Ventilerende ondervorst

MaartenBee

  • #1
Beste mensen,

ik wil binnenkort bezig met mijn dak, en was daarom ook rond aan het kijken hoe bij huizen de nok/vorst en de hoekkepers zijn afgewerkt.
Ik zie:

  • 1) Specie
    2) Gewoon lood of loodvervanger
    3) Ribbellood
    4) Ventilerende ondervorst (volgens mij noemen ze het ook wel hoekkeperband of nokvorstband)
    5) Geen ondervorst

Ik las in een document van een pannenfabrikant, dat als je geen ventilerende pannen hebt, je er voor moet zorgen dat je dak kan ventileren bij de nok. Toch zie ik veel daken die geen ventilerende pannen hebben, en waarbij de hele nok afgesloten is met lood.

Wat is hiervan de reden? Ontwetendheid misschien, of maakt het weinig uit? Hoe belangrijk is het om je dakspouw te ventileren? Kan ik als ondervorst gewoon lood nemen, of gaat je dak langer mee met bijvoorbeeld zo'n ventilerende ondervorst?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik ben meer van het platdak. Ik kan enkele opmerkingen maken waarom je wel of niet moet ventileren. Een pannendak kan je op een aantal manieren in elkaar zetten. Gebuik je voor het dakbeschot materialen die weinig vocht doorlaten kan er minder worden geventileerd.
De ruimte onder de pannen is ook van invloed. Wordt het opslag of gaat er onder de pannen worden gewoond. Gewoond, zal er waarschijnlijk meer moeten worden geventileerd.
De ene dakpan sluit beter af dan het andere model. Enz enz.
Ik neem aan dat de producent van de pannen wel weet hoe het een of ander moet worden uitgevoerd. Een ding is zeker, ventileren boven een onderdak kan geen kwaad.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Een pannendak ventileert toch altijd via de onder- en zijkanten? Er lijkt me ook altijd wel wat ventilatie mogelijk via de pannen zelf, hoe goed ze ook sluiten. Hoeft ook niet veel te zijn.
 

MaartenBee

  • #4
Ik heb een schilddak, dus de zijkanten zijn bij mij ook vorstpannen. Uiteindelijk maar besloten om een ventilerende ondervorst te nemen, liever teveel ventilatie dan te weinig, wat Wgb zegt.
 

MaartenBee

  • #5
Een timmerman wees mij erop dan een ventilerende ondervorst in mijn geval niet nodig was geweest aangezien mijn pannen niet heel strak sluiten (verbeterd romeinse pan), en dus al genoeg ventileert.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Soms plaatsen ze ook onluchtingspannen om er voor te zorgen dat de pannen niet van het dak af zuigen met harde wind .die zitten dan meestal op de 2e of 3e rij van boven.[ dit ivm drukverschil ]
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu