Ventilatiebuis wazemkap gebruiken om passief te ventileren

puntert

  • #1
Hi,

Ik kijk al geruime tijd voor vragen naar oplossingen op dit prachtige forum, maar heb nu een specifieke vraag waar jullie wellicht mee kunnen assisteren.
Recentelijk heb ik een huis uit '78 gekocht en ben deze stevig aan het vernieuwen. Nu heb ik een oude ventilatiebuis van de voormalige wazemkap die we niet meer voor dit doel zullen gebruiken. Deze gaat rechtstreeks naar boven en via het dak naar buiten toe en bevind zich in de (nu) woonkamer/leefkeuken. Kan ik hier iets op installeren om deze doorvoer passief te ventileren (WTW?) of kan ik deze beter afdichten om onnodige afvoer van warme lucht tegen te gaan? De installatie van een centrale mechanische ventilatie unit i.c.m. deze buis is geen reële optie vanwege de locatie van deze.

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Passief en wtw gaan niet samen. Passief (=natuurlijk) ventileren moet je sowieso niet meer willen. Dit geeft geen constante en comfortabele ventilatiestroom. Breng eerst maar eens de ventilatie van het complete huis is in kaart: aanvoer, afvoer en overstroom.

Op deze pagina vind je een PDF met meer nuttige info over ventilatie van je huis.
 
  • Like
Waarderingen: puntert

puntert

  • #3
Hi Ijkenhout,

Bedankt voor je reactie en de infobron! Ik was al van plan een centrale afzuiging te installeren en hr+++ glas met kunstof kozijnen incl. Ventilatieroosters. Heb je hier ook een vuistreg voor om te berekenen hoeveel m2 ventilatierooster nodig is per m3 kamer? (Heb beneden vloerverwarming en boven radiatoren)

Qua buis zit ik nog steeds met dezelfde vraag, aangezien ik deze niet kan aansluiten op het centrale ventilatiesysteem. Om het gereguleerd te houden zou ik zeggen dichtmaken? Wat zou jij in deze situatie doen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Hier gegevens hoe dit te berekenen (er zijn er meer online te vinden).

Ik adviseer altijd balansventilatie. Ik heb dit in mijn eigen huis helaas niet gedaan (jaren geleden) en dat is achteraf bijna niet meer mogelijk (zonder veel sloopwerk). Balansventilatie is de gezondste, comfortabelste en zuinigste vorm van ventileren (uiteraard mits goed aangelegd en onderhouden).
 
  • Like
Waarderingen: puntert

ABCDE

  • #5
puntert schreef:
Ventilatieroosters
Het systeem van de vorige eeuw.

Roosters + VVW gaat helemaal niet lekker samen. Type C was te verdragen toen huizen slecht geïsoleerd waren en er onder elk raam een hete radiator stond die de koude luchtstroom van het rooster direct ophief. Met goede isolatie en vloerverwarming komt die koude luchtstroom veel verder als koud je huis in.

Altijd type D+wtw doen als je de keuze hebt. ("balansventilatie")
 
  • Like
Waarderingen: puntert

puntert

  • #6
Met alle kennis die ik nu heb en in een vroeger stadium was dit ook zeker mijn conclusie geweest. Nu zit ik echter met een huis dat qua binnenafwerking bijna af is en een naderende verhuisdatum. Daarom ben ik voor mijn eerste huis genoodzaakt dit op de vorige-eeuwse manier te doen. Nu heb ik nog steeds geen antwoord op mijn vraag waar ik oorspronkelijk een vraag voor kwam stellen namelijk:

Wat doe ik met de buis die nu (nog) geen functie heeft?

Kan iemand daar een antwoord op geven ipv. mij verder laten realiseren dat ik andere keuzes had moeten maken in het voortraject? Alvast bedankt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #7
Afdichten / verwijderen natuurlijk. Als uitlaat werkt het niet omdat je altijd lichte onderdruk krijgt met ventilatie type C. En als inlaat wil je het niet omdat buizen die jarenlang voor afzuigkappen gebruikt zijn helemaal vet zijn van binnen. Daar gaat dan allerlei vuil van buitenaf aan blijven hangen.
 
  • Like
Waarderingen: puntert

puntert

  • #8
Kijk hier kan ik wat mee. Thanks! :mrgreen:

Kleine vervolgvraag hierop: Stel ik zou deze doorgang toch als optie beschouwen (+- 2m naar het dak) d.m.v. een koof te maken vanaf de nieuwe installatieplek van de wazemkap à 1 meter naar rechts (dus +- 4m totale uitvoergang). En de andere optie is een nieuw gat maken voor een directe doorvoer naar buiten in de zijgevel. Welke zou je dan kiezen en waarom?

Nogmaals bedankt voor je reacties!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #9
Welke diameter heeft dat ding? Bestaande kanalen zijn vaak onderbemeten. Belang van goede wasemkap is pas recent echt onderzocht.

Lozing via dak heeft wel se voorkeur qua geuroverlast voor de omgeving. Maar hoe korter en groter je kanaal, dus te minder herrie voor dezelfde airflow.

Ga je nieuwe doorvoer maken, pas een geïsoleerde terugslagklep toe in de gevel.
 
  • Like
Waarderingen: puntert

puntert

  • #10
Ik weet genoeg. Kanaal wordt dicht gemaakt en er komt een nieuwe. Bedankt voor de hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu