Vergelen van verf

BlubbeR

  • #1
Ik heb een jaar geleden mijn keuken geverfd met een witte krasvaste lak van Sigma op terpentinebasis. Op zich prima gelukt maar merk nu dat hier en daar op de wat donkere plekken de verf wat begint te vergelen.Nog niet dermate dat ik me er aan begin te storen.Nu heb ik hier al vaker iets over gelezen dat dit bij alkyd verf voorkomt.
Mijn vraag is of dit vergelen steeds erger wordt naarmate de jaren verstrijken of dat het iets vergeelt en dan niet verder gaat ?
En is er iets van een blanke lak o.i.d. wat je eroverheen kan kwasten waardoor het niet meer vergeeld . Ik heb is gehoord dat blanke lak alleen maar op waterbasis is en dus niet over acryl verf heen kan worden gesmeerd?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Terpentinehoudende verf vergeelt. Daar is niets aan te doen, ook geen terpentine houdende blanke laklaag ( die van oorsprong ook sterk vergelend is). oorzaak is het gebruikte bindmiddel ( alkydhars).

U kun over acrylverf gerust watergedragen blanke lak zetten. Beide hebben water als verdunningsmiddel. Acrylaat vergeelt minimaal.

De vergeling zet door, al zit daar wel een grens aan. Overigens bestaat er ook schaduwvergeling: met terpentineverf behandelde kamer-en-suite deuren die in een nis vallen vergelen nog een haartje sterker dan wanneer ze in het zonlicht staan.
 

BlubbeR

  • #3
Bedankt Kees , duidelijk verhaal.
Naar mijn weten kan je acryl niet over alkyd heen smeren (zonder alles eraf te schuren) dus de enige oplossing is om de vergeelde delen tzt opnieuw te verven met alkyd verf?
 

Tiho

  • #4
Alkydverf is er op waterbasis en oplosmiddelrijk, beiden vergelen door de basis van alkyd.

Watergedragen dispersieverf, acrylaatverf, vergeelt inderdaad niet. Echter of dat ivm met krasvastheid aan te raden is in de keuken?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Volgens mij had u dit "gehoord":

Ik heb is gehoord dat blanke lak alleen maar op waterbasis is en dus niet over acryl verf heen kan worden gesmeerd?

Waarop mijn reactie was dat over acrylverf dat als verdunningsmiddel water heeft een vernis op waterbasis ( dus acrylvernis) gezet kan worden.Toch?

@Tiho: inderdaad is er alkydemulsieverf op waterbasis en alkydbasis. Om verwarring te voorkomen spreken we dus van terpentineverf of watergedragenverf. Hiertussen kan geen verwarring ontstaan. :wink:
 

BlubbeR

  • #6
Ik bedoelde ook `dus niet over alkyd verf` ipv acryl , sorry voor de verwarring.
Het is idd beter om over terpentine en waterbasis te spreken.
Maar ik heb toch gelijk dat verf op waterbasis niet over een verf op terpentine basis heen kan worden gesmeerd en andersom wel ?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Ik moet u weer teleurstellen: dit is in beide gevallen mogelijk bij dekkende verf.

U wilt echter transparant afwerken. Hierdoor kunt u geen dekkende hechtprimer aan brengen die als katalysator werkt.

Tussen de 2 lagen gaat dan een spanningsverschil ontstaan dat ( mogelijk) onthechting kan veroorzaken.

Inderdaad moet de onderliggende laag volledig mat worden geschuurd. Daarna de hechtprimer of AllGrund aanbrengen. Bij deze methode kan zowel acryl over alkyd als alkyd over acryl ( wat overigens vrijwel nooit wordt gedaan).

Wilt u vergeling tegengaan dan de bestaande terpentinelaag mat of zoals wij dat noemen "dood" schuren, een AllGrund / hechtprimer ( watergedragen ) aanbrengen en afwerken met watergedragen verf.

Over het fenomeen dat watergedragen zwakker zou zijn dan terpentine het volgende: dit is achterhaald. Enige hiaat is nog de hoge bolle glans. Deze is bij terpentineverf nog steeds iets hoger dan bij watergedragen, alhoewel dit verschil rap kleiner wordt.
 

BlubbeR

  • #8
Je stelt me niet teleur hoor Kees , ben allang blij dat iemand de moeite neemt om het mij , als leek , uit te leggen. :) Was alleen benieuwd wat de mogenlijkheden zijn .
Ben het overigens niet van plan om er via een primer met watergedragen verf overheen te gaan , ik heb nog een halve liter over van de originele verf dus die kan ik , als het vergelen te erg wordt, gebruiken om er een nieuw laagje overheen te smeren. Het gaat tenslotte maar over 3 frontjes van laden , bij elkaar nog geen vierkante meter.
Dus eer de verf op is wordt het toch wel tijd voor een nieuwe keuken.
Tenzij je me nu gaat vertellen dat als de verf te lang in de pot zit ook gaat vergelen . :mrgreen:
 

BlubbeR

  • #10
Daar ben ik de afgelopen jaren ook achtergekomen Tiho.
Het is ook niet voor niets dat ik met de verf die ik in m`n beginpost noem ben gaan kwasten (tevaak namen noemen van merken wordt niet zo gewaardeerd geloof ik ) Vindt het alleen jammer dat ik niet wist over het verkleuren van alkyd verf
 

Tiho

  • #11
Was me niet eens opgevallen, idd de juiste spullen zo te zien vind je wel.
 

Mechas79

  • #12
@Kees,
Dat watergedragen lakken zwakker zijn dan oplosmiddelhoudend is inderdaad een ontstane stereotiep.
Wel is het waar dat een oplosmiddelhoudende (schilders) lak een hogere volume % vast heeft, dus een droge laag van deze bevat een hogere % vaste stof en geeft hierdoor een betere vulling dan een watergedragen systeem aangebracht met dezelfde natte laagdikte. Ook de hardheidsontwikkeling is van een (schilders)lak op waterbasis lager dan een oplosmiddelhoudend,dit doordat de oplosmiddelhoudend een complete chemische droging ondergaat (zeer compacte netwerk dus) en een watergedragen vooral fysisch droogt en soms in combinatie met oxidatieve droging (chemisch), echter is de reactiviteit van deze lager dan oplosmiddelhoudend.
Dit kan inderdaad leiden tot het “zwakke
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu