Vaatwasser Bauknecht GSF5467 waterpomp heeft duwtje nodig

Antant

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een Bauknecht GSF5467 vaatwasser, op een bepaald moment deed hij het alleen nog soms en dan had je het meeste kans in de eco-stand, nu helemaal niet meer. Na een tijdje geeft hij storing aan in pompsysteem.

Heb hem open gemaakt en blijkt dat als ik de pomp (achteraan links) een duwtje geef hij vrolijk gaat pompen en er niets aan de hand is. Die pomp heeft dus duidelijk een startprobleem.

Mijn vraag: is er nog iets dat ik kan doen om deze pomp aan de praat te krijgen (is het waarschijnlijk electronica of vuil in de pomp?), zijn er bepaalde plekken waar ik moet kijken, beetje olie misschien of is dit een verloren zaak?

Ik hoop dat iemand tips of ideeën heeft hierover?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Meest waarschijnlijk lijkt me vuil. Je zou om te beginnen een schoonmaakbeurt met soda kunnen doen.

Zie o.a. Vaatwasser Bosch SMT3042 gloeiende spiraal en geen water of zoek met het woord "soda" in de rubriek keukens.

Overigens dan dus ook even dat duwtje geven, dan komt de schoonmaakvloeistof door de pomp heen...
 

Antant

  • #3
Bedankt voor de tip! Ik heb al een keer een keer soda en heet water onderin de bak gedaan en nachtje laten staan maar dit hielp toen niet, zal het nog een proberen en daarna de pomp een duwtje geven.

Ik dacht eigenlijk dat de aanvoerpomp en de afvoerpomp twee verschillende systemen waren, omdat hij na reset van het programma het water dat voor het ontkalksysteem in de machine wordt gepompt wel weer afpompt, zonder dat de aanvoerwaterpomp werkt?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik ben zelf geen witgoeddeskundige, help alleen aan de hand van ervaring met andere vragen. Daardoor weet ik niet over welke pomp je het had, en kan ook niet zien dat je al iets met soda hebt geprobeerd!

Handiger als je zoiets meteen vermeldt...
 

Antant

  • #5
Sorry, ik ben blij met elke tip of advies, was misschien niet helemaal volledig in mijn eerste mailtje, gebruik waarschijnlijk ook niet de goede termen voor alles.

Het gaat dus om de aanvoerwaterpomp die niet opstart, als ik hem een duwtje geef met een schroevendraaier lijkt alles goed te werken. Ik heb al soda geprobeerd in de bak en daarna spoelen met heet water & nachtje laten staan maar dat hielp niet.

In het begin deed hij het dus in ecostand maar na een tijdje ook dat niet meer, geeft dan altijd probleem met onderste sproeiarm aan. Als ik dan aan de onderste sproeier draai gaat de foutmelding weg maar pompt hij nog niet.

Het onthardingssysteem werkt goed, zie aan de zijkant dat het systeem pompt en het water dat hiermee in de bak komt wordt na een reset (start knop vijf seconden indrukken) weer weggepompt. Ik heb een tijdje met te weinig zout gewassen, nu is het systeem weer gevuld.

Heeft iemand nog een idee wat ik zou kunnen doen, heeft het bv zin om wat olie in de pomp te doen?
 

Co de Witgoedman

  • #6
Zou kunnen zijn dat de condensator defect is, dat is een witte buis met 2 draden erop die naar de motor gaat. Deze zorgt voor de starting van de motor.
 

Antant

  • #7
Bedankt, dat is een goede tip! Zie inderdaad een cylinder met twee draadjes die naar de spoel van de motor lopen, dat moet hem wel zijn. Wilde al vragen hoe die te testen maar zag op een vorige post: "Condensator is bij de betere onderdelenzaak op werking te controleren", dus dat zal ik proberen.

Kees en Co de Witgoedman bedankt! Supergoede service zo'n forum!

Ik zal nog posten of en hoe het uiteindelijk gelukt, alvast bedankt voor alle moeite!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als je hem loshaalt, maak dan heel even verbinding tussen de twee draadjes van die condensator. Er zou nog een restspanning op kunnen staan, en dat prikt zo...

Waarschijnlijk loopt het trouwens weg via de motor maar voor de zekerheid...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu