Vaatwasser siemens SL64M361EU/79 pompt/geeft water

Stromer

  • #1
Hallo,
Kan iemand mij helpen met het volgende probleem:
Vaatwasser geeft water, pompt water weg en pendelt zo door. er staat geen water in bodem, maar oranje vlotter gaat wel omhoog en omlaag. Omhoog stopt watertoevoer start afvoer, omlaag stopt afvoer start watertoevoer. Ik heb de hele machine uit elkaar gehad en schoon gemaakt, alles mooi schoon. Ribbelbuis van niveaukamer naar pompje schoon gemaakt, was sterk vervuild, labyrint links boven bij zwart vlottertje schoon gemaakt, was ook sterk vervuild. Nu weer alles terug gebouwd maar machine pendelt nog steeds. Zwarte vlottertje linksboven staat in het water ?? Ik heb beide switches op de niveaukamer doorgemeten, in orde. Twee ventielen onderzijde labyrint getest met externe 230 VAC, werken. Wie helpt mij aub :?:
Johan
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Ik kan niet anders concluderen dat de niveauregelaar nog niet schoon genoeg is.
Het water kan niet snel genoeg naar de kuip lopen waardoor het rode dobbertje steeds wordt geactiveerd en dus gaat afpompen.
 

Stromer

  • #3
:D Bedankt voor je antwoord, ik zal dit deel nog eens uit elkaar nemen :lol:

Ik heb de niveauregelaar helemaal uit elkaar gehad. Het zwarte deel zie ik niet bewegen. Het blauwe armpje beweegt wel, en drukt de switch in. Als ik met de hand de vlotter omlaag hou, blijft de machine water nemen.

Waar is het reedcontact voor (expansievat??) :?: Als ik deze los haal geeft geen verschil. De functie is mij ook niet bekend.

Johan
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Reedcontact voor expansievat??
 

Stromer

  • #5
Ik kan helaas geen foto's toevoegen, maar bedoeld contact zit onderin achter niveaukamer en ik denk dat deze de vlotter van het zoutreservoir checkt. Heeft dus niets met het probleem te maken.
Ik heb op dit moment de niveaukamer helemaal uit elkaar gehaald en in de antikalk gelegd. Er zit geen enkel vuil meer in de niveaukamer. het water kan vrij door de niveaukamer heen lopen. Als ik met de hand de vlotter omlaag hou, blijft de machine water innemen. Wat stopt de waterinname??

Johan
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
De blauwe hendel kijkt naar het niveau (microschakelaar boven) deze moet dus niet steeds geactiveerd worden anders stopt de waterinname steeds.
De rode ( rechts) zorgt dat het toestel afpompt als water niet snel genoeg uit de regelaar kan en overstroomt.
 

Stromer

  • #7
Ik heb nog maar eens alles weer terug gebouwd. Als ik de spanning weer aansluit begint de machine weer water te nemen totodat labyrint weer vol is . Als deze vol is gaat water via niveaukamer door ribbelslang naar kuip. Echter kuip loopt steeds verder vol totodat vlotter wordt bedient. Er staat gewoon water onderin de kuip. Dat is niet de bedoeling denk ik. Wat behoort normaal de watertoevoer te stoppen in de kuip ? Er is toch geen niveau voeler ? Of is dat de tweede switch in de niveaukamer met blauw hefboompje ?

De niveaukamer heb ik buiten de machine getest met slang erop. Als water er vrij uitkomt, dan blijft oranje vlotter mooi beneden, dus die is goed.

Johan
 

Stromer

  • #8
Bedankt voor info over bovenste micro bedient door blauwe hendel. Echter deze switch stopt de wateriname niet. Doorgemeten in orde. Als ik machine tijdens wasbeurt reset gaat hij leegpompen. Echter als oranje vlotter weer vrij komt (zakt) , wat al niet de normale werking is, stopt afvoer en start wateriname, ook met deur open !

Johan
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
Met deur dicht hoort toestel niets te doen , alleen afpompen in geval van waterlekkage of constant water innemen.
Waar mijn gedachten naar uitgaan is een defecte stuurmodule , en dan met name een defecte triac die de aquastop aanstuurt.
Deze behoort nimmer water toe te laten met geopende deur.
 

Stromer

  • #10
Beste S.oldeerbout,
maar als de oranje vlotter omhoog gaat dan stopt aquastop wel, dmv de onderste switch op de niveauregelaar. Deze schakeld waarschijnlijk direct de aquastop uit. Zijn de Triacs te vervangen ? Volgens mij is het allemaal smd soldeertechniek. Jouw naam doet vermoeden dat je daar alles vanaf weet...
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #11
Zoeken op triac Bosch of siemens vaatwasser.
 

Stromer

  • #12
Er zitten 5 x triac(?) in van STMicroelectronics type Z3M Y704. Ik heb nog geen datasheet/vervanger kunnen vinden. Iemand een idee?

Johan
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #13
Kan je schade zien aan een triac?
 

Stromer

  • #14
Nee geen zichtbare schade. Twee weerstandjes (?) of diodes (?) msd, is de tekst niet meer leesbaar. Ze zijn org zwart van kleur met een tekst er op.
 

Stromer

  • #15
Ik heb de spanning gemeten die op het waterslot staat. Als deze niet geschakeld hoort te zijn, dan is deze ca 125VAC, als deze geschakeld wordt is deze normaal 230 VAC. Dus als er spanning op vaatwasser komt, is er altijd spanning op waterslot. Alleen de vlotter doet hem uitschakelen, maar dat is na de sturing.
:cry: Conclusie, bijbehorende triac stuc, alleen welke van de 5 ?
Het is een STMicroelectronics type Z3M Y704. Nog geen vervanger oid gevonden.

Johan[/b]
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #16
Kan je het niet achterhalen met afkortingen die op de behuizing staan van de stuurmodule.
Elke Z3M triac doet het volgens mij...
Kan je geen verschil meten met de andere triac's?
 

Stromer

  • #17
Geen verschil gemeten. Nieuwe triac Z0103MN 5AA4 0,8A SOT2 besteld bij Farnell, art. 1689374. Geplaats en waterslot functioneerd weer naar behoren. Dus voor E0,78 cent en wat priegelwerk is de vaatwasser gerepareerd.

Johan
 

Oetzi

  • #18
Ik zou niet beginnen aan het vervangen van Triacs op het moduul. Het lijkt erop dat de aquastop sluiting heeft gemaakt en hierdoor de triac opgeblazen heeft, is niet altijd te zien aan de triac. Lijkt mij het beste om aquastop en moduul te vervangen.
 

Stromer

  • #19
Een sluiting aquastop is mogelijk, maar deze meet goed en functioneerd op externe 230 VAC normaal. Ik heb nog enige TRIAC,s reserve, dus even afwachten maar. Vaatwasser draait al een paar dagen prima, alleen de deur kermt bij openen laatste stukje. Als ik de linker veer niet bevestig is er geen gekreun bij openen deur. De grote krachten op het scharnier veroorzaken het gekreun. Nog even kijken hoe dat valt op te lossen. Teflon spray is niet afdoende. :D

Johan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu