Verhogen van een vensterbank

Briljant

  • #1
Wie o wie heeft de oplossing voor mijn probleem.

Wij hebben een nieuwe keuken gekocht en bij het nameten blijkt dat wij de vensterbank van het keukenraam moeten verhogen.
De vensterbank is van steen en het kozijn van hout. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Met behulp van de afmetingen van het kozijn, de breedte van het steengedeelte en de dikte van de ophoging kunnen wij u misschien helpen, wij zijn helaas nog niet helderziend.
 

Briljant

  • #3
Het heeft even geduurd maar dit zijn de afmetingen.

Kozijn is 1,75 m bij 1,23 m
De vensterbank is ook 1,75 m; 14,2 cm diep en 2 cm dik.

De verhoging die uitgevoerd moet worden is 2 cm.
De omlijsting van het raam is 5 cm.

Ik hoop dat dit voldoende info is om mij te kunnen helpen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zitten die tegels op de vensterbank in de weg voor de nieuwe keuken, of is het een kwestie dat er een vensterbank óp zou moeten komen, die 2 cm hoger zit?

In het laatste geval zou je gebruik kunnen maken van vensterbankpaneel, al of niet (afhankelijk van de situatie) met een rand aan de voorkant. Die verbergt dan de tegels.

Omdat dat vensterbankpaneel tussen de 18 en 25 mm dik is, ook weer afhankelijk van soort, zou je bij de te dunne uitvoering er latjes onder kunnen leggen o.i.d.

Die vensterbankpanelen zijn er in allerlei uitvoeringen. Omdat je een vrij smalle vensterbank hebt, zul je wel een stuk van de achterkant moeten laten afzagen. Het beste is die achterkant even te fineren met kunststof strijkfineer (kleur maakt niet uit) om te voorkomen dat er water van planten of condens in de spaanplaat kan trekken.

Vastzetten kan met montagekit, direct aan de (goed onvette) tegels.

Lees je PB voor emailadres voor eventuele situatiefoto, maakt de zaak nog wat duidelijker!
 

Briljant

  • #5
De vensterbank is van steen uit 1 deel.

Het aanrechtblad moet op 93 cm hoogte komen en de huidige hoogte incl vensterbank is 91 cm. Er werd mij gezegd dat de vensterbank er compleet afgehaald moet worden en dan nog de totale hoogte aanpassen naar 93 cm. Oftewel ik moet dus een verhoging maken van 4 cm dat stevig genoeg is om een keukenblad aan te bevestigen.

Ik heb op dit moment geen foto van de situatie maar die zal ik morgenavond wel mailen zodat het duidelijk is wat er moet gebeuren.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Briljant schreef:
Er werd mij gezegd dat de vensterbank er compleet afgehaald moet worden en dan nog de totale hoogte aanpassen naar 93cm.
Oftewel ik moet dus een verhoging maken van 4 cm dat stevig genoeg is om een keukenblad aan te bevestigen.
O, maar dat is natuurlijk wel even wat anders dan alleen een vensterbank verhogen... het gaat dus om een constructie ten behoeve van bevestiging van een keukenblad, begrijp ik nu.

Hoezo eigenlijk? Steunt dat keukenblad niet op kastjes? Staat er misschien meteen ernaast een vaatwasser of zo, dat het blad daarom moet steunen op die vensterbank.

De vensterbank is van steen uit één geheel. zeg je. Een betonnen vensterbank of zo... Die moet weg? Slopen dus? Want steekt uit?
Het is toch echt onmogelijk aan de hand van je beschrijving een goede voorstelling te maken wat de bedoeling is, laat staan een goed advies te geven!

Ik wacht maar even op die foto!
 

H@ns

  • #7
Er is kennelijk nogal wat veranderd in keukenland sinds ik er weg ben..
Als ik zo'n probleem had draaide ik de stelpoten van de kastjes gewoon een dubbelgevouwen duimstok lager, probleem opgelost!
Normale werkbladhoogte is 90 cm bovenkant blad.
Bij lange mensen kan het soms wat hoger zijn op speciaal verzoek.

Een werkblad aan een vensterbank monteren heb ik echt nog nooit van gehoord!

Ik vermoed dat het hier een natuursteen of terrasso blad betreft vanwege die extra 3 cm hoogte. (?) In dat geval zou bevestiging aan een vaste vensterbank af te raden zijn.
De kastjes kunnen nog wat "inzakken", de vensterbank blijft op hoogte. Resultaat is een afwatering naar voren of een scheurend blad.

Reden dat de kastjes nog wat kunnen zakken is dat de voetjes van de stelpoten niet helemaal aan kunnen zitten, het gewicht van het stenen blad zorgt daar wel voor!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik heb inmiddels de foto's ontvangen, maar daar valt helaas niet veel uit op te maken.

Ja, de vensterbank zoals ie er nu zit zie je prima, maar er is niet te zien waarom die vensterbank te laag is, of weg zou moeten en vervangen door een hogere.

Er moet toch een reden zijn waarom die vensterbank weg moet, bijvoorbeeld het plaatsen van kasten ervoor. Van het steunen op die vensterbank snap ik al helemaal niets, het aanrecht zit er (nu) toch een heel eind vandaan?

Op mijn mailtje daarover hier op het forum nadere uitleg over te geven, heb ik (nog) geen reactie gehad, zo te zien hier...

De foto's:

Foto 1

Foto 2

Foto 3
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Voor zover ik het kan beoordelen kan er gewoon een hardhouten plank/balkje op geplaatst worden van de dikte die nodig is om gelijk te komen met de keuken.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu