Ventilatie kelder kruipruimte

Louzy

  • #1
Ik ben de (meestal gelukkige) bewoner van een oud dijkhuis. In de kelder/benedenverdieping/sousterrain (wat je maar wilt) heb ik een kamer en een bergruimte die meestal vrij vochtig zijn, overigens een bekend en onvermijdelijk verschijnsel bij oude dijkhuizen.

Ik heb nog een goede gebruikte ventilatiebox (standaard in nieuwbouwhuizen) liggen, die ik wil aansluiten op een bestaand muurrooster en gewoon permanent wil laten draaien. Kan ik daarbij nog domme dingen doen? Waar moet ik op letten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Vooral waar gaat dat muurrooster heen? Als dit onderdeel is van een ventilatieschacht met meerdere aanvoer punten dan krijg je elders problemen.

Verder kan je met zo'n box weinig fout doen.
Nog 1 dingetje, geen afvoer zonder aanvoer.
 

Chathanky

  • #3
Laat de box ook niet in de kruipruimte blazen maar afzuigen anders komt het vocht en eventuele luchtjes je woning binnen.
Op de lange duur is je bodem voorzien van schelpen (kunststof of natuurschelpen) een goedkopere oplossing dan een boxventilator.
 

Louzy

  • #4
Dank voor je snelle reactie! :bedankt:

Rooster is enkelvoudig; gaat direct door de gevel naar buiten.

Aanvoer: kan dat in oud huis met houten vloeren e.d. nog problemen geven? Als ik de unit op stand laag zet, hoeveel aanvoer heb ik dan nodig? Zelfde oppervlakte als afvoerrooster?
 

Louzy

  • #5
Ik ben bang dat ik met de kruipruimtebodem maar een deel van het probleem aanpak. Het huis staat met oude muren in de dijk en ik denk dat een deel van het vochtprobleem daar begint. De vloer is grotendeels van beton maar die ligt direct in het zand.

De muur van buitenaf isoleren lijkt zinvol maar is nogal ingrijpend; dan moet de gemeentelijke stoep eruit! Daarom mijn idee van extra ventileren.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Hoi Louzy,

De laagste stand is meestal rond de ca 75 m³, de tweede stand ca. 150 m³ / en de hoogste stand ca. 250/275 m³ per uur.

Vr. Gr.
 

Fiesiekus

  • #7
Je zou kunnen overwegen om de MV-box te schakelen op een losse hygrostaat.
Heeft in de zomer (als het buiten vochtig is) het nadeel dat ie aan blijft door de vochtige lucht die van buiten wordt aangezogen. Dat zou je met een extra schakelaar kunnen ondervangen (handbediening).
 

Chathanky

  • #8
Ik ben bang dat je dit probleem niet weg ventileert.
Je kunt het natuurlijk even aankijken of het resultaat geeft.
 

Louzy

  • #9
Beste mensen,

Bedankt :bedankt: voor jullie meedenken! Ik ga het als volgt doen: de box ophangen en de afvoer aansluiten op het buitenrooster. Ik heb al een hygrostaatschakelaar liggen; die kan ik mooi gebruiken (nooit aan gedacht). Het kelderraampje gaat vanaf nu standaard een stukje open. Binnenkort hoor je van me of het werkt.

Groet,
Louzy
 

Chathanky

  • #10
Veel succes en we horen nog. :D
 

Fiesiekus

  • #11
Misschien dat in de zomer, indien je keldertemperatuur lager is dan de buitentemperatuur, de vochtproblemen groter worden door condensatie van vochtige en warmere buitenlucht....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Heb je in de woning ook al een hygrometer hangen? Anders weet je nooit of het werkt.

Mijn eigen (dijk)huisje was het eerste halfjaar ook erg vochtig, maar door permanent te ventileren met kleine raampjes en roosters, is het nu normaal (denk ik). Het schommelt nu mee met de vochtigheid buiten...

grtz
Henk
 

Louzy

  • #13
Zeker! Ik heb zowel een klassieke meter met wijzer als een digitale hygrostaatklok; die laatste doet in ieder geval net of ie erg nauwkeurig is!
 

Louzy

  • #14
Ik heb het (nog) simpeler gedaan. Een kleine buisventilator (capaciteit 105 m³/h) in de pijp naar het rooster gezet. Stekker eraan, klaar. Weinig werk, weinig stroom, weinig lawaai. En nou maar kijken of het ook helpt...

Wordt vervolgd dus.
 

Tjeemig

  • #15
Hoe zit het met vochtwerende impregneermiddelen?
Men kan de vloer en muren toch behandelen zodat ze vocht en dampdicht worden. ik weet dat er een aantal middelen zijn van een bij de meeste bouwmarkten verkrijgbaar merk.

Kwestie van op de dakbedekkings afdeling het algemene producten boekje pakken en eventueel even op het net zoeken.
Ik ga er even vanuit dat het hier om optrekkend grondwater gaat dat de muren vochtig maakt.

Bij bouwmarkten kan je vochtigheidsgraad meters huren, en kan je de muren en vloeren controleren.
 

Louzy

  • #16
Bedankt voor je aanvulling!

Ik kan me voorstellen dat dit helpt als extra maatregel. Ik denk dat ik het najaar maar even afwacht om te zien of dit nodig is; de muren zijn volgens mij op dit moment tamelijk droog.

Overigens: het ruikt al duidelijk minder muf beneden. De ventilator doet dus in ieder geval wel wat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu