Van 15mm en 20mm knel naar Geberit PushFit

ErnstN

  • #1
Best forum-leden,

ik ben bezig met het verbouwen van een oud pand en wil binnenkort aan de waterleiding beginnen. In eerste instantie sanitair en daarna de CV. Ik overweeg om dit te doen met Geberit PushFit.

De ketel/boiler die ik op het oog heb heeft voor het sanitair een uitgang van 15mm knel en voor de CV een 22mm variant. Ik kom er alleen niet uit hoe ik van deze maten de overstap kan maken naar PushFit.

Er is een overgangsadapter naar 12mm knel maar dat is te klein. De enige optie die in de buurt lijkt te komen zou een 3/4 euroconus zijn of een draadovergang.

Kan ik nu het beste van knel naar euroconus, of is van knel naar schroefdraad en dan met hennep / tape de correcte manier? Of zie ik de juiste oplossing helemaal over het hoofd?

Hartelijk dank voor jullie tijd.
 

Boreas

  • #2
Messing knelsok 22x20 is verkrijgbaar, dus 22 op ketel, 20 op buis knellen, klaar.....
 

ErnstN

  • #3
Beste Boreas,

dank voor je antwoord. Als ik je dus goed begrijp kan ik de buis van Geberit direct in de knelsok stoppen en aandraaien zonder dat daar een draadovergang of iets anders voor nodig is?

Dat zou wel wel mooi zijn.
 

Boreas

  • #4
Inderdaad, ondanks deze is niet een standaard oplossing.... Knelring snijdt makkelijk in Geberit-buis, dus grip en dichtheid is verzekerd!
Maar om goed te doen zou ik adviseren andere maten te kiezen, nl. voor CV Geberit ø 25mm, KW aanvoer tot inlaatkombinatie en WW tot badkamer Geberit ø 20mm. Dus voor de optimale oplossing uiteindelijk kan jij draadverbindingen toch niet voorkomen!
CV aanvoer en retour: vanaf ketel stukje RK ø 22 + knel 22 x ¾
 

Boreas

  • #5
Om jou niet op het verkeerde pad te zetten een regel moest ik veranderen:

CV aanvoer en retour: vanaf ketel stukje RKø 22 (met afsluiters [regelafsluiter] + T-stukken voor expansievat, vulkraan en veiligheidsklep)+ knel 22 x ¾
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #6
Een messing knelring om geberit buis, en deze knellen?
Lees ik dat nu echt zo? Hoop het niet. dat is namelijk niet vragen om problemen. Maar ze gewoon krijgen.

Groeten b
 

Boreas

  • #7
Boudewijn, ik kan jouw bezorgdheid niet delen, want:
1. Hier gaat om een DHZ project,
2. ErnstN zocht naar een draadverbindingsloos oplossing,
3. Overgang zit in een vrij toegankelijk, niet bewegende leidingssectie,
Weliswaar niet een standaard oplossing, zoals ik had geschreven,maar al dan niet met een messing steunhuls technisch volwaardig! Veel beter dan duizenden knelverbindingen op Wicu, zonder steunhuls of sandwichbuis op Pex knelset.... Sinds jaren zie ik installaties gedaan met twee-drie – vier soorten leidingsystemen, met het meest bizarre overgangen. Ik ben van mening dat tot zolang nog steeds elke fabrikant zijn eigen systeem op markt wil brengen (vaak zonder overgangsstukken in het sortiment naar een concurrerende merk) enige opportunisme is wel toegestaan....
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #8
Boreas schreef:
technisch volwaardig!
deel die mening zeker niet met je
Boreas schreef:
Ik ben van mening dat tot zolang nog steeds elke fabrikant zijn eigen systeem op markt wil brengen (vaak zonder overgangsstukken in het sortiment naar een concurrerende merk)
ik denkdat je elke overgang kan maken, van elk willekeurig merk, naar het andere merk
Boreas schreef:
Veel beter dan duizenden knelverbindingen op Wicu, zonder steunhuls
niet dat wicu hier nu iets mee te maken heeft, maar wicu kan ook zonder steunhuls, een huls is beter,maardenk eens aan een wastafelkraan met 10mm leidingen, die worden ook gewoon zo gekneld.

topic starter kan beter gewoon naar een gode groothandel gaan, en de juiste overgangskoppelingen gaan halen, als kunsstof gaan knellen met een knelkoppeling die daar niet voor is geschikt.

groeten b
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu