Vergunning vraag

Heiloklus

  • #1
Wij willen binnekort een aantal kozijnen vervangen. Een kozijn is aan de achterzijde, en dit kan vergunningsvrij.

Echter aan de voorkant moet ook een kozijn vervangen worden.

Nu is het van hout(rot:)) en ik wl graag kunststof. De indeling blijft wel hetzelfde. Echter het materiaal dus niet.

Nu lees ik

Het uiterlijk verandert bijvoorbeeld als er
voor een andere raamindeling, andere afmetingen van profelen of
een andere maat wordt gekozen.

Nu kiezen we wel voor kunststof met houtnerf, en een nieuw hout profiel. Maar de dikte is wellicht iets anders. Is het nu noodzakelijk een vergunning aan te vragen? (kan me niet voorstellen dat al die mensen dat doen) ?

Een ander punt is, is dat de gevelbekleding (aan de zijkanten van vrijstaand huis, geen voorzijde) ook niet meer al te best is.

Nu kom ik bij het volgende stukje:

Uw gevel wordt ook zichtbaar anders als u de huidige gevelbekleding vervangt, bijvoorbeeld met kunststof gevelplaten of houten panelen.

Geldt dit ook voor vervanging van hout door kunststof? Of geldt bovenstaande als er nu steen is, en je gaat het bedekken?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
U aannemer kan het u allemaal uitleggen,tenminste als u het niet zelf doet.
 

Heiloklus

  • #3
Ik heb de website van Vrom gelezen. Daar komen juist de quotes die ik plaatste vandaan.

Wat ik probeerde aan te geven, is, dat ik me niet kan voorstellen dat alle mensen dat doen(veeel nieuwe kozijnen hier in de straat, geen vergunning aanvragen in suffertje gezien)

Mijn vraag is, zullen jullie een vergunning aanvraag doen, leges betalen etc? Of gewoon plaatsen, en bij 'gedoe' evt een vergunning aanvragen
 

Sharky

  • #4
Effe contact zoeken met de gemeente??!?!!?

Anoniem belletje/ effe de gemeente site afspeuren of nog beter een kennis bij de gemeente vragen als je die hebt. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Over kozijnen zullen de meeste gemeentes niet zo moeilijk doen, tenzij het over een historisch interessante straat gaat.

Die vraag over gevelbekleding kan per gemeente verschillen, hoe ze ermee omgaan, dit is niet duidelijk geregeld.

Let op dat dit alles per 1 oktober gaat veranderen. Ik weet niet hoe het precies gaat worden, maar er wordt in ieder geval meer vergunningsvrij.

Er zijn ook fora waar je beter terecht kan met vragen over vergunningen. Of je stelt je vraag direct aan minVROM via postbus 51.
 

Heiloklus

  • #6
Wat ik kan vinden is dat je per 1 oktober krijgt te maken met een omgevingsvergunning. Je kunt dan meerdere zaken combineren(dus garage/opritvergunning etc) Alles in 1 aanvraag, sneller en goedkoper.

Ik zag niet wat er extra 'vergunningsvrij' werd. Als je een link hebt (desnoods google met een goed resultaat ;-)) graag. Ik heb bovenstaande websites al afgespeurd nl.
 

MvanV

  • #7
Per 1 oktober staat expliciet in de vergunningsvrije lijst dat je kozijnen mag vervangen door andere met gelijk uiterlijk, afmetingen en profileringen. Daarbij wordt expliciet genoemd dat hout vervangen door kunststof met een houtlook dan mag, maar niet als het glad plastic is.

Nu is de regel dat je "normaal onderhoud"mag doen, en bij vervangen mag hetw el moderner spul zijn, maar moet het er wel ongeveer hetzelfde uit zien.
Of geprofileerd kunststof daar onder valt is nu nog afhankelijk van de interpretatie van de gemeente. In oktober dus niet meer.

Aan de achterzijde mag je wel iets anders doen, nu nog alleen binnen de bestaande openingsafmetingen, vanaf oktober mag die ook veranderen (aan de achterzijde).
 

D.H. Zelf

  • #8
Omdat het over diverse zaken gaan, waarbij interpretatie van belang is, zou ik een briefje aan de gemeente sturen. Ze moeten hier binnen een maand op reageren. Dus geen verguningsaanvraag, maar de vraag of dit wel of niet vergunningsplichtig is. Ze moeten hier binnen een maand op reageren anders jammer dan. Je kunt ook een afspraak bij de gemeente maken. Ik heb hele goede ervaringen met hen. Als je redelijk blijft heb je eigelijk nooit problemen. Pas als ze wel moeilijk doen en je wil het echt zou ik een bouwkundige in dienst nemen die je hierbij helpt.
 

Sharky

  • #9
Wij hebben de kozijnen boven onlangs vervangen. Hout eruit en glade geprofieleerde nieuwe kunststof kozijnen erin. Wel dezelfde afmetingen gehouden als de houten kozijnen waren. De kunststof kozijnen onder waren al 10 jaar eerder vervangen en wijken af qua vorm van de kozijnen boven (lees: glad en vlak). Bouwjaar van het huis is '50 midden in het centrum.

Gedaan zonder vergunning en nog niet eens over nagedacht.
Nooit opmerkingen over gehad van deze of gene ;)
 

MvanV

  • #10
Het gebeurde ook al massaal.
Veel gemeentes hebben helemaal geen zin om enorm te moeten ruzien met bewoners over zoiets. Bovendien hebben de meeste gemeenten nauwelijks een beeld van de details van huizen. Ze kunnen nauwelijks bewijzen of iets er net in zit of al 40 jaar er zo uit zag.
 

Triekje

  • #11
Vanaf 1 oktober gaat er een nieuwe vergunningwet van kracht, de website hiervan is zeer prettig naar eigen ervaring en mening.
https://www.omgevingsloket.nl
Hierin kun je het allemaal zeer makkelijk toetsen.

LET OP! vaak is het wel verstandiger gewoon contact op te nemen met de gemeente, even langsgaan op loket werkt het allerbeste. Je kunt zo vaak een ambtenaar alvast een beetje "paaien". Versoepelt met grote regelmaat je vergunningentraject.

In jou geval verwacht ik geen ENKEL gezien je dit eventueel nog wel eens goed zou kunnen aanvechten als het nodig is. Het oude kozijn heeft zeer vermoedelijk een lagere isolatiewaarde dan het bestaand.
Voor je gevel geldt dat het aanzien van de straat verbeterd wordt t.o.v. nu.

Het is maar over welke kam je het scheert en hoe je het brengt. Er zit heel erg veel ruimte in het vergunningentraject.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu