Ventilator ophangen aan plafonddoos

JeroenDelft

  • #1
In de loop de jaren heb ik al heel wat ventilatoren tegen het plafond geschroefd.

Maar nu hebben we echt een leuke woning, en ik wil niet weer allerlei kabelgootjes en andere grappen tegen het plafond plakken. We hebben betonnen plafonds, waarin dozen zitten waar een lamp tegenaan geschroefd kan worden.

Ik heb het nooit aangedurfd, maar is zo'n doos sterk genoeg om met vier boutjes (M4) een draaiende ventilator te dragen? Dat lijkt me de enige oplossing, anders moet je toch weer draden gaan trekken.

Of is er een andere manier om een ventilator op te hangen, en dat gat met het aansluitpunt onzichtbaar te houden?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De doos heeft vaak maar 2 m4 moerbussen en is niet sterk genoeg.
Normaal is de montageplaat groot genoeg om hem over de doos vast te boren.
 

JeroenDelft

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie! Maar voor ik de boor het plafond in ram wil ik even verder denken. Ik heb hieronder een plaatje van de situatie:



De contactdoos is 70x70mm groot, en heeft aan drie kanten een pijpje met stroomdraden, die ongeveer drie centimeter diep in het beton liggen. De bevestigingsplaat voor de ventilator heeft meerdere schroefopeningen, maar de maximale afstand tussen twee gaten is (iets meer dan) 90 millimeter.

Dat zou betekenen dat ik op 1 centimeter van de contactdoos gaten moet boren, tot maximaal 3 centimeter diep. Zou dat voldoende zijn voor het ophangen?

Ik ben geen stroomexpert, maar zou het kunnen dat de buizen met stroomdraden niet in het midden van de contactdoos zitten, maar iets meer naar de zijkant, zodat je in het midden dieper zou kunnen boren?
 

Ronald42

  • #4
Bij mij hangt hij er al 5 jaar aan. In mijn vorige woning had ik het ook gedaan en die oude ventilator ging alle kanten uit toch is hij nooit naar beneden gekomen.
 

Gerrit

  • #5
Als de doos goed vastzit is hij sterker dan je zou denken. Bij mij heeft er 12 jaar een wagenwiel aan gehangen in de tijd dat die dingen nog populair waren als lamp.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Ook ik heb er 2 in de slaapkamer hangen, op dezelfde manier.
Daarvoor heb ik messing spreidpluggen gebruikt, dat zit muurvast.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu