Ventilatiekanalen: rond vs rechthoekig

Hpb

  • #1
In verband met de verbouwing van mijn zolder wil ik ook stukken ventilatiekanaal uit het zicht plaatsen. De huidige ronde metalen kanalen hebben een diameter van 12,5 cm. Nu heb ik in de bouwmarkt ventilatiebuizen van kunststof gezien: 11 x 5,5 cm. Met de juiste verloopstukken van rond naar plat kan ik de ventilatiekanalen mooi wegwerken door sommige ronde stukken te vervangen door platte stukken.

Nu is het wel zo dat de oppervlakte en volume van dezelfde lengte van een ronde buis ruim 2x zo groot is dan een platte buis van 11x5,5 cm. Voordat ik aan de slag ga zou ik willen weten of het toepassen van stukken platte buis niet leidt tot bottlenecks in de kanalen en dat de ventilatie-unit extra hard moet 'trekken' vanwege deze versmallingen. Wie o wie kan hier iets zinnigs over zeggen. Bij voorbaat dank.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit lijkt me niet verstandig, het geluidsniveau zal omhoog gaan en de capaciteit zal waarschijnlijk minder worden.
 

BeeTeeWee

  • #3
Ze zijn er ook wel een tikkie groter hoor. En met de juiste verloopjes van rond naar rechthoekig is het denk ik een prima oplossing.
 

Hpb

  • #4
Ik kan inderdaad het ronde kanaal vervangen door een plat kanaal van 22x5,5 cm (of 2 parallelle buizen van 11x5,5). De oppervlakte van een ronde buis is ca. 122 cm2 en die van een plat kanaal van 22x5,5 = 121 cm2. Maar dan moet ik dus meer buis wegwerken in vergelijking met 1 plat buisje van 11x5,5 cm (met een oppervlakte van 61cm2). Loop ik hierdoor risico door bottlenecks in te bouwen? Of kan het igv afzuiging van lucht niet zoveel kwaad?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
De weerstand in je kanaal word 2x zo groot als het niet meer is.
Afhankelijk van het type ventilator en zijn maximale tegendruk, zijn denk ik zeker problemen te verwachten.De opbrengst zal stuk minder zijn, de luchtsnelheid hoger hierdoor gaat de ventilator meer lawaai maken, en de overgangen van de buizen zullen ook meer stromingsgeluid kunnen gaan maken.
 

Jack82

  • #6
Ligt idd aan het type en merk ventilator.

Als het een woonhuisbox is dan zal een buis van 100mm genoeg zijn mits er maar een ventiel wordt gebruikt per kanaal, dan zou een kanaal van 11 x 5,5 genoeg zijn.

Worden er twee ventielen op een buis aangesloten is dia 125mm of 22 x 5,5 noodzakelijk.
Wat ook belangrijk is is dat de ventilator draait met weerstand dwz dat de buis niet te groot mag zijn en de ventilator niet vrij draait daar kunnen ze niet tegen.

Gr Jack
 

Hpb

  • #7
Over het schema in mijn huis: ik heb 1 ventilatie-unit op zolder. Hierop zit 1 buis van 12,5 cm doorsnede aangesloten. Deze buis wordt na een paar meter gesplitst met een T-stuk. 1 aftakking gaat naar het toilet beneden (1 ventiel) De andere aftakking gaat naar badkamer en keuken (2x1 ventiel). Alle buizen die nu worden gebruikt in het huis zijn 12,5 cm. Nu wil ik een deel van de aftakking naar het toilet vervangen door een platte buis van 11x5,5 cm (alleen het stuk dat in het zicht hangt). Aftakking naar badkamer en keuken blijft ongewijzigd. Volgens mij zal dit niet zoveel problemen opleveren met geuiden en weerstand, tenzij iemand dit heel anders ziet??
 

Michiel_H

  • #8
Gevoelsmatig zeg ik dan inderdaad dat wel meevalt. In betonvloeren wordt altijd een rechthoekig kanaal geplaatst (behalve is het met rond 80 kan).
 

Chathanky

  • #9
Dh = (2 * a * b) / (a + b)

a en b zijn de zijdes van het kanaal en dh is de hydraulische diameter in vaktermen uitgedrukt.
De rechthoeksverhouding maakt ook nog uit Een kanaal met een verhouding van 100 bij 1 geeft heeel veel weerstand die van 1 op 1 de minste.

Voor de zelde diameter van rechtkoekige kanalen is dit de formule.

Voor 220mm bij 80mm zit je op het niveau van 125 rond.

Rond is beter, soms vierkant zoals in de wel oude reklame, voor hier geldt rond is beter.
Kun je niet uit de weg met rond kan vierkant een uitkomst bieden. Dit vooral bij ingestorte kanalen of tussen vloeren en plafonds.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu