Universele muurbeugels knikarmscherm?

Leen266

  • #1
Ik wil een tweedehands zonnescherm kopen en ophangen maar heb te weinig stenen onder de goot en moet dus werken met verlengde muurbeugels.
Nu vroeg ik me af zijn muurbeugels universeel geschikt voor alle knikarmschermen. Of moet ik bij het kopen van het scherm letten op het merk zodat ik zeker weet dat ik nog ergens passende muurbeugels kan kopen?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Hangt een beetje van het type scherm af.
Je hebt beugels waar het scherm IN hangt en beuigels waar je de koker van het scherm (driebuis systeem) in schuift.
 

Leen266

  • #3
Inmiddels zijn we in onderhandeling met iemand die een tweedehands scherm aanbied (5.5m breed 2.5m uitval). Kan ik als leek makkelijk zien wat voor type muurbeugels ik nodig heb. De huidige eigenaar heeft namelijk geen verlengde muurbeugels gebruikt dus ik zal zelf de juiste moeten kopen. Uiteraard wil ik niet er pas achteraf achter komen dat de juiste soort beugels niet te krijgen zijn (of erg duur). :)

Hebben de vakmensen nog andere tips waar ik op moet letten bij het kopen van een tweedehands knikarm scherm met handbediening?

Alvast bedankt.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Afbeelding van het scherm zou wenselijk zijn
 

Leen266

  • #5
Hallo,

Hierbij wat foto's van het scherm en de buitenmuur. Het merk is een elektrische Basel 2000 van 5m breed en 2.6 m uitval. Graag advies over de aan te schaffen verlengde muurbeugels. Volgens de lokale zonweringspecialist was het namelijk onmogelijk dit scherm op te hangen met chemische ankers in de betonnen binnenmuur of plafondplaat. Maar daar kosten de muurbeugels 125 euro en dat leek me vrij duur.




 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #6
Deze beugels zijn wel met chemische ankers te monteren.
 

Leen266

  • #7
Waldy,

Ik heb er echt geen verstand van maar volgens de lokale vakman zou er kans zijn dat er te weinig stevigheid in de plafondplaat zou zitten en dat er dan kans zou zijn dat er beweging komt in de chemische ankers waardoor de stenen en daarmee het scherm los gaan zitten. of dat de buitenmuur naar binnen wordt gedrukt? zoiets vertelde hij me.

Maar als ik jou reactie dus goed begrijp zou ik met vier lange ankers per bevestigingsplaat toch een degelijke montage moeten kunnen maken.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #8
Ik heb de situatie uiteraard niet ter plaatste gezien, maar ik heb dit al verschillende malen op deze manier gedaan.

Wat je ook zou kunnen doen is verlengde steunen aan de huidige beugels monteren.
 

Leen266

  • #9
Waldy,

Ik heb een schets gemaakt van de situatie. Ik ben bang dat als ik de onderste gaten van de originele muursteun gebruik ik in de purschuim voeg kom tussen de tussenvloer en de betonnen binnenmuur. De afstand tussen die gaten is namelijk slechts 6 cm en ik heb te weinig ruimte onder de goot om ze beiden in de tussenvloer te kunnen verankeren.
Ik had nu bedacht een extra verstevigingsplaat aan te brengen tussen de muur en de originele muursteun en die met chemische ankers in de tussenvloer en de binnenmuur vast te maken. Ik twijfel alleen of ik het onderste anker ook in het verticale metselwerk kan maken of beter in de eerste of tweede laag van het horizontale metselwerk.
Daarnaast twijfel ik of ik een plaat aluminium neem voor de versteviging of een plaat staal en wat de dikte dan zou moeten zijn
Denk je dat deze constructie voldoende stevigheid geeft? en is het nog nodig de originale muurplaat aan de extra plaat vast maken. Het lijkt mij dat dat ook alleen via de bovenste ankers kan.

 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #10
Je zou ook metalen platen kunnen monteren en daar draad in tappen op de plaatsen waar de originele ophangbeugels komen.
 

Leen266

  • #11
Ik begrijp uit je antwoord dat deze constructie met een extra metalenplaat op zich dus wel voldoende stevigheid geeft om het scherm op te hangen en dat ik dus niet bang hoef te zijn dat de muur scheurt oid?

Ik ga kijken waar ik de benodigde materialen kan krijgen en dan post ik het resultaat.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #12
Let er wel op dat de metalen platen voldoende groot zijn en dik
 

Leen266

  • #13
Heb je een advies? ik wilde eigenlijk de breedte van de originele muursteun aan houden, dus 10 cm breed en dan de lengte voldoende om in de eerste of tweede rij van de horizontaal gemetselde stenen de twee onderste chemische ankers aan te brengen. Zie mijn tekening.
Ik dacht aan een metalen plaat van 5 a 6 mm dik die ik zelf verf/spuit in de juiste kleur.
Zou dat voldoende stevigheid geven?
 

Leen266

  • #14
Ik kreeg via een PB ook nog onderstaande reactie:

Ik zou zelf alleen de bovenste gaten met chemische ankers naar de tussen vloer zetten
De onderste gaten gewoon in het buitenblad verlijmen
Anders kan je net zo goed de verlengde muurstrips gebruiken
De onderste gaten zijn alleen voor het opwaaien komt nooit zoveel kracht op als de bovenste
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #15
Ik zou gaan voor ca 10mm dikke plaat, mede ivm draad tappen.

t.a.v. de gekregen PB; indien een scherm opwaait en dan met een tik naar beneden komt kan het scherm niet weg omdat de verlengde steun TEGEN de muur bevestigd zit en hierdoor kunnen de bovenste niet uit de muur getrokken worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
2
19

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu