Underlayment planken vloer

Femkefemke

  • #1
Hallo,

Ik kom hier (nieuw) met een vraag. Hopelijk is het nog niet eerder gesteld, ik heb al even gezocht, maar kon niet direct een antwoord vinden op mijn vraag.

Ik heb een appartement dat helemaal gestript is tot op de betonnen vloer. Het liefst zou ik een mooie houten vloer neerleggen, maar dat kan ik helaas niet betalen, en laminaat is niet helemaal mijn smaak. Omdat ik niet over veel budget beschik, ben ik op zoek gegaan naar een creatieve oplossing. Via Pinterest kwam ik toen uit op het volgende idee:



Underlaymentplaten laten zagen in stroken van gelijke breedtes, deze gewoon als een houten vloer leggen, en vervolgens met een mooie vloerlak, -verf of wash, afwerken. Het ziet er op de plaatjes dan uit als een mooie geverfde houten vloer, maar dan voor minder geld.

Als ik zoiets wil doen, heb ik nog wat vragen:
- Bij beide websites (zie hieronder) schilderen ze de planken voordat deze op de vloer gaan. Bij de ene zie ik duidelijk ook de onderkant geverfd worden, bij de andere niet. Hoe belangrijk is dit? Ik neem aan dat de planken krom kunnen trekken wanneer je ze maar aan 1 kant verft (underlayment is waarschijnlijk al een beetje krom?)
- Hoe kan dit het best bevestigd worden? Op de websites zijn ze hier ook mee aan het klooien, maar hebben ze een ondergrond waarin gespijkerd kan worden. Dat is wat onwenselijk bij een betonnen vloer :) Er moet sowieso natuurlijk een geluidsdempende ondervloer onder, bijvoorbeeld van die groene platen. Is het het beste om de stroken hiermee te verlijmen?
- Bij mijn weten 'werkt' hout altijd nog, afhankelijk van de temperatuur. Is dit ook zo bij underlayment?
- Platen met een dikte 1,8cm hebben vaak een groef aan de zijkant. Wanneer ik over de lengte dan een plaat zou zagen, hebben sommige planken wel een groef en andere niet. Wat daarmee te doen?

Alvast bedankt voor de reactie!!
https://www.picklee.com/2012/12/12/farmhouse-wide-plank-floor-made-from-plywood-diy/

http://ipankhome.blogspot.com/2010/09/wide-plank-plywood-flooring-how-to.html
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volgen mij kan je dan beter hele platen gebruiken en met een bovenfrees de nerf er in frezen. Ben je gelijk van het nadeel messing en groef af. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Grappig idee. Vraag me af of het echt wel mooi wordt, want zo mooi is underlayment niet.

In het verhaal van je eerste link staat dat de planken los gehouden moeten worden van elkaar. Dit klopt natuurlijk niet. Underlayment werkt nauwelijks, en de planken zaten eerst aan elkaar vast.

Een mes/groef aan elke plank, ook op de kopse kant lijkt me toch wel belangrijk. Zelf frezen wordt je niet vrolijk van en vraagt een dure freesset.

Groeven in de platen frezen heeft als nadeel dat de nerf doorloopt, en de kopse kant overal gelijk zit. Dat ziet er niet uit (vind ik).

Ik denk dat een tweede hands grenen vloer makkelijker en nauwelijks duurder is.
 

Femkefemke

  • #4
Bedankt voor het meedenken!

@IJkenhout Ik denk dat de gleuf tussen de planken, bij de eerste link, vooral een decoratieve functie heeft..
Desondanks ben ik er bang voor dat je gelijk hebt, dat 't een erg omslachtig verhaal wordt. Maarja, vind maar eens een betaalbare tweedehands grenen vloer van 32+8+7 m2....
Hoe zou jij de planken underlayment vastmaken? Of los leggen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Los leggen met 4-zijdig mes en groef op een goede ondervloer.
 

Andrea74

  • #6
Hallo,

Een ander idee. OSB-platen op de vloer, die kun je sluitend leggen, geen veer en groef. Door dit mooi te schilderen krijg je een gaaf effect omdat de plaat opgebouwd is uit stukjes. Het wordt ook veel in tijdelijke winkels gebruikt, snel klaar, goedkoop en een leuk effect. Ook sterk genoeg aangezien er veel op gelopen wordt. Je kosten zijn een goede verf.
Ik krijg zo'n vloer in de keuken. Zie het helemaal zitten. Maar de echte klussers kijken argwanend want zij werken op een heel andere manier met deze platen zien ze als functioneel en niet als mooi.

Groet Andrea
 

Femkefemke

  • #7
Nice, heb ik ook gezien op internet. Leg je die gewoon 'los' zegmaar, of ook verlijmd met een ondervloer?
OSB is op sites die ik tegenkom qua prijs vergelijkbaar met Underlayment platen.
 

Andrea74

  • #8
Oke waar heb je dat gezien? Wil wel wat voorbeelden eigenlijk. Ga zo bezig met proefschilderen.

groet Andrea
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
OSB is niet watervast, dus de laklaag moet wel erg goed zijn, in een keuken.

Ik vind ze erg lelijk, maar dat is persoonlijk. Een winkel is geen woning...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
U mag laminaat misschien niet zo mooi vinden maar het prijskaartje dat aan underlayment of OSB hangt is is ongeveer hetzelfde als voor een redelijke kwaliteit laminaat met 10 jaar garantie in de aanbieding.
Een goede lak of verf is ook behoorlijk duur, vooral OSB lust wel een slokje lak/verf, ik was bij een klant zo'n 8 euro per vierkante meter aan lak kwijt om OSB goed afgewerkt te krijgen.
 

Andrea74

  • #11
Heb me laten vertellen dat ze watervast verlijmd zijn de platen, maar goed ze worden goed geschilderd. En als je dat rekent, ben je idd. meer kwijt nog als een laminaat vloer.
De platen vind ik juist erg gaaf, heb een offerte laten maken voor een keuken hiervan, maar toen werd ik wel erg voor gek versleten, dus alternatief; dan maar platen op de vloer.

Groet Andrea
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #12
Denk ook aan de noodzakelijke geluiddemping als het een appartement betreft.Anders krijg je zeker problemen met de buren.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
@Jan ik betwijfel of je op die goedkope laminaat 10 jaar garantie krijgt.

maar je kunt inderdaad voor 9 euro de meter wat vinden

.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Tuurlijk krijg je 10 jaar garantie. Er is toch geen hond die vraagt wat houd die garantie dan in. De kreet is ruimschoots voldoende. :lol: :lol: :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu