Vaste ramen e.d. in dak, mogelijkheden?

System7

  • #1
Ik vroeg me af of er naast de bekende tuimelramen, uitzetttuimelramen, kleine dakraampjes en daglichtspots nog meer systemen bestaan om daglicht door het dak naar binnen te krijgen. Ik heb al 1 tuimelraam geplaatst en ga er nog meer plaatsen, maar zou bijv. ook vaste raampjes of lichtlijsten o.i.d. langs de muren willen maken. Het nadeel van een (groot) dakraam is namelijk dat de ruimte ernaast door 't contrast donkerder lijkt. Dat is weer op te heffen door strijklicht langs de muren.

Kent iemand vaste (of desnoods beweegbare) kleine ramen of raampjes waarmee zulke effecten te maken zijn? Waar ik tot nu toe aan dacht is een serie van 4 à 5 van zulke raampjes van de dakrand tot de nok te maken, maar het kunnen open en sluiten is in feite overkill aangezien het puur om het lichteffect gaat en niet om de mogelijkheid om te ventileren. Of bestaan er misschien nog andere systemen, lichtdoorlatende dakpannen (je verzint wat...)?

 

Tiho

  • #2
Lichtdoorlatende dakpannen bestaan, maar de isolatie en de aansluiting met de bestaande isolatie lijkt me niet echt gemakkelijk.



Hier staat bij de derde ook een mooi plaatje in de pdf.
 

System7

  • #3
Wow! Zie je wel, ik verzin eens wat waarvan ik denk "dat bestaat vast niet" en ja hoor :mrgreen: Misschien is dit toepasbaar door een stuk geïsoleerd dubbel glas in het dakbeschot te monteren, glaslatten eromheen etc.

Wat ik ook niet begrijp is dat je bij sommige leveranciers van tuimelramen (waaronder V***x) daklichtsystemen kunt kopen waarbij tuimel/uitzetramen gecombineerd worden met vaste ramen, maar dat je zulke vaste ramen nergens 'los' te koop ziet. Uiteindelijk hoeft toch niet ieder raam open te kunnen? Misschien moet ik dan maar houten kozijnen en dubbel glas op maat laten maken en het geheel met dezelfde beugels aan het dakbeschot vastmaken als waarmee die tuimelramen erop vast zitten. En dan nog een waterkering op maat maken...
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Dat deze dakvensters open kunnen heeft alles te maken met het onderhoud/schoonmaken van het glas.
Bijv als je in de buurt van bomen woont zal er een groene aanslag op de ruiten komen die niet mooi is.

Daarnaast kun je vaste ramen met iso glas wel maken of laten maken bij een timmerman of in kunststof.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu