Uitgraven Kruipruimte

Hubris

  • #1
Na al het e.e.a. gelezen te hebben hier bij Klusidee, heb ik toch nog twee vragen over het uitgraven van mijn kruipruimte.

Situatie: Nieuwbouwhuis, hoekwoning. Alleen de buitenmuren zijn dragende muren. Huis staat op heipalen van ongeveer 25 meter lang, zoals ik heb kunnen zien bij de bouw. De huidige kruipruimte is ongeveer 70cm en deze wil ik nog ongeveer 1.40 meter verdiepen/uitgraven. Ik heb het grondwaterpeil gecontroleerd en deze zou geen probleem moeten opleveren.

vraag 1)
Kan ik zonder gevaar van scheuren, verzakken of zelfs instorten, en zonder te hoeven stutten of andere constructies aan te brengen, deze 1.40meter aarde (laten) verwijderen?

vraag 2)
Wanneer vraag 1 kan, dien ik hier een vergunning voor aan te vragen, of is dit afhankelijk van de bestemming (woonruimte of niet) ?

Alvast bedankt voor de reacties!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
1 Dat zal toch een constructeur specifiek voor jou situatie moeten bekijken aan de hand van de constructiegegevens van je woning.
2 Is altijd vergunningplichtig. Vraag het eventueel na bij je gemeente (mochten ze soepel zijn).
 

Hubris

  • #3
Hey IJkenhout, bedankt voor je reactie!

Niet om eigenwijs te doen, maar ik kan het me haast niet voorstellen dat die ruime meter gevolgen kan hebben. Begrijp jouw reactie ook, daar je natuurlijk niet zou willen dat ik op jouw woord zomaar ga graven :)

Echter, kun je aangeven hoe zeer je denkt - en puur denkt, niet om direct uit te voeren - dat dit echt problemen KAN opleveren?

Wil voorkomen dat ik een afspraak en dus kosten maak wanneer het in praktijk niet nodig zou zijn. Ben namelijk alleen maar aan het in kaart brengen van de mogelijkheden.

Voor wat betreft de vergunningen: daar ga ik achteraan bij de gemeente, thanks!
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Hubris schreef:
Voor wat betreft de vergunningen: daar ga ik achteraan bij de gemeente, thanks!
Stel dit soort vragen altijd schriftelijk aan afd. bouw\woning, De desbetreffende functionaris moet dan de juiste richtlijnen opzoeken en binnen een vooraf bekende tijdzone toezenden.
Telefonische vragen worden regelmatig foutief beantwoord waardoor je of afziet van de plannen of later voor verrassingen komt.
Ook een goed idee: maak een afspraak om je plannen voor te leggen en maak kopieën van de wet en regelgeving.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
We weten zo niet hoelang de palen zijn, en of er gerekend is met kleef bijvoorbeeld.

Ik weet zelfs niet of het zomaar afgegraven kan worden als de palen lang (>12m) zijn en alleen op stuit staan, ben geen constructeur maar weet wel wanneer ik er één in moet schakelen :)

De enige manier om zeker te weten of ergens geen bouwaanvraag voor gedaan hoeft te worden is een bouwaanvraag te doen. Dan krijg je een besluit terug (bv. dat er geen bouwvergunning nodig is). Maar je mag er toch wel vanuit gaan dat men telefonisch ook de juiste informatie geeft. Uiteraard mits jezelf ook het volledige verhaal verteld... Maak zelf altijd een notitie, als het goed is doet de gemeente dit ook.

succes!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Om je vraag kort te beantwoorden
Nee dat kan niet.

probeer maar eens een gat van 1.4 meter diep te graven achter in de tuin met rechte wanden

Om een kelder te maken zijn voorzieningen nodig om veilig te kunnen graven
En het gat voor langere tijd open te houden
 

Hubris

  • #7
@Boertje125

Begrijp dat ik wel iets moet creëren om het invallen van het zand moet tegen gaan, maar dat is niet heel lastig. Doel meer op gevaar ivm de fundering e.d., ofwel: gevaar voor het huis wat erboven staat.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Onderschat niet welke krachten de grond kan uitoefenen als je een dergelijk gat gaat uitgraven. Met een paar planken redt je het niet.

Ik neem aan dat het ook de bedoeling is om er een bruikbare ruimte van te maken. Een en ander moet dan toch wel goed doorgerekend worden om verzakking en scheuren te voorkomen. Je kelderbak zal toch waterdicht moeten worden.

Ook vraag ik mij af hoe je de vloer van de nieuwe kelderbak gaat ondersteunen. deze zal ook onderheid moeten worden. Anders gaat deze echt zakken. Ook krijg je te maken met eventuele opwaartse krachten als gevolg van grondwater. Dat je nu geen last zou hebben van het grondwaterpeil hoeft niet te zeggen dat dat peil nooit hoger staat. Je gaat minstens 2.10 meter de grond in de kans is dan toch echt groot dat je water tegenkomt.

Kortom aan een dergelijke kelderbak moet echt gerekend worden. Het wordt per definitie een behoorlijke investering, dus dan is het ook wel leuk als een en ander aan de geldende eisen voldoet. Ook bij eventuele aansprakelijkheid bij schade door de bouwwerkzaamheden aan eigendommen van derden is het wel leuk als een en ander volgens de regels is verlopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu