Verdieping: verschillende vloeren. Hout en Lewisplaten

Omejaapdediscoaap

  • #1
Hallo,

Lang verhaal, maar hopelijk kan iemand me adviseren. Bij voorbaat dank voor het lezen in ieder geval!

Ik ben de bovenverdieping aan het verbouwen in het achterste gedeelte van ons 100 jaar oude huis. Ik ben bezig de oude ondervloer eruit te slopen en voorbereidingen te treffen voor de kamerverdeling. Er komt een badkamer in waarvoor ik Lewis platen wil leggen. De andere twee slaapkamers komt een nieuwe houten ondervloer (constructievloer) in. De scheidingswanden worden van metalstud. Plafond wil ik in grote vorm van houten balken maken.
Ik heb nu een aantal vragen. Heb natuurlijk al flink op internet gezocht, maar ervaring van anderen is vaak een stuk duidelijker voor mij.

Zie de foto:

de enkele rode lijnen markeren min of meer waar de muur van de gang, langs de badkamer (blauw) en de naastgelegen slaapkamer komen. Overal behalve in de badkamer komt dus nieuw hout (groen).
De balk die ik dubbel rood gearceerd heb wil ik aan beide zijkanten gaan verstevigen (eigenlijk vooral flink verbreden) met balken, zodat ik daar rechts gezien de houten vloer (met daarop de metalstudwand) en vanaf links gezien de lewisplaten van de badkamer samen op kan laten uitkomen.

Zoals ik het nu bedacht had is dit dus de werkvolgorde... commmentaar, tips etc. gewenst! :)

- nieuwe houten ondervloer leggen (kamer rechts en gang)
- metalstudwanden hierop bouwen (ruwbouw)
- overige muren badkamer ruwbouw zetten
- uiteraard leidingwerk en afvoeren etc..
- lewisplaten en betonvloer storten.


Zie ik iets over het hoofd? De wanden hoeven nog niet per se gegipst te worden voordat het beton ertussen gestort wordt toch? Moet ik dan onderaan tegen de muur een plaat bevestigen of is er een andere handige (tijdelijke) manier om daar beton tegen te houden? Of is het aan te raden de muren toch eerst af te gipsen?
Ik nam vooraf aan dat zo'n lewisplaat/beton vloer sowieso tussen muren in gestort dient te worden. Klopt dit? Aansluiting op een naast gelegen vloer zonder muur ertussen kon ik iig niets over vinden.. lijkt me ook een geknoei..

Hoop dat het verhaal nog duidelijk is..

Nog één vraag die minder belangrijk is:

Ik wil ter akoestische isolatie iets onder de nieuwe houten (onder)vloerdelen leggen. Ik heb gezocht wat daarvoor in de handel is en kwam uit bij verschillende soorten vilt en band. Nu heb ik nog meters vilten ondervloer liggen die op deze verdieping onder de vloerbedekking lag. Deze is ca 4 mm dik. Hier wilde ik stroken van ca 60 mm knippen/snijden en deze op de draagbalken bevestigen en dan het hout erop. Doe ik hier goed aan, of zou dit nare gevolgen op kunnen leveren? Als dit kan, is dit dan ook een mogelijkheid bij de lewisplaten??

Enfin, lang verhaal dus en wellicht een beetje door elkaar. Maar hopelijk kan iemand er wat mee ;)

Zeer bedankt iig!

Jaap








 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is zinvol de houten balken eerst te (laten) checken of ze sterk genoeg zijn voor een betonvloer.

Vilt onder de planken is niet gebruikelijk en niet echt nodig bij hout. Je kan tussen de balken steenwol stoppen, en onder de afwerkvloer straks een ondervloer.

Ik zou toch eerst de gipsplaten aanbrengen, en dan pas het beton storten. Ertussen doe je randisolatie.
 

Omejaapdediscoaap

  • #3
Dank voor je reactie IJkenhout!

De balken worden vanmiddag nog bekeken door een specialist. Ik verwacht dat het sowieso mogelijk is, maar de evt. hoeveelheid en manier van verstevigen laat ik me straks alles over vertellen.

Wat dat vilt betreft: ik had al nagedacht over isolatie tussen de balken te stoppen, maar aangezien ik na dit project beneden aan de slag ga en de plafonds daar nog aan de beurt gaan komen, kan ik dan altijd nog rockwool oid tussen de balken aanbrengen.. Ik had dit meer bedacht voor extra zeg maar en had goede dingen gelezen over zulk soort 'oplegvilt' of 'bouwvilt'. Meende te begrijpen dat dit wel vooral in nieuwbouw wordt toegepast. Ik denk dat ik het bij nader inzien misschien beter maar laat dan. Wellicht dat de nieuwe planken hiervan slechts 'los' zullen raken of iig te veel bewegingsruimte hebben??

Is het een goed idee om zulk vilt wel te gebruiken als soort van isolatieband bij de metalstud wanden?


Nog een vraag die ik vergeten was:

Moet de houten ondervloer zeer secuur in verband worden gelegd, of mag dit hier en daar ook gelaten worden?
De oude planken lagen niet of nauwelijks in verband gelegd. Dit waren planken van 190mm breed en sommmige zijn 5 á 6 mtr lang. Nieuwe planken zijn 90mm breed en 2,70 m. Komt op sommige plekken onvoordelig uit zeg maar.

Nogmaals dank!
Jaap
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu