Veranda/tuinhuis

Firechief

  • #1
Hallo allemaal,

Volgens mij het zoveelste onderwerp over een tuinhuis/veranda maar goed ik heb mijn antwoord er nog niet helemaal tussen uit kunnen halen.

Wij zijn dus van plan om zoiets in onze tuin te bouwen.
De totale breedte zal 8 meter 70 worden, de diepte 3 meter met 25 cm aan beide kanten zodat de totale breedte 3,50 meter wordt en een hoogte van 3,40 meter.

De ene helft gaat gebruikt worden als veranda en de andere helft voor een schuurtje/opberghok mét zolder erboven.

Als dakbedekking willen we eigenlijk dakpanplaten.

Ik heb eigenlijk een 2 tal vragen.

Ik zit eigenlijk een beetje in de maag met de dakconstructie. In principe hoeft het niet mega te worden doordat er dakpanplaten op komen maar hoe bereken je nu eigenlijk de lengte van de balken (spantbenen ) Aan de hand van pythagoras ?

Wie kan daar enig licht op werpen want daar heb ik eigenlijk niet veel kaas van gegeten, op wiskundig gebied. De volgende vraag daaraan gekoppeld welke maat balk kan ik daar voor nemen ?

Er zal neem ik aan ook wel een nokgording door moeten waaraan de rest gemonteerd gaat worden.

Ook de staanders zit ik een beetje mee. Uitboren en dan draadeind er in ? Of gewoon een hardhouten paal in de grond boren ?

We zitten te denken aan een dikte van 15x15 cm.

Bijgevoegd een schets/tekening ( wel eenvoudig maar het gaat om het idee)

Wie kan me hier wat advies over geven ?

 

Veronika

  • #2
Pythagoras: a2 + b2 = c2.

Neem de rechthoekige driehoek die met de schuine zijde tegen het dak ligt, en met de rechte hoek recht onder het hoogste punt. Waarbij de 2 staat voor kwadraat, de a en b voor de lengte van de 2 zijden van de driehoek die aan de rechte hoek vastzitten (dus verticaal en horizternatiefontaal), en c is de lengte die je zoekt, van de schuine kant.

In jouw geval:
a = 1,5 m + 0,25 m = 1,75 m.
b = onbekend, want 1,40 m is niet genoeg omdat het dak langer overhangt en dus ook lager uitkomt.

Alternatief voor het berekenen van de lengte zonder de overhang:
a = 1,5 m
b = 1,4 m
volgt c: c = 2,05 m (= wortel 4,21)

Voor de extra lengte nodig voor een overhang van 25 cm heb je volgens de zelfde verhouding tussen hoogte en lengte nog eens 2,05/1,5 * 0,25 = 0,342 m nodig.

Totale maat voor je dakbalken dus ongeveer 2,40 m.

Deze berekening houdt geen rekening met de dikte van de balk, als de balken elkaar bovenin treffen met een hoek in verstek, moet je dus nog kiezen of deze maat geldig is voor bijv. de onderste lijn of de bovenste lijn of de hartlijn van de balk.
 

Dewaddenkruiser

  • #3
Hallo gebruik gewoon voor al je balken 45 x145, en voor je staanders 12x12 .Instorten in pvc pijp van 20 c.m doorsnee met verstelbare ankers, de pvc een meter lang uitgraven tegel onderin van 60x40 en bouwen. De verstelbare ankers kan je een verzakking opvangen van ongeveer 7 c.m gebruik geimpregneert en daarna ,kan je het in alle kleuren verven .En je hebt jarenlang plezier van je veranda.De groeten p.s ik bedoel de pvc pijp kan je al van tevoren met 4 draadeindjes storten b,v in de schuur ze zijn dan wel zwaar
 

Dewaddenkruiser

  • #4
Hallo Firechief als je alles een beetje op schaal tekent, kom je er vanzelf achter, en kan je heel simpel je lengte bepalen. Gebruik alles geimpregneert want dat rot niet zo makkelijk ik heb zelf al 2 veranda,s gebouwd en naar volle tevredenheid van de gebruikers de groeten
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu