Vastgeroest en geverfd ijzer losmaken

Mat73

  • #1
Hallo,
Ik wil onze balkonspiltrap opknappen en de tredes iets ruimer maken (360 graden ipv 170 graden nu). De ijzeren trededragers zijn aan de ijzeren paal vastgedraaid met drie x 3 mm inbusmoeren. Probleem is dat deze moeren muurvast zitten en ik met zo'n kleine inbussleutel niet teveel kracht durf te zetten. Waarschijnlijk zit alles zo vast omdat er een dikke verflaag op het ijzer zit, wellicht in combinatie met wat roest. Weet iemand hoe ik weer beweging kan krijgen in de inbusmoertjes en de verschuifbare trededragers? Ik ben al in de weer geweest met een staalborstel en een spuitbus WD-40 ('maakt los wat vastzit').

hartelijk dank alvast
 

Geus

  • #2
Wat je kan proberen is een klap met de hamer op de boutjes ("schrikken") en dan toch kracht zetten met de imbussleutel, eventueel verlengen met een stukje pijp. Begeeft de sleutel het, dan even eentje halen van betere kwaliteit.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
Warm stoken met een soldeerbrander.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Of met een slagschroevedraaier los proberen te draaien.
 

Mat73

  • #5
Ik heb inmiddels van alles geprobeerd: van grotere inbusdraaiers, kruipolie en cola, tot verwarmen en gewoon ordinair met een moker slaan. Maar er is geen beweging in te krijgen. Ik begin zelfs te twijfelen of de tredes überhaupt te verstellen zijn, maar zo ziet het er toch echt uit (zie foto, ). En waarom zouden er anders inbusmoeren zitten?
 

Mat73

  • #6
Misschien een slijptol in de naden aan de bovenkant zetten en op die manier kruipolie erin laten lopen? Of is dat niet handig?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik heb zo'n spiltrap binnen staan. Bij mij krijg je de inbusjes wel los, maar de treden zitten vaak wel errug goed vast. Het verstellen zou moeten kunnen. Ik heb de trap van rechtsom linksom gemaakt.

Als hij buiten staat, is er een grote kans dat de treden aan elkaar zijn geroest. Dan wordt het lastig.

Je kan nog proberen heel de trap te demonteren, van bovenaf. Maar eerst nog even proberen de inbusjes eruit te boren.
 

Mat73

  • #8
Beste IJkenhout,
Ik heb geen ervaring met "eruit boren"? Hoe kan ik dat het beste doen zonder dat de trap straks onbruikbaar wordt? En kan ik er dan later weer schroefdraad voor nieuwe inbusjes "inboren" o.i.d?

gr
 

StefanD

  • #9
Heb je al geprobeerd om er een inbus-bitje in te zetten en daar met een hamer een klap op te geven? Je hebt kans dat het roest dan los laat.
Nog meer kans heb je met een slagschroevendraaier:

Hier doe je een bitje in, zet hem op de schroef en geeft er een klap met een hamer op. Door het mechaniek in de slagschroevendraaier wordt de klap van de hamer omgezet in een draaibeweging.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Eruit boren doe je met een goede metaalboor. Diameter iets kleiner dan de schroefdraad, zodat deze niet beschadigd. Evt. naderhand tappen om de resten er goed uit te krijgen, zodat de nieuwe boutjes er in passen.

Slagschroevedraaier noemde ik al, ik zou alleen een elektrische gebruiken.
 

Mat73

  • #11
Ok, dank, ik ga ermee aan de slag!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
Gerelateerde onderwerpen
Soort hout keuze geverfde overkapping

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu