Vaatwasser Bosch type SGS3002/15

Leroy

  • #1
Goedendag,

Sinds gisteren doet onze vaatwasser het niet meer. De machine slaat aan, maar neemt geen water tot zich. De zeefjes in de toevoerslang (waterslot) heb ik gereinigd, maar dit bood helaas geen soelaas.

Heeft iemand enig idee waar ik nog meer naar kan kijken?

Het gaat om een Bosch met de volgende indentificatie's:

E-nummer: SCS3002/15
FD-nummer: 7901

Bij voorbaat dank voor jullie reactie's.

Met vriendelijke groet,

Leroy
 

Co de Witgoedman

  • #2
Kijkt u eens aan de linker zijkant naar eventuele vervuiling van het labyrint en de hoogteregelaar.
 

Wittenico

  • #3
Waarschijnlijk een defect inlaat ventiel. Dus het blok dat aan de kraan zit moet incl slang vervangen worden. Als je de linker zijplaat eraf haalt moet je kijken naar de slang ie naar de kraan loopt. Daar waar die de machine in gaat zullen ook draden in de slang lopen. Meet hierop, zit er 220v op dan is hij defect, zoniet dan is er wat anders aan de hand.

Btw, haal eerst de slang van de kraan en kijk of er dan water uit de kraan komt. Voor het zelfde geld is de kraan defect/verkalkt
 

Leroy

  • #4
Ik heb het labyrint en de hoogteregelaar verwijderd en gereinigd. Er kwam inderdaad een hoop vuil uit. Na schoonmaak alles weer terug gezet en de machine in programma 3 gezet. Hij neemt nu weer water op. Alleen zodra de machine voldoende niveau heeft gebeurt er eigenlijk niets meer. De vaatwasser blijft 'draaien' en geeft een bromtoon. Verder gebeurt er eigenlijk niets.

Het lijkt wel of de vaatwasser van het ene in het andere probleem valt. Zijn er na het labyrint en niveauregelaar nog meer zaken waar ik naar moet kijken? Eventueel de slangen die van het labyrint en de regelaar aflopen? Is hier overigens makkelijk bij te komen?

Voor wat betreft het inlaatventiel zal ik morgen nog eens kijken. In ieder geval alvast bedankt voor jullie reactie's.
 

Co de Witgoedman

  • #5
Nu mag u even de rechterzijkant openen, daar ziet u in het midden de circulatiemotor zitten.
Haal de spanning even van de machine af en controleer even of u va de aluminium schoepen de as van de motor kunt draaien.
Er kan iets in de motor zitten wat deze blokkeert, maar wees wel voorzichtig, de schoepen kunnen buigen en zelfs afbreken.
Kijk ook even of de motor niet heeft gelekt, zoja, dan zult u de motor eruit moeten halen, maar deze procedure staat al op het forun beschreven een aantal dagen geleden.
 

Leroy

  • #6
Ik heb het rechterpaneel verwijderd en de as kan ik zonder problemen ronddraaien. Terwijl ik bezig was ontdekte ik dat er op de bodem een laagje water stond (toch al gauw een vingerkootje diep). Dit kan natuurlijk nooit goed zijn en ik wil dit dan ook verwijderen.

Ik heb geen idee of dit water er in is gekomen toen ik gisteren het labyrint heb verwijderd of dat het via een andere weg onderin de vaatwasser is terecht gekomen. Hoe kan ik het beste het water goed verwijderen? Door de machine op zijn kant te houden? Ik wil namelijk niet dat er water komt bij de elektronica. Is er mogelijk nog een andere oorzaak waardoor het water erin is gekomen?

Co de Witgoedman: u geeft in uw laatste bericht aan dat de procedure om de motor eruit te halen staat beschreven in het forum elders. Kunt u mij wellicht een eindje (nog verder) op weg helpen, want ik kan dir bericht niet vinden. Bij voorbaat dank.
 

Henny

  • #7
Houd de machine schuin naar voren, het water loopt nu uit de witte bak.
Als het rode staafje, welke door de vlotter omhoog geduwd wordt,
niet meer de veiligheidsschakelaar activeert, kan de machine weer water nemen.
 

Leroy

  • #8
Zojuist de machine 'watervrij' gemaakt en inderdaad het bodempje water was de oorzaak van het niet werken van de vaatwasser. De vaatwasser neemt keurig water op en draait normaal zijn programma. Met de behuizing van de vaatwasser af hield ik het proces inwendig in de gaten.

Al vrij gauw zag ik dat hij bij het wateropnemen ergens lekte. Zodra de toevoer van water stopte, stopte het lekken ook. De vaatwasser deed zijn werk verder, maar ik zag dat de het vlotterpeil inmiddels was gestegen en vermoedde dan ook dat bij de volgende watervraag de limit zou worden overschreden.

En inderdaad... bij de volgende waterinlaat stopte de machine accuut en ging afpompen of iets dergelijks.

Ik meen dat het de waterontharder betreft (zie foto).







Is er een mogelijkheid waarop ik (ge)makkelijk het betreffende onderdeel kan verwijderen? Moet dit van onderen gebeuren of kan dit van opzij? Ik hoop spoedig van jullie te vernemen.

Bij voorbaat dank voor jullie reactie's.
 

Co de Witgoedman

  • #9
Vermoedelijk zit er een gaatje in de waskuip, tezien aan een verkleuring of dofheid van het RVS.
Kan ook net onder het filter zitten.
Een gaatje in de kuip zal in praktijk erg lastig , zoniet helemaal niet te dichten zijn.
 

Leroy

  • #10
Hoe kan ik zeker weten dat er inderdaad een gaatje in de kuip zit? Is het niet mogelijk dat waterontharder lek is? Deze heeft vrij veel speling (qua beweging)en verliest (bij pijl) water. Is deze makkelijk te verwijderen? Of zegt u dat het 100% toch ligt aan de kuip?
 

Wittenico

  • #11
De zoutpot zit aan de binnenkant van de kuip vast met een wartel. Draai de dop van de zoutpot af en probeer de kunststof ring aan te draaien. En test hem daarna opnieuw.
 

Leroy

  • #12
Heb dop losgehaald en de wartel vaster gezet. Deze zat er niet op zijn strakst op. Tweemaal een programma gedraaid en tweemaal zonder problemen de vaat kunnen doen! Geweldig! Bedankt voor jullie tips!

Nog één vraag. Hoe kan ik mijn vaatwasser reinigen met soda? En is het beter om in het vervolg geen zout meer los toe te voegen in de zoutpot? M.a.w. volstaat een wastablet (drie in één tablet) om aan de zoutvraag te voldoen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Kijk voor de sodamethode even hier Soda schoonmaakmethode voor vaatwassers.

Zoutinstelling is mede afhankelijk van gebied waar je woont, de waterleiding mij heeft (vaak op de betreffende site) informatie daarover beschikbaar.

Normaal gesproken heeft een 3in1 blokje ook zout, maar of dat voldoende is kan ikzelf niet met zekerheid zeggen (ben geen witgoedspecialist).

Vermeld in elk geval even de hardheid van het water als je die gevonden hebt, dan kan er gericht geantwoord worden.
 

Leroy

  • #14
Dank voor je reactie. De gemiddelde waterhardheid van mijn gemeente (Woerden) is volgens de waterleverancier 8.
 

Henny

  • #15
Een waterhardheid van de 8 - 12dH is een gemiddelde hardheidsgraad.
Je zou kunnen volstaan met de toevoeging van zout in de combinatieblokjes.
Je moet dan wel de zoutdosering van de machine op 0 zetten.
(zie de gebruiksaanwijzing van de vaatwasser)

Zelf adviseer ik gebruik te maken van apart toegevoegd zout en glansspoelmiddel.
Je kan hierbij de dosering optimaal instellen en het glansspoelmiddel wordt op het juiste moment toegevoegd.
Door een optimale werking van het glansspoelmiddel wordt het beste droog resultaat bereikt.
 

Leroy

  • #16
Bedankt voor je (jullie) reactie. Ik zal kijken wat voor mij de beste toepassing is.

Een beetje experimenteren zullen we maar zeggen. Ben in ieder geval blij dat de vaatwasser weer naar behoren werkt. Nogmaals bedankt voor je reactie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu