Vaatwasser Bosch maakt slecht schoon

Ano

  • #1
Mijn "halve" vaatwasser maakt slecht schoon. Als ik hem open doe tijdens het programma lijken de sproeiarmen nauwelijks te draaien. Als ik ze met de hand draai, draaien ze wel soepel, ook zijn de uitstroomopeningen niet verstopt zo te zien. Komt het water met te weinig druk de sproeiarm binnen wellicht?
Wat zou de oorzaak zijn, hoe zou het op te lossen zijn?
Het gaat om een Bosch vaatwasser met E-nr. SRV56A03/08.
 

Ano

  • #3
Bedankt! Het soda-programma is nu aan het draaien, ik meld me terug met het resultaat

Overigens merkte ik nu op dat de bovenste sproeiarm redelijk draait, maar de onderste staat ongeveer helemaal stil. Is daar nog logica in te ontdekken?

Ik kon het niet laten en heb ook de zijkant van de vaatwasser verwijderd. Ik zie daar allerlei water-compartimentje zitten, met in één ervan een soort zwart rubberen vlottertje. Dat compartimentje ziet er erg vervuild uit, de rest ziet er schoon uit. Kan de vervuiling op die plek ook met mijn probleem te maken hebben (dus dat de armen slecht draaien), of is dat onwaarschijnlijk?
 

Pepjo

  • #4
Schoonmaken kan in ieder geval geen kwaad. :wink:
 

Ano

  • #5
Het soda-programma heb ik uitgevoerd: de bovenste sproeiarm draait, maar de onderste staat nog steeds stil. Er komt dus wel water uit de gaatjes, maar draaien, ho maar.
Verdere suggesties over wat te doen?
 

Pepjo

  • #6
Volg de loop van het water in de machine en maak elk onderdeel schoon.
Waarschijnlijk zit er een gedeeltelijke blokkade vóór de onderste sproeiarm.
 

Ano

  • #7
Mijn vorige vaatwasser was een brede, en alles was vrij goed toegankelijk. Dit is zo'n apparaat van halve breedte en alles zit dicht elkaar gepropt. Moet ik de vaatwasser misschien op zijn kop zetten en vanaf onderen proberen er bij te komen?

Ik dacht eigenlijk dat het water door die grijze plastic "buizen" binnenkwam die je in de wasruimte ziet zitten en waar de sproeiarmen aan vast zitten. Maar ik begrijp uit je reactie dat het water voor de onderste en bovenste sproeiarm niet meteen uit dezelfde aanvoer komt?
 

Pepjo

  • #8
Als je hier je e-nummer invult kun je onderdelentekeningen openen. Daar zie je hoe de machine in elkaar zit.
 

Ano

  • #9
Bedankt, ik heb de pagina's uitgeprint. Ik ga de vaatwasser vanmiddag op zijn kant liggen, ik hoop dat de bodem niet dicht is zodat ik wat kan zien. Op de plaatjes kan ik niet zien of de bodem geheel dicht is of niet.

Moet ik anders proberen de wit-kunststoffen bodem te verwijderen, of is dat niet de bedoeling?
Ik vraag me af of ik moet proberen langs de zijkant of langs de bodem erbij te komen.

Bedankt voor je reactie!
 

Ano

  • #10
Ik heb intussen het labyrint gereinigd, de geribbelde slang vanaf de kuip naar de niveuakamer (?) was niet vervuild, brandschoon.

Waar moet ik zijn voor de aanvoer van water naar de onderste sproeiarm? Want daar ergens zou een verstopping moeten zijn naar ik berijp. Ik lees af en toe iets over een onderplaat verwijderen, maar ik heb alleen een dichte plastic onderkant.

Ik weet even niet hoe ik verder moet. Aanwijzingen welkom!
 

Ano

  • #11
Nog maar eens de sproeiers getest, nu met de deur echt open.
Nu blijkt dat er helemaal geen water uit de onderste sproeiarm komt, de enige reden dat ze een klein beetje draaien lijkt het vallende water vanaf boven te zijn! Daardoor dacht ik eerst dat ze wel een beetje draaiden...

Wat zou de reden kunnen zijn?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
Verstopping in de sproeiarm wellicht?
 

Ano

  • #13
Nee, die is helemaal schoon.
 

Ano

  • #14
Ik heb de onderkant gedemonteerd en het doorstroomelement losgetrokken. Onder de twee uitstroomopeningen blijkt een plastic schijf door te draaien met gaten erin, om beurtelings boven en onder van water te voorzien, zo lijkt het. Deze schijf wordt aangedreven door een motortje. Ik denk dat er op deze manier pulserend een waterstoot aan de ene en de andere uitstroomopening wordt gegeven?

Het ziet er naar uit dat de schijf niet meer vast zit aan het aandrijvende radje, en dat het motortje wel draait maar de schijf niet meer. Dat zou de symptomen verklaren. Ik neem tenminste aan dat de schijf binnenin het doorstroomelement moet vastzitten aan het radje wat aan het motortje zit gekoppeld.
Nadere inspectie: ja, de schijf heeft een kruiskopuitsparing om aangedreven te worden, maar die uisteeksels zijn van het radje afgebroken.
Hmm, voor dat afgebroken stukje plastic moet ik meer dan EUR 100 neertellen, dat is de prijs van een nieuw uitstroomelement.
Weet iemand hoe ik de reciculatiepomp gemakkelijk kan losmaken van het uitstroomelement? Gewoon trekken, of zit die zwart-rubberen vast aan het uitstroomelement?
 

Ano

  • #15
Ondertussen heb ik het doorstroomelement vervangen (is wel een beetje duur: EUR 113) en hij doet het weer.
Iedereen bedankt voor de hulp!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu