Verf op waterbasis en kwast en algemene tips

Deklusser21

  • #1
Recentelijk heb ik goede verf gekocht. Hier zitten mindere schadelijke stoffen in (alkhyd dat wel), en aangezien ik toch nieuwe kwasten nodig had, op aanraden van de winkel synthetische kwasten gekocht (wittige haren ipv zwart)

Zijn deze kwasten ook geschikt (na goed schoonmaken) voor verf op waterbasis?

Zijn er verder nog speciale manieren van verwerken, of tips? Ook speciale lakrollers wellicht aan te raden?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Gewone varkensharen kwasten zijn minder geschikt voor VOS 2010 verven. Voor de nieuwe VOS2010 verven zijn de haren te lang waardoor men gemiddeld een te hoge laagdikte opzet. Door deze te hoge laagdikte ontstaan vaak nadruipen ( zakkers ) en een trage droging.

Sommige fabrikanten zoeken hun heil in een mix van varkenshaar en polyestervezels waarbij men pretendeert de juiste laagdikte op te brengen. En wat blijkt: proefondervindelijk op de demo dagen inderdaad aangetoond dmv de laagdiktekam.

Ze zijn zowel voor acryl- als alkydverven te gebruiken.

Bijkomend voordeel is dat ze niet eerst hoeven te beslijten om er goed lakwerk mee te kunnen leveren, wat wel het geval is met de 100% varkenshaar, die eerst een tijdje voor het grondverf werk wordt gebruikt, en, als hij voldoende besleten is , word bevorderd tot aflakkwast.

Je kunt er lekker op duwen en je voelt als het ware de betere verdeling.
 

Deklusser21

  • #3
Bedankt. Ik had de verfwinkel gevraagd en die vertelde dat je voor WB verf juist weer andere kwasten moet gebruiken. (dus anders dan de synthestische die ik ook voor de VOS verf heb gekocht)

Dat is dus een mooie besparing! Bedankt
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Alleen voor speciale producten ( de fabrikant vermeld dat meestal ) zijn er verschillende kwasten nodig.
 

Deklusser21

  • #5
Waar moet je dan aan denken? Want ook de twee bekende merken melden dat er speciale kwasten voor zijn :)
(voor verf op WB)

Moet je dan denken aan een structuurverf of iets dergelijks?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Die zijn er ook. Maar u kunt ook een kwast nemen die zowel voor water- als terpentinehoudende verven te gebruiken is. Lijkt mij economischer. Even zoeken op internet en u ziet bij de 2 grote kwastfabrikanten een keur aan mogelijkheden.

Als u liever terpentinehoudende verf verwerkt met en varkensharen kwast dat kan dat natuurlijk ook. Voor watergedragen kunt u het beste de bovengenoemde kwast mix gebruiken, alhoewel wij ook met een varkensharen kwast watergedragen verf verwerken.

Voor latex bestaan er speciale texkwasten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu