Uithakken en opnieuw of ophogen...

Adam

  • #1
Heren, ik zit met de volgende vraag...


Ik ben flink bezig in de badkamer en heb een vraag over wat ik met de afwerkvloer moet..

Zoals je ziet ligt er een mooie solide cementen vloer op het beton. Daar heb ik echter flink in gehakt (zie al mijn andere posts voor alle redenen daarvoor).

Nu ga ik de drain aansluiten en dan moet de vloer weer klaar gemaakt worden om betegeld te worden.

Mijn vraag is; kan ik gewoon de boel aanbranden en nieuw cement over het oude storten? De dunste laag wordt dan 2,5cm, de dikste 5,5




Of moet ik al het oude cement eruit halen en een hele nieuwe dekvloer erin kieperen?

Alle afval moet 11 verdiepingen omlaag, en alles wat eruit gaat moet er ook weer in, dus als het kan blijven zitten laat ik het lekker zitten!

Jullei advies wordt zeer gewaardeerd!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Je kunt de oude specie vloer rustig laten zitten, mits die goed vast ligt op de betonvloer.
Wel even goed aanbranden met water en cement, en daar doorheen wat flevo......
De minimale dikte van 2,5 cm is voldoende voor een nieuwe specie vloer.

Zet van te voren wel even de quikdrain vast met krimpvrije mortel, en zorg dat je de aanwijzingen van de fabrikant goed opvolgt, wat betreft het water dicht maken van de wand en vloer aansluiting van de drain.
 

Adam

  • #3
Klinkt goed, maar wat bedoel je met flevo?

De oudfe laag zit écht heel goed vast, getuige mijn bloed zweet en tranen bij het verwijderen!

Goeie tip van die krimpvrije mortel...

bedankt
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Zie PB.
 

Adam

  • #5
:wink:
 

Adam

  • #6
Nog één vraag peter,

Wat bedoel je precies met krimpvrije mortel?
Ik heb nog een vezelversterkte gietmortel liggen en zandcement. Kan het met een combinatie daarvan of moet ik iets speciaals hebben?
Bij de bouwmarkt om de hoek hadden ze geen idee waar ik het over had toen ik naar krimpvrije mortel vroeg, maar morgen moet ik materialen halen bij de professionele handel en als ik iets bijzonders moet hebben kunnen ze me er daar vast wel aan helpen. Als het met de spullen kan die ik nu heb liggen stel ik de goot vandaag..

Groeten!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
De krimpvrije mortel is bij de professionele bouwhandel wel verkrijgbaar.
Hij wordt ook wel eens onderzabeling mortel genoemd.
 

Adam

  • #8
Ok, bedankt, dan haal ik morgen mn 500 kilo zandcement en een zak krimpvrije mortel. Ik neem aan dat een paar flinke moppen om de 20cm voldoende zijn om de boel op zn plek te houden? Dit type goot wordt bovendien met schroeven tegen de achterwand vastgezet, en ik heb besloten dat ik eerst de stukadoor (die hier morgen toch is) een laagje op de achterwand laat smeren om hem kaarsrecht te hebben voordat ik de goot vastzet (anders zul je zien dat mn tegelzetter niet mooi uitkomt in de goot...)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Maak ook eerst de aansluiting van wand en vloer waterdicht doormiddel van een coating en kimband, voordat je de goot plaatst.
Dit moet je ook in de vertikale hoeken doen in het douche gedeelte.
Als dan de goot geplaatst is, ook een halve meter boven de goot, over de gehele lengte een coating met kimband aanbrengen, die over de aansluiting van de goot aan de bovenkant valt.

Zet de goot ook liever helemaal vast in die krimpvrije mortel, dus niet met moppen.
Zo is hij beter waterdicht.

Je kunt zo een goot beter ineens goed aanbrengen, om lekkages achteraf te voorkomen.

Ook wij hadden in het begin veel problemen met dit type goot, omdat er te weinig aandacht aan werd besteed met het installeren en waterdicht maken.
 

Adam

  • #10
Bedankt peter,

Ik heb van de fabrikant van de goot een set aangeschaft met een grote lap waterdichte mat (eigenlijk gewoon kimband volgens mij) en een hoop primer en sealant. Er zit een uitgebreide instructie bij en als ik die zo lees moet het wel lukken.

Ik zal de goot helemaal vastzetten met krimpvrije mortel, gewoon over de volle breedte en tot een cm of 3 à 4 voor de goot dan. Daar stort ik later het zandcement tegenaan en als dat droog is komt de sealant en de waterdichte mat eroveheen. Die komt ook een halve meter boven de goot idd.

Wat betreft je advies, zeker better safe than sorry. Alle moeite is voor niets als je ook maar één lekkage veroorzaakt in zo'n project. Het is mijn eerste grote klus, en alle hulp op dit forum (samen met advies van vaklui bij de betere zaken) is zeer waardevol! Ik zal wat foto's plaatsen de komende week en als je nog dingen ziet die niet pluis zijn hoor ik het wel!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Ik ben benieuwd naar de foto's met het eindresultaat.
:wink:
 

Adam

  • #12
Zo, dat varken is gewassen; 550 kilo zandcement erin en netjes afgerijdt.. Zelfs het deel op afschot ligt snaarstrak. Nou lees ik meerdere adviezen over de nabehandeling; ik heb het cement afgedekt met folie en was van plan het morgen nog een keer af te smeren met een papje van zandcement (ik heb alleen voorgemengd spul (of nog egalisatie en vezelversterktereparatiemortel)). Is dat goed zo of heb ik ongemengd cement nodig?

Verder nog tips voor de nabehandeling in deze situatie om een optimaal resultaat te krijgen?

Groeten en bedankt alvast maar weer!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Afsmeren met een papje van zandcement is niet alledaags.

Aanbranden of afsmeren met een puur cementpapje klinkt me iets beter in de oren.
Wanneer de vloer goed afgereid en afgewerkt is dan is dat ook niet nodig.
Met het tegelen en voegen is de vloer echt wel waterdicht.
 

Adam

  • #14
Ok jan, dan kijk ik het even aan en als ik tijd heb smeer ik het nog een keertje af met een trekker en een papje van cement en anders laat ik het zo. bedankt voor het advies!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu