Vaillant VCW 242E -> CV slaat niet aan

Raphidae

  • #1
Ik heb een ouwe Vaillant VCW 242E so 28 die het nog even moet uithouden totdat de verbouwing klaar is en er een nieuwe ketel geplaatst wordt.

Vandaag werd het wel erg koud in huis, wat bleek, de drukmeter stond op 0 en de rode storingslamp was aan. In de kruipruimte bij het bijvulpunt was een kleine lekkage waarvan ik vermoed dat die de boosdoener is.

Ik heb de boel bijgevuld tot 2 bar en de ketel weer aangezet, maar de verwarming slaat niet aan. Wel heb ik gewoon warm tapwater.

Wat ik al heb gedaan:

-Thermostaat gemeten & doorverbonden (geen enkel resultaat, geen klik van een relais oid).
-Microswitch op de driewegklep doorgemeten
-Alle relais op de prints doorgemeten
-Gekeken naar loszittende/gecorrodeerde verbindingen
-Zwarte knop rechtsachter gecontroleerd

Als ik de microswitch op de driewegklep loshaal en warm tapwater vraag, dan gaat nadat ik de kraan weer dicht draai de driewegklep rond de 5 seconden naar 'CV' stand. Ik probeerde maar wat, dus geen idee waarom dit is, maar ik concludeer hieruit wel dat de print de driewegklep kan schakelen.

Nu heb ik momenteel even meer behoefte aan verwarming dan warm water, dus ik heb het pennetje van de driewegklep ingeduwd en vastgezet op de 'CV' stand, en de thermostaat parallel aan de microswitch gehangen die normaal doorgeeft of er tapwater wordt gevraagd.

Het resultaat is dat de ketel prima aanslaat als de thermostaat sluit en het warme water door de radiatoren wordt gepompt.

Wel is het nu zo dat de temperatuur oploopt naar 80 graden, waarna de ketel afslaat om weer aan te slaan als de temperatuur gedaald is (zolang de thermostaat gesloten is). Ik neem aan dat dit een thermische beveiliging is. Is dit normaal? (ik heb er nooit op gelet of ie dat ook doet als hij 'gewoon' werkt) en kan ik de ketel zo laten draaien tot maandag of gaat er zo iets kapot?

Verder zou ik natuurlijk liever de ketel gewoon repareren zodat ie weer verwarmt zoals de bedoeling is. Wat zou ik nog kunnen proberen/meten?
 

Raphidae

  • #2
Ik heb nog even lopen prutsen en in handleidingen lopen neuzen, nou viel het me op dat mijn thermostaat op aansluitingen 3 & 4 zit, maar er ook iets is aangesloten op 8 & 9.

Volgens mij is dit voor het warmwatercomfort dat de 'so 28' heeft, want die handleiding zegt ook specifiek dat er bij dit type geen modulerende thermostaat op 7, 8 & 9 aangesloten kan worden.

Die draden van 8 & 9 gaan naar een grote zwarte doos bovenaan achter, waar een print inzit met een relais.

Deze ook nagekeken, maar dat lijkt ook allemaal in orde. Maar nu is het zo dat als ik die draden loshaal van 8 & 9, de driewegklep naar de 'CV' stand gaat wanneer ik tapwater vraag (ik neem aan omdat het warmwatercomfort de ketel op temperatuur houdt en er, wanneer de brander daarvoor aangaat, natuurlijk geen tapwater stroomt).

De draad die aan 9 zit geeft dan blijkbaar aan wanneer het 'echt' tapwater betreft (driewegklep naar tap) of opwarming van de ketel (driewegklep naar CV) en de draad aan 8 doet iets met de ventilator.

Nu hoef ik iig de driewegklep niet meer fysiek op 'CV' te forceren voor verwarming en heb ik tijdelijk een dubbelpolige schakelaar aangesloten die 8 & 9 loskoppelt voor CV en aankoppelt voor tapwater als de microswitch voor tapwater schakelt (waar de thermostaat tijdelijk parallel op zit).

Mocht er iets duurs kapot zijn dan heb ik iig bedacht dat er makkelijk een schakeling met een relais te maken is die adhv de tapwater microswitch en de thermostaat bepaald of alleen de draden die normaal aan de microswitch zitten te sluiten (CV) of zowel die draden te sluiten als de draden aan 8 & 9 te koppelen (tapwater).

Maar aangezien eigenlijk alles prima lijkt te werken lijkt het me iets simpels als een druk- of temperatuursensor. Die kan ik wel meten, maar ik heb geen enkel idee wat voor types het zijn en wat 'normale' waardes zijn :(

Overgens gaat de ketel nu niet meer vaak aan en uit bij 80 graden nu het huis weer op temperatuur is. Ik gok dat dit kwam omdat de ketel z'n warmte niet allemaal kwijt kon in de radiatoren terwijl de thermostaat vond dat het nog niet warm genoeg was.

Nog steeds het daadwerkelijke probleem dus niet gevonden, maar misschien kan iemand met verstand me ook vertellen of ik het eea goed begrijp of dat het anders in elkaar zit.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
Kijk eens midden in de cv ketel naast de regelkast net rechts hiervan, hier zie je een zwart omschakelventiel zitten met een tuimellaar er achter.
links van deze tuimelaar zit een micro schakelaar welke door de tuimelaar bekracht word bij warm water vraag, ga eens na of deze microschakelaar niet bekrachtigd blijft na einde warmwatervraag.
als deze micro schakelaar bekrachtigd blijft komt de cv ketel niet vrij voor cv, dit is mogelijkheid 1.

Mogelijkheid 2 rechts van de cv ketel ter hoogte van de driewegklep loopt aan de ondezijde van de ketel een stuurleiding weg, deze zit bevestigd met een bout van ongeveer 12mm, de stuurleiding loopt achter deze moer aan de zijkant weg.

Als je deze moer er uit draait vind je in deze moer een stuurnaaltje met een klein o ringetje, verwijder dze beide deze willen vaak verstopt zitten.

sucses

john
 

Raphidae

  • #4
Zowel de microswitch als de driewegklep functioneren naar behoren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu