Veilige schoorsteen?

DHZ-er

  • #1
Graag zou ik advies willen vragen voor de volgende situatie.

Onze woning is van 1920 - 1930 en is origineel voorzien van een halfsteens gemetselde schoorsteen tegen de buitenmuur. Waarschijnlijk is de schoorsteen toen ontworpen voor hout en kolen omdat er nog geen gas voorhanden was. Ik begreep dat gas pas in 1960 door particulieren als brandstof kon worden gebruikt. Ik vertel dit er even bij omdat hout en kolen veel hetere rookgassen geven dan gas.

Voor een houtkachel heb ik het oude verweerde flexibele rookkanaal uit de schoorsteen verwijderd en ik heb hier een nieuw kaarsrecht RVS enkelwandig rookkanaal ingezet. De binnen diameter van de schoorsteen is 23 cm, het RVS rookkanaal is 18 cm. De omliggende ruimte (is dus 3 cm rondom) heb ik volgestort met vermiculite. De doorsnede van het rookkanaal bestaat nu dus uit:

halfsteens - 3 cm vermiculite - rookkanaal - 3cm vermiculite - halfsteens

Nu is mijn vraag:

Boven in de woonkamer zit één van de plafondbalken, daar waar deze de buitenmuur in gaat, een stukje van 40 cm tegen de stenen schoorsteen aan. Tevens raakt de stenen schoorsteen bij het dak één van de gordingen.

Is dit nu een veilige situatie? Omdat de schoorsteen ooit gebruikt zal zijn voor kolen of hout denk ik zelf dat daar bij het ontwerp indertijd natuurlijk rekening mee gehouden is. Je bouwt geen schoorsteen die niet gebruikt kan worden lijkt mij ;-) Bovendien is het rookkanaal nu gasdicht en zit er ook nog eens 3 cm vermiculite omheen.

Kortom, graag zou ik willen weten of dit een absoluut veilige situatie is. De balk van het plafond wegnemen zal nog wel lukken, maar de gording gaat echt te ver en is een vergelijkbare situatie.

Graag advies! Alvast mijn dank!
 

Fiesiekus

  • #2
DHZ-er schreef:
Ik vertel dit er even bij omdat hout en kolen veel hetere rookgassen geven dan gas.
Dat vraag ik me af; gas geeft meer waterdamp dan (droog) hout en kolen; daarom hield men de gassen van aardgasverbranding meestal flink heet bij die oude gaskachels.

Maar goed, gezien alle isolatie en stenen ertussen lijkt me dat de houtkachel (welk merk?) geheel veilig kan stoken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De temperatuur van de buitenkant schoorsteen zal niet zo hoog oplopen dat de balken gaan branden.
Wanneer de balken er al zaten toen er op hout en kolen gestookt werd zouden er zwarte plekken op de balken zitten als de hitte te groot is geweest, dit kunt u controleren voor uw zekerheid.
 

DHZ-er

  • #4
Het gaat om een Kal-Fire Pure (4-7 KW).

Dank voor de antwoorden. Ik weet dus NIET zeker of er met hout of kolen gestookt werd, maar gezien het roet aan de binnenzijde van de schoorsteen, en het toen nog ontbreken van gas, neem ik dit aan. Waar bouw je in 1920 anders een schoorsteen voor?

Ik heb ter verduidelijking even een foto gemaakt:



Ik moet nog opmerken dat er een verlaagd plafond met Promafour in komt ter bescherming van de plafondbalken. Hierdoor kan dit deel van de balk weinig ventileren. Misschien maakt het niet uit, maar vertel het toch even. Ik wil graag zekerheid.

Groet.
 

Fiesiekus

  • #5
Dit is vakwerk :prima: ; puur vakwerk. Als die balken geïsoleerd worden is er geen rookwolkje aan 't plafond.
 

DHZ-er

  • #6
Dank je voor het compliment! Het was ook behoorlijk veel werk dus dat is nog eens leuk om te horen! Ben ook erg blij met je reactie wat betreft de balk. Promafour eromheen en het kan dus echt geen kwaad.
 

Geen watje

  • #7
Kijk voor veilig en schoon stoken eens op deze site.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu