Vaatwasser start alleen na weghalen water onder de zeef

V.aatwasser

  • #1
Hallo,
Ik heb een pelgrim vaatwasser gvw991 (of gvw691) die alleen aan een nieuw programma begint als ik het water dat onder de zeef blijft staan van een vorige wasbeurt manueel weghaal. Als ik het water niet weghaal probeert de machine een paar keer te starten maar geeft dan het eindsignaal en stopt ermee.
Iemand een idee hoe dit te verhelpen?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Hoeveel water staat er dan nog onder de zeef , indien dit een bodempje is dan is dat normaal.
Ik ga voor een defecte hoofdpomp.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dit is, voorzover ik het zo kan vinden, een BSH (Bosch/Siemens) apparaat.

Volgens de handleiding zou het mogelijk moeten zijn de afvoerpomp te controleren door het afdekklepje ervan te verwijderen. Misschien zit er een verstopping in de afvoerpomp en wordt het water daarom niet goed afgepompt aan het begin van het programma.

Handleiding is eventueel hier te downloaden. Zie bladzijde 19.

Vergeet niet na controle/reiniging het klepje weer terug te plaatsen: zonder pompafdekking werkt de pomp niet. :wink:
 

V.aatwasser

  • #4
Er staat dan zo'n halve liter tot een liter water.
Als ik dit met een spons weghaal en vervolgens de machine start, dan start hij wel en doorloopt hij het hele programma goed. Aan het eind is alles dus schoon en eindig ik weer met dezelfde hoeveelheid water onder de zeef.
 

V.aatwasser

  • #5
Ik heb de handleiding ook en betreffende acties al ondernomen. Het witte afdek plaatje weggehaald, alles schoongemaakt, teruggeplaatst. Lostte het probleem dus niet op.
Vreemd is dat hij meteen het gewenste programma start als het water onder de zeef weg is. De pomp lijkt me dan toch te werken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het was te proberen (en je had ook niet genoemd dat je dat al gedaan had)...

Gezien het gegeven dat dit een BSH vaatwasser is krijg ik het idee dat er hier sprake is van de veel voorkomende problemen met dergelijke vaatwassers dat het labyrinth vervuild is en er daarom niet afgepompt kan worden (slechte ontluchting van de afvoer in het labyrinth). Of dat de slang vanaf het niveausysteem naar de zeefeenheid verstopt is. Of het niveausysteem zelf vast zit.

Open eens, indien je daar kans toe ziet, de linkerkant van de machine en maak eens wat foto's en plaats die hier. S.oldeerbout (de vakman!) kan daar vast wel over zeggen, ikzelf misschien ook wel wat maar niet zo vakkundig...

Extra hulp zou je ook kunnen vinden in de reparatiehandleidingen die hier te vinden zijn. Met name nummer 31 beschrijft allerlei veel voorkomende problemen. Is wel in het Duits, maar de afbeeldingen helpen al een heel eind.

De nummers 38 en 36 hebben te maken met schoonmaken van het labyrint (Wassertasche) en het niveausysteem (Gebersystem) bij BSH vaatwassers van (vermoedelijk) de serie waar ook jouw model bij hoort.

De nummers 48 en 45 beschrijven vervanging van hoofdpomp (Umwälzpumpe) en verwarmingselement (Heizung). Zul je niet direct nodig hebben, maar geven wel een indruk hoe zo'n ding in elkaar zit.

Helaas heb ik van Pelgrim vaatwassers geen explosietekeningen dus kan niet met zekerheid zeggen of deze vaatwasser identiek opgebouwd is als de BSH serie die in de reparatiehandleidingen aan de orde is. Maar ik denk haast van wel. :wink:
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #7
Dit is een nieuwere type vaatwasmachine met hittepomp welke een test doet om te kijken of de hoofdpomp vrij kan draaien door de stroom te meten.
Als er dus slecht afgepompt wordt kan de hoofdpomp niet goed draaien en vraagt meer stroom en toestel valt in storing.
Als je de machine tijdens de test opent en sluit loopt toestel ook door , dus op het moment dat de hoofdpomp op volle toeren gaat draaien.
Maar als je het water handmatig verwijderd zal toestel vermoedelijk ook doorlopen en de test doorstaan , tevens omdat je de test hebt onderbroken :)
Haal de afvoerslang eens los van de afvoer , hier moet een flinke straal uit komen.
Tevens kijken of er geen water retour komt via de gootsteen.
Terugslagklep kan open blijven staat door vervuiling waardoor een deel van het water retour stroomt een reinigingsbeurt kan helpen.
Onder de zeef blijft altijd een laagje water.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Tja dat kon ik dus niet nakijken. Dan gelden de door mij genoemde beschrijvingen niet...

Alleen reparatiehandleiding 67 is dan misschien (gedeeltelijk?) van toepassing.

Ik wist eigenlijk niet dat Pelgrim ook die nieuwere BSH apparaten gebruikt, weer wat geleerd!
 

V.aatwasser

  • #9
Beiden bedankt voor de reacties en het goede advies. Ik zal alles eens gaan proberen en laat jullie het resultaat weten!
Bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu