Vaatwasser in bestaande keuken

Rovri

  • #1
Wij willen een vaatwasser in een bestaande keuken inbouwen.

Kunnen we simpelweg de bodem uit een kastje halen, de achterkant er uit en dan de machine erin? Vervolgens de bestaande deurtjes op de machine afwerken en klaar?

Of is het toch een stukje moeilijker?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is een stukje moeilijker... :wink:

Uitgaande van een standaard vaatwasser breedte van 60 cm (ze bestaan ook van 45 cm breedte):
  • De ruimte aan de binnenkant van het kastje moet de 60 cm breed zijn. Een standaard kastje van 60 cm breedte is aan de binnenkant meestal zo'n 57 cm breed en dat red je dan niet.
  • De diepte moet minimaal 57 cm zijn, vanaf achterwand (muur) tot aan voorkant deurtjes. Er mag niets, maar dan ook niets aan leidingen achter de vaatwasser lopen, tenzij in de muur ingefreesd. Er mag geen stopcontact, kraan of ander aansluitpunt achter zitten.
  • Direct links of rechts van de vaatwasser, binnen een afstand van max. zo'n 60 cm, moet je de beschikking hebben over een afvoer (bijv. van een gootsteen), een watertoevoer, en een geaarde elektra-aansluiting, die op een eigen groep van 16 ampere zit. De afvoer moet minstens (ik dacht) ca 60 cm hoog zijn, de waterkraan een belucht type.
Indien de aansluitingen wat verderop zitten, is daar vaak wel wat aan te doen met behulp van een verlenging van toe- en afvoerslang. De elektraleiding hoort echter zonder verlengsnoer gelegd te worden.

Indien de ruimte die je hebt aan bovenstaande "voorwaarden" voldoet, zal het vaak een kwestie zijn van erin schuiven en aansluiten.

Een probleem kun je nog hebben met het deurtje, indien je de oude deur wilt gebruiken voor een geïntegreerd of volledig geïntegreerd model.
Je zou ook kunnen kiezen voor een model met een eigen afgewerkte deur, bijv. RVS.

Ik hoop dat ik je niet te veel heb laten schrikken.
 

Rovri

  • #3
Oeps, dat is inderdaad iets meer dan ik dacht. Ik heb al na zitten kijken dat er met breedtes van bijv. 44,6 cm wordt gewerkt. De diepte is inderdaad een probleem. Zelfs de 55 cm die de inbouwmaat aan geeft halen de meeste niet vaatwasser keukens ook niet.

Dat wordt dan toch een erg prijzig vaatwassertje :oops:
 

Janavg

  • #4
Volgens mij is het iets simpeler.

Heb je een inbouwkastje van 60 cm die in de buurt zit van de gootsteen? Dan is het een kwestie van dit inbouw kastje tussen de andere kastje uithalen en vaatwasser inschuiven. Het enige probleem is de elektrische aansluiting. Rest kan bij de gootsteen worden aangesloten.


succes jan
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Rovri schreef:
Zelfs de 55 cm die de inbouwmaat aangeeft halen de meeste niet vaatwasser keukens ook niet.
De gebruikelijke maat van de onderkasten inbouwkeukens is 55 cm, maar zonder deurtjes.

De door mij genoemde maat van 57 cm was (stond er bij) inclusief deurtjes.
Met een diepte van 55 cm moet het precies kunnen. Mits er niets achter loopt aan leidingen.
 

Rovri

  • #6
Bedankt voor de wijze raad. Ga vandaag toch maar kijken voor een nieuwe keuken... :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu