Ventilator Nefit 2520 VR ketel blijft draaien

Jpbosk

  • #1
Hallo,

Het viel me opeens op dat onze CV-ketel, een Nefit 2520 (VR-ketel, gesloten model), altijd een klein beetje lawaai maakt, ook als er geen warmtevraag is of recentelijk is geweest.

Volgens mij deed ie dat 'vroeger' nooit, of het is me nooit opgevallen natuurlijk.

Bij wat nadere inspectie is het de ventilator die bovenin bij de aan- en afvoerpijpen zit. Deze blijft altijd draaien op een laag toerental. Als de ketel wel in gebruik is (bijvoorbeeld voor warm water), dan gaat de ventilator een stuk sneller draaien, om na een halve minuut ofzo weer terug te gaan naar de 'langzame' toestand.

Is dit normaal? Of hoort de ventilator toch na een tijdje helemaal uit te gaan?

Tevens viel me op dat de temperatuurmeter tussen de 20 en 40 graden blijft, ook bij geen warmtevraag. Ik had het idee dat ik dat ding wel eens op de 20 (=laagste stand) had zien staan. Kan dat aan het warme weer liggen, of is er iets met mijn ketel aan de hand?

Alvast hartelijk bedankt voor een reactie!

Met vriendelijke groet,

Jean-Pierre Boskemper
 

Emil

  • #2
De ventilator draait altijd in lage toeren dit om uw waakvlam brandend te houden.
Bij warmte vraag klopt het dat de ventilator in hoge toeren gaat draaien zou hij dat niet doen dan komt de ketel niet in bedrijf omdat de luchtdruk wachter niet word gemaakt.

Dat uw ketel af en toe aan slaat komt dootdat er in de ketel een klein boiler vat in zit deze houd hij op temperatuur van ongeveer 60 graden koelt het water in het vaatje af dan brengt hij deze weer op temperatuur.

Wat de temperatuur betreft op de ketel voelen uw radiatoren warm aan?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als u de zoek functie gebruikt had was u constante luchtaanvoer Nefit 2520 v combi het antwoord tegen gekomen.


Door u boiler thermostaat,de knop voorop u ketel zuinig te zetten slaat die niet zo veel meer aan.


Alleen duurt het langer voor u warmwater heeft.

De temperatuur die u afleest op de manothermometer is van de ketel die houd de tappot op temperatuur..
 

Klorissa

  • #4
Als de cv ketel een waakvlam heeft moet de ventilator op een laag toerental blijven draaien.De waakvlam heeft nl zuurstof nodig om te kunnen blijven branden en de afvoergassen moeten afgevoerd kunnen worden.
 

Klorissa

  • #5
Utreg schreef:
Als u de zoek functie gebruikt had was u hier het antwoord tegen gekomen.
Lekker duidelijk
 

Jpbosk

  • #6
@Utreg: die posting was ik inderdaad tegengekomen, maar aldaar zegt ook iemand dat de electronica mogelijk kapot is. Ik ben een absolute leek op CV gebied, dus het is voor mij er moeilijk te beoordelen welk van de 2 antwoorden 'waar' is...

@Emil, @Klorissa: Voor zover ik weet heeft mijn CV-ketel helemaal geen waakvlam. Ik heb em in elk geval nog nooit gezien :-)

@Emil: Nee, de radiatoren voelen niet warm aan. Gelukkig maar, met dit weer. Daarom vind ik het dus ook zo vreemd dat de ketel die temperatuur (schommelend tussen de 20 en 40 graden) aangeeft. Of heeft het toch te maken met de temperatuur van de boiler (of hoe dat ook heet).

Iedereen bedankt voor de reacties overigens... Maar mijn CV heeft dus geen waakvlam. Is het dus wel normaal dat die ventilator blijft draaien?
 

Klorissa

  • #7
Als het toestel geen waakvlam heeft ben ik bang dat het probleem in de brainbox zit.Ik ben er niet helemaal zeker van dus nog een vraag? Draait hij langzaam of hard?
 

Vollenhove

  • #8
In de 2510 zit een waakvlambrander. In de 2520 niet; die heeft een ontsteek- en een ionisatiepen.
Ventilator van 2520 draait alleen op hoog toerental bij warmtevraag en hoort niet op een "laag" toerental te draaien.
Als u dit wilt uitschakelen zal de brainbox vervangen moeten worden.

Mvg Vollenhove
 

Jpbosk

  • #9
@Klorissa: hij draait langzaam. Alleen als de ketel 'aan' slaat dan gaat ie hard draaien.
 

Jpbosk

  • #10
De afloop:

Toch maar even met Inhome gebeld, daarvoor zijn we immers lid :-)

Vandaag is een monteur langs geweest. Die gaf aan dat het opzich niet normaal was, en dat er waarschijnlijk toch een storing in de printplaat (brainbox?) zit. Maar na wat testjes met de minischakelaars op die printplaat kwam ie tot de conclusie dat de printplaat verder wel goed werkt. Hij gaf aan dat het verder niet echt ernstig was, en dat vervanging niet perse noodzakelijk is.

Wel gaf de monteur aan dat op het moment dat radiatoren onverwacht/ongevraagd warm worden we weer moeten bellen, omdat er dan waarschijnlijk meer kapot is.

Iedereen bedankt voor de reacties...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu