Verf onderdorpel kozijn.

Dick3

  • #1
Vorig jaar is het hele huis geschilderd. Nu zijn er op de onderdorpel van het raamkozijn op de eerste verdieping, gericht op het zuiden, allemaal scheurtjes in de verf ontstaan. Hoe kan ik dit voorkomen?

Alvast dank voor de adviezen.
Dick
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Iets meer info: HOE is het huis geschilderd? Overgeschilderd of geheel kaal gehaald en een nieuw verfsysteem aangebracht ?

Hoe oud is het behandelde werk ?

Scheuren in onderdorpel duiden dikwijls op vocht wat al aanwezig was in de onderdorpels voor het overschilderen. Een niet vochtregulerende aflaklaag zal daardoor barsten iov temp.verschillen en trek-krimpspanningen.
 

Dick3

  • #3
Hoi Kees,

dank voor je snelle reactie. Het is bestaand schulderwerk; het geheel is uitgebreid ontvet en geschuurd en daara met een primer grondverf geschilderd en daarna met schakelverf , alles van professionele kwaliteit Het is vorig jaar geschilderd in een lange droge periode. het houtwerk is denk ik van 1975.
Ik weet niet of een dorpelafdekker een mogelijke oplossing is voor dit probleem.

groet
Dick
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Interessant hierbij is te weten hoeveel verflagen er al opgebracht zijn voor het overschilderen. Het afwerksysteem is op zich goed: beide lagen ( grond- en schakelverf ) zijn vochtregulerend )

Te dikke verflagen bemoeilijken het vochttransport wat van binnen naar buiten plaatsvindt.

Jammer dat voor de schilderbeurt het vochtpercentage in de dorpels niet gemeten is. Dat had een hoop kunnen verklaren, kwestie van enkele seconden.

Het plaatsen van zg neuslatten ( of dorpelafdekker zoals u dit noemt ) onttrekt de bestaande dorpel aan het gezicht, maar het lost het probleem niet echt op: meten is weten gissen is missen.
 

Dick3

  • #5
Hoi Kees,

geen idee hoeveel lagen eronder zitten. Maar goeie tip om de vochtigheid te meten idd. Ga eerst maar eens achter een vochtmeter aan. jij een tip hiervoor.
groet
Dick
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Voor enkele tientjes heeft u al een aardige vochtmeter. Zoek eens op de sites van electronicaboeren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu