Veerbelaste bypassklep in 2e circuit

Klungelsmurf

  • #1
Beste klussers,

In ons huis hangt een vrij nieuwe CV ketel van het type Daalderop Combifort 24/50+.

Het primaire circuit is aangesloten op de verdeelunit van de vloerverwarming (= hoofdverwarming) op begane grond. Dit circuit wordt geregeld middels een modulerende kamerthermostaat in de woonkamer.

Het secundaire (2e) circuit van is aangesloten op de de radiatoren (allen voorzien van thermostatische radiatorkranen) van de boven verdieping. Het secundaire circuit wordt geregeld middels een aan/uit kamerthermostaat in de slaapkamer en een motorgestuurde 2-weg klep in de aanvoer van dit circuit.

Het probleem: Al geruime tijd was vanuit cv leidingen en radiatoren een irritant ratelend geluid hoorbaar door de gehele woning.
Na wat speurwerk blijkt "de dader" een veerbelaste by-passklep onder de CV ketel te zijn tussen de aanvoer van het secundaire circuit (O) en de gemeenschappelijk retour (R).
Voor alle duidelijkheid, deze veerbelaste by-passklep maakt geen deel uit van de CV-ketel zelf, maar is vermoedelijk door de installateur aangebracht. Zelf vermoed ik dat deze klep moet overstorten (circulatie door ketel waarborgen) in het geval alle radiatorkranen dichtlopen en thermostaat nog warmte vraagt.
Mijn vragen zijn:
1. op welke waarde moet deze by-passklep worden ingesteld. Het instelbereik loopt van 0,1 ... 0,5 Bar. Aanvankelijk stond deze ingesteld op ca. 0,1 Bar. Nadat ik de instelling had verhoogd naar 0,3 Bar was het ratelende geluid verholpen. Echter ik heb het idee dat zolang de 2-weg regelafsluiter in het 2e circuit gesloten is er continue water wordt overgestort van toevoer naar retour. Weet iemand of dit wel de bedoeling is?

Alvast bedankt voor het meedenken.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Alle kranen van de installatie sluiten de AVDO instellen dat er net water over begint te lopen.
Bij het warmstoken wordt het pijpje tussen aanvoer en retour waar de AVDO tussen zit warm.

De instelling is afhankelijk van de pompdruk, 0,3 /0,4 is mogelijk maar 0,2 bar is ook niet verkeerd.

Het is alleen niet de bedoeling dat er altijd water over stroomd, maar alleen als alles is gesloten en de ketelpomp z'n flow kwijt moet.

Vr Gr
 

Klungelsmurf

  • #3
Cvolieboy erg bedankt voor het meedenken.
Maar nog even terugkomend op de juiste instelwaarde voor de AVDO. Het is toch zo dat de max. pompdruk van een CV-pomp toch bijna altijd zo'n 2,5 a 3,5 Bar bedraagt? Dus ook een op 0,5 Bar ingestelde AVDO wordt volgens mij toch makkelijk opengedrukt indien de radiatorkranen dichtlopen? Zeker als de AVDO direkt bij de ketel is gemonteerd (weinig leidingweerstand). Wat ik zeggen wil is dat ik denk dat een wat hogere instelling van de AVDO niet zo kritisch is. Of zie ik iets over het hoofd?
Ben benieuwd hoe jij/jullie hier tegenaan kijken.
 

Fiesiekus

  • #4
Het is toch zo dat de max. pompdruk van een CV-pomp toch bijna altijd zo'n 2,5 a 3,5 Bar bedraagt
Hooguit 1 bar en waarschijnlijk bij het dichknijpen van de th.kranen op de radiatoren niet veel meer dan 0,5 bar. Dus een instelling zo van rond de 0,3 bar is doeltreffend.

Je oude instelling van 0,1 bar was te laag; gedurende normaal bedrijf (radiatoren gedeeltelijk open) bedraagt 't drukverschil t.pv. de by-pass blijkbaar ongeveer 0,1 bar. Gaat ie een beetje open, drukverschil daalt, klep sluit, druk neemt weer toe en het resosonenereren is daar.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #5
resosonenereren

Wat is dit toch een mooi woord he Fiesiekus (resoneren)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
@ Screech: Toch niet helemaal begrepen ?
 

Klungelsmurf

  • #7
Fiesiekus hartelijk dank.

Je hebt helemaal gelijk! Bij de ketel had ik een slecht leesbaar kopietje gevonden van de Daalderop handleiding. De eenheid bij de pompcurve was niet leesbaar. Ik ging er vanuit dat dit Barren waren. Echter na aanleiding van jouw reactie ook even op de Wilo website gezocht. En toen bleek dat de pompdrukken opgegeven te zijn in meters opvoerhoogte.....

Afijn, ik ben er vanmiddag nog eens op m'n gemak voor gaan zitten en inderdaad een instelling van 0,25 Bar op de AVDO blijft prima te zijn. De ketel blijft nu rustig doorbranden en het overschot aan warm water wordt via de AVDO teruggevoerd naar de retour waarmee vervolgens het tapwater in het interne boilervat wordt verwarmd.

Voorheen met mijn instelling de AVDO ingesteld op 0,5 Bar stopte de brander telkens na enkele minuten om vervolgens na de anit-pendeltijd weer in te komen. Hoogstwaarschijnlijk dus door te weinig flow.

Het was een interessante en leerzame middag.

Goed uiteinde.
 

Fiesiekus

  • #8
Klungelsmurf schreef:
Afijn, ik ben er vanmiddag nog eens op m'n gemak voor gaan zitten en inderdaad een instelling van 0,25 Bar op de AVDO blijft prima te zijn.

Het was een interessante en leerzame middag.
Ja, dat opnieuw instellen van dat ding ben je al gauw een middag beredruk mee. Morgen kan je gelukkig uitslapen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu