Vaatwasser aeg favorit 3230 klok probleem

Comet

  • #1
Ik heb een aeg favorit 3230 vaatwasser. Bij iedere stand van de klok pompt hij af, andere bevelen van de schakelaar voert hij niet meer uit. De klok zelf loopt niet en er staat geen spanning op het motortje van de klok.

De vaatwasser is onderin kurkdroog, dus is de vlotter, voor eventuele aanwezigheid van water, niet ingeschakeld. De vaatwasser heeft zijn programma niet afgemaakt nadat hij was ingeschakeld. Hij is op een drie kwart schakelaarstand blijven staan, dus het programma van water toevoer, spoelen, verwarmen en afpompen heeft hij gewoon afgewerkt. De laatste opdracht niet meer.

Zet ik de stand van de schakelaar weer op nul, dus uit, gebeurt er niets.
Zet ik de schakelaar op een andere stand bv. spoelen dan hoor ik alleen de motor voor het afpompen. Dit doet hij daarna op iedere stand.
Vraag: omdat er geen spanning meer op het motortje staat is dan de klok kapot of is de afwezigheid van de spanning het gevolg van een andere storing?

Waarom reageert de vaatwasser niet meer op de standen van de klok?
Alleen maar afpompen.
 

Co de Witgoedman

  • #2
Graag even het prod nummer, er bestaan 14 verschillende modellen van de 3230.

Ik denk voorlopig dat de vlotterschakelaar defect is.
 

Comet

  • #3
Het is een AEG Favorit 3230 I-B type nr. 646.184.260 en nog een nr. 132.180-07.

Als ik het ''sponsje'' op de vloer van de vaatwasser omhoog drukt, dus simuleer of er water op de vloer staat gaat de pomp afpompen.
Zoals ik al zei, momenteel doet hij niets, alleen op de schakelstanden pompt hij. Ik heb de klok uitgebuit en 220v op het motortje aan gesloten, na het los solderen van de draden die op een kontakt zitten.

Deze werkt. Maar toen ik de spanning mat op de contacten van het motortje toen hij nog in de vaatwasser was gemonteerd, stond er geen spanning op en stond de schakelaar, nadat het programma nog niet was beeindigd op drie kwart van de totale omdraaiing.

Nog bedankt voor uw antwoord.
 

Wittenico

  • #4
Mijn vermoeden ligt bij een defecte deurschakelaar
 

Comet

  • #5
Hallo, bedankt voor de tip over de schakelaar.

Dat zou goed kunnen. Het begon zo. Zondagavond zette mijn vrouw de vaatwasser aan voor we naar bed gingen. 'Maandagmorgen kwam ze in de keuken en hoorde een brommend geluid, ik hoorde de pomp afpompen.

Uit eerdere berichten op Forum dacht ik er zal wel water op de grondplaat staan en dus opende ik de vaatwasser. Er was geen water te zien en bij het optillen van de vlotter werkte gelijk de pomp.

Wat dan wel. Ik zette de schakelaar in de middenstand (off) sloot het water weer aan een deed de deur dicht. Hierna zette ik de vaatwasser aan en volgde het programma op de voet ondertussen genietend van een kopje koffie. Het ging allemaal goed tot dat hij op de een na laatste stand kwam, namelijk naspoelen, daarna volgt het drogen, de klok stopte met lopen en er stond geen spanning meer op de aansluitpunten van de klok en dus ook niet op de contacten.

Ik heb dat gelijk gemeten. Bij iedere stand van de schakelaar, het kiezen van een programma onderdeel bv. spoelen of afpompen hoorde ik alleen de pomp.

Uw opmerking het kan de deurschakelaar zijn zou goed kunnen. De deur heb ik meerdere malen open gehad en steeds kreeg ik een ander effect. Ik denk dat de deurschakelaar tevens een beveiliging is voor de gebruiker, bij openen ongeacht de programmastand van de klok, wordt het programma gestaakt.

Als ik het mis heb dan gaarne reactie.
Bijvoorbaat hartelijk dank.
 

Wittenico

  • #6
Je zou kunnen proberen (alleen om even te testen en niet om permanent te doen) om even het deurslot door te verbinden en dan kijken wat deze doet. Doet ie het dan goed, dan moet er een nieuw deurslot in.

Succes
 

Comet

  • #7
Beste mensen het was geen klokprobleem, het was en is het deurslot met de daarin verwerkte schakelaar. Nadat ik de vaatwasser had aangesloten en met de klok een programma koos gebeurde er niets alleen afpompen. Terug op de stand ''0'' en de stekker er weer uit.

Schuifcontacten van de schakelaar af getrokken en schakelaar doorgemeten, geen contact. De twee schuifcontacten met elkaar doorverbonden en de stekker er weer in (220v) en vaatwasser met de klok in werking gezet. De vaatwasser werkte zijn programma keurig af.

Mensen blij en een nieuw deurslot met schakelaar besteld.
Iedereen hartelijk bedankt voor hun bijdrage.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu