Vaillant mag 9/1 keukengeiser slaat na een paar minuten uit

DutchPlayer

  • #1
Beste mensen,

Ik heb in de keuken een geiser hangen van het merk Vaillant model MAG 9/1. Hij hangt al zo'n twee jaar en sinds het begin het ik het probleem dat hij na een minuut of 3 a 5 uitslaat en dan is er geen warm water meer.

De geiser is bedoeld voor warm water in de keuken en in de douche, geiser zit in een kastje met een open bovenkant. De vorige geiser deed het wel normaal en hing ook in het kastje.

De oude geiser zat wel aangesloten op een pijp die naar buiten ging, de vaillant zit niet zo aangsloten omdat die niet zo'n aansluiting voor de pijp had aan de bovenkant.

Nu is er een monteur geweest en die meldt dat door de beveiliging die inschakelt de geiser uitslaat. Omdat de geiser in het kastje zou hangen en dat hoort/mag niet. Als ik het deurtje openlaat blijft het probleem zich voordoen. Als advies had de goede man, neem een boiler.

Misschien dat iemand mij wat tips kan geven voordat ik een monteur laat komen want het heeft gewerkt dus lijkt het mij dat het toch met een nieuwere geiser ook zou moeten werken.

Alvast bedankt voor jullie info!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik denk toch dat de aanvoer van verse lucht niet voldoende is om een goede werking te garanderen.
Daarbij is vanuit hier niet te beoordelen of dit voldoende is.

De monteur die bij u is geweest heeft de mogelijkheid om dingen te controleren en is tot de conclusie gekomen dat u geiser foutief is ingebouwd.

Hoeveel lucht een geiser nodig heeft verschilt per type en dus de beredenatie er heeft een gehangen die werkte dan werkt deze ook gaat niet op.
Ook heeft u nu geen rookgas afvoer die er voorheen wel zat.
 

DutchPlayer

  • #3
Als ik logisch denk zou ik toch zeggen dat als ik de kap eraf haal en het kastje open laat de geiser vrijwel vrij is en overal lucht vandaan kan halen maar toch gaat hij weer uit.

Ik weet niet hoeveel invloed zo'n afvoer op de werking heeft van de geiser maar mischien moet ik die maar gaan monteren en kijken hoe het dan gaat.
 

Klaas34

  • #4
De geiser krijgt te weinig verse lucht waardoor hij door zijn eigen verbrandingslucht uit gaat.

Ik begrijp dat de geiser zonder rookgasafvoer is aangesloten. Dan moet er wel verse lucht in het vertrek kunnen komen. Oude geiser hebben geen beveiliging. Deze beveiliging zorgt ervoor dat er geen koolmonoxide in het vertrek kan komen met alle gevaren van dien.

Ga terug naar de installateur die hem geplaatst heeft en vraag hem om de geiser volgens de voorschriften aan te sluiten
 

Jacovrie

  • #5
Het lijkt er inderdaad op dat de geiser uitslaat op zijn rookgasbeveiliging.
Een geiser plaatsen in een kast zonder aangesloten rookgasafvoer is vragen om problemen. Probleem lijkt mij dan ook op te lossen door het aansluiten van een juiste maat rookgasafvoer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Vervang de geyser door een exemplaar met afvoerpijp dan is het probleem opgelost, voor sommige geysers is een aparte kap verkrijgbaar waardoor aansluiting op een pijp mogelijk is.
 

DutchPlayer

  • #7
Bedankt voor jullie reply's!

Ik ben gisteren wat bezig geweest met de afvoer pijp, wat ik mij nog afvroeg is of de pijp gewoon naar buiten toe moet. Of moet er nog een motortje dat de gassen weg zuig ofzo?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Als je je aan de installatie voorschriften voor die machine houdt heb je geen ventilatoren nodig.
 

Jacovrie

  • #9
Wanneer het goed is, zit er bij dit type een trekonderbreker waar de afvoerbuis op gemonteerd kan worden. Deze naar buiten brengen met zo weinig mogelijk bochten.

In ieder geval geen bocht plaatsen vlak boven de geiser. Wanneer door het dak wordt gegaan, dan speciale rookgasdakdoorvoer (dubbelwandig) gebruiken met kap er op.

Bij uitgang door muur, altijd dubbelwandig aluminium gebruiken mede vanwege condensvorming. Voorkeur plaatsing rookgasafvoer is vanaf geiser recht naar boven naar buitenlucht.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
DutchPlayer schreef;
Ik ben gisteren wat bezig geweest met de afvoer pijp, wat ik mij nog afvroeg is of de pijp gewoon naar buiten toe moet. Of moet er nog een motortje dat de gassen weg zuig ofzo?
Mijn vermoeden is dat u bezig bent met de afvoerpijp in het keukenkastje te hangen en niet aan te sluiten op de geyser, ik hoop voor u dat ik het mis heb.
Op die manier kan een levensgevaarlijke situatie ontstaan, graag een reactie hierop.
 

DutchPlayer

  • #11
Klopt dat heb ik idd geprobeerd maar meteen weer verwijderd omdat het niet uitmaakte. Wat kan er eigenlijk dan gebeuren?

Maar u zegt dus dat ik echt zo'n dakje voor op de geiser moet hebben waar de pijp op gemonteerd kan worden!?

Probleem ook is dat de afvoer niet recht naar boven kan, hij kan een stukje omhoog en dan moet hij naar rechts door het keukenluikje naar buiten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Bel even met de gasleverancier, meestal komen die gratis advies geven, van hieraf is het niet mogelijk een verantwoorde uitspraak te doen over de afvoerpijp, veiligheid voor alles toch....
 

Klaas34

  • #13
Vraag een vakman / specialist om bij U thuis een advies te geven. Het verkeerd aansluiten van een rookgasafvoer kan LEVENSGEVAARLIJKE gevolgen hebben. Jaarlijks gaan acht tot twaalf mensen dood door koolmonixide (bron ministerie van VROM). Dit onstaat bij een niet goed werkende rookgasafvoer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
@ Petervdploeg;
Graag informatie die origineel is en geen samenvoeging van eerder in dit onderwerp gedane uitspraken.
 

Jacovrie

  • #15
DutchPlayer schreef:
Klopt dat heb ik inderdaad geprobeerd maar meteen weer verwijderd omdat het niet uitmaakte. Wat kan er eigenlijk dan gebeuren?

Maar u zegt dus dat ik echt zo'n dakje voor op de geiser moet hebben waar de pijp op gemonteerd kan worden!?

Probleem ook is dat de afvoer niet recht naar boven kan, hij kan een stukje omhoog en dan moet hij naar rechts door het keukenluikje naar buiten.
Een 'dakje' op de geiser heet een trekonderbreker. Deze is niet alleen nodig om de rookgasdakdoorvoer op te kunnen bevestigen. Wanneer deze er namelijk niet op zit, geeft dit problemen met de afvoer van rookgassen. De kans is groot dat deze terugslaan of blijven hangen, met alle nare gevolgen van dien.

Wanneer er met de rookgasafvoer niet voldoende recht naar boven gegaan kan worden, kunnen de rookgassen niet goed worden afgevoerd. Geisers met beveiliging slaan hier dan op af en dat is niets voor niets.

Het advies om er een deskundige bij te halen, ondersteun ik hierbij. Rookgassen zijn gevaarlijk en kunnen, wanneer ze in een woning blijven hangen, zeer gevaarlijk zijn. Helaas komen er nog steeds mensen om door koolmonoxyde vergiftiging.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu