Vaatwasser Bosch SGS4552EU/07 geeft foutmelding F

Megdar

  • #1
Hoi,

Wij hebben hier een Bosch vaatwasser staan SGS4552EU/07 welke de vorige bewoners hebben laten staan vermoedelijk omdat hij kuren had.

Hij heeft bij ons twee keer goed gedraaid en geeft een F foutmelding. Ik ben er inmiddels achter dat dit met de aquastop of vlotter te maken kan hebben. De aquastop valt weinig aan te sleutelen aangezien het vergoten is. De vlotter is neem ik aan de achter de voorkap van de machine welke ik eraf gehaald heb. Er staat een laagje water in, maar hij is gewoon naar beneden.

Wat kan ik allemaal checken? En heeft iemand foto's van waar ik moet kijken. Ik heb helaas geen handleiding. Ik ben helaas A technisch maar wil eens kijken of ik het werkend kan krijgen.

Groeten,

Bas
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat laagje water wat in de machine staat, toch maar er uit laten lopen om te beginnen. (Machine schuin houden). Het hoort er niet te liggen.

Dan horen we het nog wel...

Kijk ook eens op de Quickfinder van Bosch, voor onderdelentekeningen, kan soms helpen.
 

Megdar

  • #3
Ik bedoelde niet water in de machine, maar dat er een laagje zit waar de vlotter zit. Maar niet zodaning dat de vlotter omhoog gaat. Maar goed ik denk niet dat hier het probleem zit.

Wel vraag ik me af wat hoe het vlotter gedeelte werkt. In dat gedeelte zit en ook een rood blokje waar ik vermoed elektronisch een pijpje uit kan schieten welke vervolgens weer het kunststof aanraakt waar de vlotter ook weer door omhoog gedrukt wordt. Ik hoop dat ik duidelijk ben.

Kun je misschien wat tips geven wat het zou kunnen zijn en wat ik allemaal kan bekijken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee, dat kan ik zelf niet. Misschien een witgoed-specialist?
 

Henny

  • #5
Het rode staafje bedient een (micro)schakelaar welke er voor zorgt
dat de watertoevoer (electrisch) wordt afgesloten.

Als deze schakelaar niet geactiveerd wordt en de machine toch geen
water inlaat, meet dit schakelaartje dan eens (ohms) door.

Het wil wel eens gebeuren dat deze niet meer schakelt.
 

Megdar

  • #6
Sorry het is een vaatwasser :)

Henny de machine zuigt naar mijn mening geen water aan. Waarom is me onduidelijk. Ik heb alleen naar aanleiding van posts hier het een en ander bekeken. Kun je misschien een rijtje opsommen met wat je kan controleren bij een F melding.

Op dit moment is het rode blokje met staafje in ruststand. Dus staafje erin. En als ik de vaatwasser aanzet verandert er niets. De vlotter is naar beneden, dus naar mijn mening ook in orde?

Dank,

Bas
 

Henny

  • #7
Als je de machine start, gaat deze dan wel eerst afpompen?
Na het (kortstondig) afpompen zal deze water moeten gaan innemen.

Als dit niet gebeurt controleer dan of de schakelaar, boven het
rode staafje, wel doorverbindt.

Deze schakelaar heeft drie aansluitingen, waarvan de bovenste en
de onderste in rust stand moeten doorverbinden.

Ook kan je de aansluitingen van het inlaatventiel (in het grijze blok)
ohms doormeten.
De weerstandwaarde hiervan moet ongeveer 2,2 kohm zijn.
 

Co de Witgoedman

  • #8
Soms kan het ook gewoon een defecte kraan zijn, geeft deze wel een voldoende straal en kan deze dus gewoon goed open gedraaid worden?
 

Megdar

  • #9
De kraan heb ik laten lopen en dat ziet er goed uit.

Een meetapparaatje om de weerstand te meten heb ik eigenlijk niet. Is er een die je aan kan raden om te kopen die ook betaalbaar is ;) Anders ga ik van het weekend eens de bouwmarkt bezoeken.

Vreemde is dat ik de slang met aquastop even een nacht er had naast liggen. Toen weer aangesloten en nu heeft hij al een keer gedraaid. Je hoort hem dan ook water pakken en na een hele tijd spoelen hoor je hem uiteindlijk brommen en komt de F melding weer in beeld. Als ik dan de vaatwasser open zijn de borden heet, bijna droog en toch schoon. En er staat geen water in de machine. Wel heb ik het idee dat hij wellicht nog een keer de vaat had moeten spoelen en dus weer water ging pakken? Maar ik ben niet zo thuis in de programma's.

Groeten,

Bas
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Wij geven geen merkgerichte aankoopadviezen.

Elke (digitale) universeelmeter (ook wel multimeter genoemd) met meerdere weerstandsbereiken, waarvan een bereik van 0-10 kilo-ohm of iets dergelijks, is goed genoeg voor dit doel, weerstand van ca 2,2 kohm meten.

Bij (onder andere) bouwmarkten koop je die dingen voor zo'n 10 tot 25 euro afhankelijk van uitvoering en eventuele aanbieding. Soms zelfs nog goedkoper, en ze doen het ook nog...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu