Vastzittende schroef losmaken, deel 2

Max1974

  • #1
Ik wil van al mijn ramen de raamuitzetter vervangen. Ramen zijn van hardhout > schroeven zitten er ongelovelijk vast is. Ik heb al diverse nieuwe bitjes erop kapot gedraaid. De kop van de schroef begint ook al beschadigd te raken, dus het wordt er niet makkelijker op.

Probleem is ook dat je niet echt kracht kunt zetten. Is er een middel/manier om ze er toch uit te krijgen? Ik heb via-via gehoord dat je (tijdens het schroeven) de raamuitzetter iets moet ontwrichten/kracht op moet zetten. :?:
 

H@ns

  • #2
Altijd een lastig probleem!!
Je kunt een perfect passende schroevendraaier er op zetten, daar een flinke klap met de hamer op geven en dan met enorme druk los draaien (enorme druk naar beneden dus!!)

Of rond de schroef een paar gaatjes boren zodicht mogelijk tegen de schroef aan. Dan losschroeven.

Als het lukt kun je een schroevendraaier vast zetten met een lijmklem zodat hij goed druk uitoefend. Dan met een steeksleutel op de (hiervoor geschikte)schroevendraaier de schroef los draaien.

Niet met een accuschroefmachine gaan proberen! En; Schroefbitjes die breken zijn te hard!!
 

Rotjeknor

  • #3
Of je zou het kunnen proberen met een griptang. Je hebt wel kans dat je de schroef kapot draait, maar dat kan je vast wel met een dremel wegwerken...
 

Amdusias

  • #4
Je wilt dus je uitzetter vervangen, gewoon niet lopen klooien met een schroevendraaier, gewoon los wrikken, of de kop van de schroef kapot boren, en dan de nieuwe er zo plaatsen dat je de oude gaatjes niet meer ziet, en weer naast kan schroeven...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Als het spaanplaatschroeven zijn kunt u beter niet boren, die zijn te hard voor de gewone ijzerboren.
U kunt het proberen met een zeer scherp geslepen steenboortje, gebruik dan een laag toerental van de boormachine of liever een accuboormachine.

Succes.
 

Amdusias

  • #6
Een kobalt boortje komt er met gemak door en een staalboortje eveneens ook, maar ja, gewoon proberen, je verneemt het gauw genoeg :wink:
 

Max1974

  • #7
Okay, bedankt voor de tips zover. Hier kan ik wat mee.

Lijmklem/schroevendraaier lijkt me wel een goeie eerste optie. Anders wordt het toch uitboren ben ik bang. Ik heb wel eens gehoord dat je de schroef eerst een een kleine gasbrander warm/heet moet maken. Dan zou die losser moeten gaan zitten.

Warm > zet de schroef uit, koud > krimpt ie iets? Of is dit een fabel?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Door uitzetting: dan zou de schroef juist vaster komen te zitten als je hem warm maakt. Misschien heeft het effect op de bestanddelen in het hout, en eventuele verf ertussen, waardoor de schroef er dan makkelijker uit zou gaan... verf wordt bijv. zacht.

Maar ik heb het nog nooit geprobeerd, ik zou een HSS boor nemen en in het midden van de schroef zetten, beginnen met een klein boortje (3 mm oid) als dat een stuk gelukt is een grotere.

Gevaar van boren is wel dat je boor, als je even scheef gaat, kan afbreken, en dan heb je een nog groter probleem!
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #9
Een trucje die misschien toch nog (misschien!) kan helpen...Nog wat vaster proberen zetten, als is het maar een mm en dan weer proberen losdraaien.
 

Onno

  • #10
Er bestaan zgn 'slagschroevendraaiers'. Dit is een schroevedraaier waar je met een hamer op slaat, waarna de neerwaartse kracht wordt omgezet in een draaiende kracht. Het voordeel is dat er maximale kracht naar beneden wordt verkregen. Bovendien kun je door het slaan met een hamer meer kracht zetten dan wanneer je een schroevendraaier probeert te draaien. Wordt veel gebruikt bij de revisie van motorblokken.

Bijvoorbeeld:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu