Ventilatie badkamer/toilet via een kanaal

Opperhoofd

  • #1
Hallo klussers,

De afgelopen maanden heb ik mijn badkamer verbouwd. Ik ben zeer tevreden met het resultaat, alleen voor het afzuigsysteem heb ik nog geen handige oplossing gevonden. Hopelijk kunnen jullie me advies geven.

Algemene info: ik heb een appartement op de eerste verdieping met aan alle kanten buren. De badkamer ligt in het midden van het huis.

Er zit een gat in de muur (op 2,70, de muur is 2,80 hoog) wat uitkomt op een luchtkanaal naar buiten. Deze loopt naar boven, via de bovenburen. Hier zou ik graag een mechanische luchtafvoer willen plaatsen, omdat de badkamer (ca 5 m2) in het midden van het huis ligt en ik bang ben dat natuurlijke ventilatie niet voldoet. Probleem is alleen dat het luchtkanaal van het toilet gekoppeld is aan die van de badkamer.

Volgens mij blaas ik dan dus mijn lucht vanuit de badkamer het toilet in. Of niet? Kan ik dit oplossen en toch in beide vertrekken afzuiging hebben?

Mocht deze vraag al eerder gesteld zijn dan spijt me dat, ik kon iig geen gelijke vraag vinden.

Alvast bedankt voor jullie denkwerk,
Ellen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Heeft het voor de verbouwing wel voldaan ?
 

Opperhoofd

  • #3
Hoewel ik er toen nog niet woonde, kan ik rustig 'nee' antwoorden. Veel schimmel ...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Controleer eerst of er wel trek in het kanaal zit, na verloop van tijd willen er wel eens stofnesten in komen, deze moeten dan verwijderd worden.
Controleer ook of er lucht in de badkamer kan komen via een rooster of een spleet onder deur.

Is alles in orde en nog geen trek dan is het misschien mogelijk om zowel in de badkamer en in het toilet een kleine ventilator te plaatsen en deze tegelijk schakelen.

De elektra specialisten kunnen hopelijk vertellen of dit toegestaan is, dat weet ik nl. niet zeker.
 

Gerrit

  • #5
Het mag. Is het niet mogelijk een gezamenlijke ventilator te plaatsen?
 

Trabby66

  • #6
Volgens mij bestaan er ook "terugslagkleppen" om in kanalen in te bouwen (vergelijkbaar met een buiten afblaasklep van de afzuiging). Hierdoor krijg je geen inblazing in andere vertrekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu