Uitbreiden halogeen sprieten

A

Anonymous

Gast
  • #1
Ik heb (van de ikea) 2 keer een set halogeen spotjes die je aan 2 draden bevestigd die gevoed wordt door een transformator. Nu is transformator maar geschikt voor 3 halogeen lampjes (qua vermogen) en ik wil eigenlijk 5 of 6 van die halogeenspotjes aan die draden hangen. Nu kan ik volgens mij 2 transformatoren aan de draden aansluiten zodat max. 6 spotjes gevoed kunnen worden. Ik weet dat ik minimaal 65% van het vermogen van de transformatoren mag gebruiken dus dat zou kunnen. Maar mijn vraag is hoe mijn schakeling gaat worden om dit aan te sluiten? Kan ik gewoon 2 (transformatoren) voedingen parallel schakelen aan de draden en dan 5 lampjes eraan?

Wat te doen en kan het wel?
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Je kunt de uitgangen van de transformatoren niet klakkeloos aan elkaar hangen. Transformatoren werken op een wisselspanning van 50 Hertz zijn de de netfrequentie. Dat betekent dat de spanning 50x positief en 50 negatief is per seconde. Je brijpt dat als dat niet correct is aangesloten dat ze elkaar zullen tegenwerken. Ook al zou je ze zodanig aangesloten weten te krijgen dat ze allebei tegelijk positief/negatief lopen dan denk ik dat je wat onvoorspelbare effecten kan hebben. Spoelen van transformatoren ijlen nogal wat na op de wisselspanning en als de trafo's niet volledig gelijk zijn kan hier ook tegenwerking ontstaan. Advies ...niet doen. Beter is de 220 ingang paralel te schakelen en iedere trafo een groep lampjes te laten bedienen.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
is het niet zo dat de uitgangen van de transformatoren geschakeld worden? Dat is gewoon gelijkspanning 12 V dacht ik? Of heb ik het nu helemaal mis?
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
De standaard trafo's zijn wisselspanning voor halogeen Je hebt ook geregelde trafo's . Die worden gebruikt om halogeen te kunnen dimmen. Die kunnen een gelijkspannings uitgang hebben maar er komt soms ook een 40 khz wisselpanning uit. Waarom dat is weet ik niet. Vermoedelijk om dimmers gelijkmatig te laten werken.. Halogeen brandt trouwens zowel op gelijk als wisselspanning. Waarom koop je niet een trafo die voldoende vermogen kan leveren. Dingen zijn echt niet zo duur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu