voorkant dus ook 100 uitkomt)
 

Tiho

  • #4
Vernauwen is nooit goed, maar de hoofdaansluiting zal toch minimaal 125 moeten zijn.
 

Kaajee

  • #5
Tiho schreef:
".....maar de hoofdaansluiting zal toch minimaal 125 moeten zijn."
Wat bedoel je hiermee? Dat weet ik dus niet zeker. Is dat altijd zo? Ik weet niet zeker of de hoofdaansluiting hier al in 125mm uitgevoerd is/was (in de jaren 30) Zoals gezegd; er ligt een gres buis nu. Daar moet de nieuwe buis in geschoven worden. De ontstopper/loodgieter zei dat het altijd op die manie gebeurt. Ik weet dus niet of er 125mm in die gres aansluiting op het riool kan....
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
De gres buis hoeft maar even wat geknikt te liggen en je krijg er geen dikke buis in

vaak is het hoofd riool een 160 of meeraan sluiting in de kraag

je kunt gewoon met 45 graden gaan werken om op het gemeente riool aan te sluiten.

Graaf even op dat punt bij aansluiting gemeente riool even op :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu