Ventileren hoe en wat

Bertil68

  • #1
Hallo allen,

Ik ben nu al een tijdje aan het rondsnuffelen op internet en hier op het forum op zoek naar ventilatie oplossingen.

Situatie: schuur 4x4 lessenaarsdak. Voorzijde twee openslaande deuren en achterzijde 1 loopdeur. Buitenkant rabat en binnenkant nu nog wat regelwerk.

De bedoeling is dat ik de wanden wil isoleren net als het plafond. De vloer zijn 30x30 tegels en hieronder wil ik Pir platen leggen en folie.

In de winter komt er een kacheltje in tijdens het prutsen etc.
Nu wil ik ruim voldoende ventileren en dat schijnt ook de beste remedie te zijn tegen vocht etc.

De wandopbouw is nu. rabat > dampdoorlatend (miofoil 125G volgens mij) en de bedoeling is dan dat er glaswol oid tegenaan komt en dan dampdicht en multiplex 12mm of groene gipsplaten.

Ventileren?

--> Hoeveel roosters en op welke plaatsen?
--> Spouw ruimte tussen de wanden nodig? dus rabat>folie>isolatie>folie>platen, moet hier een luchtlaag tussen?
--> moeten de roosters binnen en buiten tegenover elkaar zitten en een open verbinding hebben? Lijkt mij logisch ivm de doorstroming (ben dan wel een habiebabie klusser :) )

Ik heb al veel gevonden maar op een of andere manier niet helemaal wat ik wil weten. Kan natuurlijk ook zijn dat ik niet goed genoeg hebt gezocht. Dat hoor ik dan ook graag natuurlijk.

Waarschijnlijk leiden er vele wegen naar Rome.

Ik zie de reacties graag tegemoet.

Groet Bertil
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik lees voor het eerst dat men PIR in de grond wil gebruiken. Ik weet nog niet beter, vocht is niet zo ideaal voor PIR. Je legt er wel folie onder maar of dat 100% dicht blijft is de vraag. Meestal wordt er EPS of XPS gebruikt.
 

Bertil68

  • #3
Ik heb dat ook zelf bedacht :oops: Ik zag dat het isolatieplaten waren en bedacht dat het wel als vloer kin dienen. Folie>platen>tegels 30x30.
Ik begrijp nu dat het niet geschikt is?

Groet Bertil
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat zeg ik niet. :wink:
 

Bernhard

  • #5
Het ventilatievoud is afhankelijk van de vochtproductie en de temp in de schuur. Met een mechanisch ventilatiesysteem kan je de hoeveelheid m3/uur regelen. Bv 1-5x per uur de ruimte verversen met buitenlucht.
Dat zou ongeveer zijn 64-320m3/h. Er moet dan een aanzuig- en een afvoeropening komen met een diameter van 250mm. Indien de ruimte verwarmd wordt met gaskachel moet dit een zgn gesloten toestel zijn, deze heeft een eigen luchttoevoer en afvoer.
Voor de toepassing van isolatie voor het dak hebben de fabrikanten van isolatie voorbeelden op hun site staan.
Voor de vloer moet je isolatie hebben die een redelijk gewicht kan dragen.
Bv xps of roofmate met een zware persing. mvgr Bernhard
 

Bertil68

  • #6
Bedankt voor de antwoorden dusver.

Ik heb nog een centrale afzuiging staan die ik evt kan gebruiken voor de schuur. 2x in 1x uit. Ik heb achter de rabatdelen miofoil 125g zitten. Deze folie zou het vocht wel naar buiten kunnen krijgen maar andersom niet. Ik sprak iemand gisteren en die vertelde me dat, als ik ga isoleren, roosters moet plaatsen onder in de wanden zodat condens wat tussen de isolatie en de miofoil komt naar buiten kan. Nu wil ii ook weer niet de hele schuur bekleden met roosters, maar is het verstandig?
Als ik het dak/plafond wil ventileren hoe kan ik dat dan het beste doen?
Situatie: Golplaat>panlatten>miofoil>panlatten>spanoplaat>glaswol>latten>dampdichte folie>gipsplaat of schroten. Moet ik dan aan de binnenkant roostertjes maken of juist op het lage gedeelte van het dak aan de bovenkant.

Groet Bertil
 

Bertil68

  • #7
Hallo allemaal,

Ik ben inmiddels toe aan het isoleren.
Situatie

rabat > Miolfoil> ? > ? > dampdichte folie> osb

Mijn wanden zijn staande balken om de 60 cm verticaal geplaatst. Hier en daar zijn ook nog tussenbalkjes geplaatst, krijg je als het ware wat "hokjes" . De schuur wordt geventileerd met roosters aan de bovenkant en een centrale afzuiging.
Nu heb ik toch nog een vraag. Het schijnt dat je tussen de rabbat/miofoil en de isolatie ietsje ruimte moet maken voor ventilatie/ brug??
Er schijnt wat vocht aan de binnenkant van de Miofoil te komen wat dan naar beneden kan lopen en gaat dan ....... Tja en dan. Ik kan best een roostertje plaatsen aan de buitenkant maar toch niet om de 60 cm??

Vraagjes:
Moet die ruimte tussen de isolatie en de miofoil?
Als er vocht achter komt door kou/warm is dan de miofoil niet afdoende, deze is toch naar binnen dicht en naar buiten beetje open? (125G)

Heb al flink rondgekeken op diverse fora, echter is het mij nog niet duidelijk.Wie kan me even weer op weg helpen?

Groet Bertil
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wat is de binnenkant van de Miofol.
Water wat door de rabatdelen komt blijft er voor. Zodoende blijft de isolatie droog. Vocht van binnen kan het niet zijn er zit een damprem in je constructie.
Ik dacht dat een wand dusdanig in elkaar worden gezet dat de onder-en bovenzijde open wordt gehouden.
 

Bernhard

  • #9
@Bertil,
Moifol125 is waterkerend. Polytex is waterdicht.
De luchtspouw moet tussen de rabatdelen en de folie komen.
Met het aanbrengen van een gaas kan je de spouw beschermen tegen ongedierte. mvgr Bernhard
 

Bernhard

  • #10
@Bertil,
Aanvulling op mijn vorig bericht.
Een dampdichte folie zit aan de binnenzijde van de constructie. Mio-folie of polytex-folie wordt, van binnenuit gezien, aangebracht achter de isolatie. Mvgr Bernhard
 

Tiho

  • #11
Niet alle miofolies zijn dampopen Bernhard
 

Bernhard

  • #12
@Tiho,
Miofolie 125G. Dat had je kunnen aanvullen. De G is vergeten. mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu